Višekratna prepirka

Novac za školu u Dražicama i iz “brdsko – planinskog fonda”

Biljana Savić

Sjednica Općinskog vijeća trajala je pet sati  / snimio  M. GRACIN

Sjednica Općinskog vijeća trajala je pet sati / snimio M. GRACIN

U Fondu za razvoj brdsko-planinskih područja za Općinu Jelenje namijenjeno je 1.965.925 kuna i taj će novac omogućiti početak radova na rekonstrukciji i dogradnji zgrade osnovne škole



Petosatna sjednica Općine Jelenje protekla je u konstantnoj prepirci vijećnika, no za građane ove općine najvažnija je vijest da će prvu etapu projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama Općina Jelenje financirati iz vlastitih sredstava, odnosno iz Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja u iznosu od 1.965.925,01 kuna. U suštini, bila je to i trebala biti najznačajnija točka na dnevnom redu Općinskog vijeća Jelenja, no njome su se vijećnici najmanje okupirali.


– Gotovo dva milijuna kuna nalazilo se na računu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za Općinu Jelenje s danom 31. prosincom prošle godine. Pred realizacijom smo značajnog projekta i smatram da smo donijeli ispravnu i važnu odluku. Mještanima smo u ovom mandatu obećali da ćemo školi u Dražicama dati novo ruho u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, kao nositeljem projekta – pojasnio je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući da je to tek dio iznosa koji će biti potreban za tu namjenu, odnosno dostatan za početak radova u Dražicama, a ovom odlukom Općinsko vijeće dalo je načelniku ovlasti da s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sklopi ugovor za korištenje sredstava osiguranih u Fondu za razvoj brdsko-planinskih područja u koju spada i Općina Jelenje. Kratko i jasno. A onda su krenule prepirke.


Prepirke oko Pravilnika


Izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi Općina Jelenje uskladila je svoj Statut i Poslovnik s pozitivnim zakonskim propisima. Te dvije točke dnevnog reda u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave prošle su glatko i rutinski, no u Jelenju se zakompliciralo. Problem je izazvala izmjena Poslovnika o radu Općinskog vijeća, na koji je nezavisna vijećnica Vanda Radetić Tomić podnijela amandman kojim je tražila da se članak 14. u cijelosti izbaci iz prijedloga. Naime, u spomenutom članku stoji da članovi vijeća mogu donositi odluke bez radnih tijela.




– Ovo je jedinstven primjer u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja i ozbiljno narušava dostignute demokratske standarde u radu predstavničkog tijela Općine Jelenje. Predloženim izmjenama predsjednik Vijeća Luka Zaharija relativizira ulogu radnih tijela koja, prema njegovu prijedlogu, prije donošenja nekog akta mogu, a to znači da i ne moraju, dati svoje mišljenje o tom aktu. Čemu onda radna tijela, koja je svrha njihova postojanja? Ako prihvatite ovu izmjenu, predsjedniku općinskog vijeća, danas je to Zaharija, sutra će biti netko drugi, dajete apsolutnu ovlast odlučivanja o radu tih tijela, što je presedan u dosadašnjoj praksi u Hrvatskoj. Zato apeliram, bez obzira na stranačke boje, da ne glasate za ovu izmjenu – sugerirala je Radetić Tomić vijećnicima, no njen admandman nije imao većinu glasova da bi bio usvojen. Luka Zaharija kazao je da je napravio spomenutu izmjenu poslovnika upravo stoga što »inzistiranje Vande Radetić Tomić na brisanje ovog članka znači onemogućavanje vijećnika da donosu bilo kakve odluke bez da se konzultiraju s radnim tijelima«.


– Jer, ako se ne konzultiramo, Radetić Tomić opet će nas tužiti Ministarstvu uprave za povredu poslovnika, kao što je to već učinila – kazao je Zaharija. Radetić Tomić replicirala mu je da to ne znači da njen amandman ne znači da vijeće mora za svaku odluku konzuzultirati radna tijela, Zaharija nije prihvaćao njezino mišljenje i tako sat vremena… Na kraju je većinom glasova usvojen Zaharijin prijedlog.



Općinsko vijeće donijelo je i Odluku o davanju koncesije na pet godina za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Općine Jelenje obrtu Kamino iz Rijeke. Cijena čišćenja dimnjaka na klasičan način iznosit će od 110 do 130 kuna, ovisno o promjeru dimnjaka, a detaljan cjenik bit će objavljen na internetskim stranicama Općine Jelenje. Budući da je ova općina bez koncesionara za čišćenje dimnjaka još od prosinca, vijećnici su se, dakako oporbeni, pobunili kako se toliko moglo čekati na novoga koncesionara. Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, Gordana Tomas, pojasnila je da Jelenje nije bilo bez dimnjačara, jer posao dimnjačara može obavljati bilo tko tko ima certifikat za tu djelatnost.


– Razlika je tome što koncesionar plaća naknadu općini i kad postoji koncesionar, nitko drugi osim njega ne može obavljati tu djelatnost, raspisivanje natječaja za koncesiju je postupak – pojasnila je Tomas.



Zbrinjavanje otpada


Vanda Radetić Tomić kazala je da je tijekom sjednice nekoliko puta prekršen poslovnik, oporba se žalila na aljkavost materijala za koje je evidentno da su u nekim dijelovima samo »kopipejstani« od prošloga mandata, a vladajući su oporbi prigovarali na cjepidlačenju i »kozmetičarstvu«. Prepirke su se vodile čak i oko toga je li neki projekt, primjerice škola, strateški ili kapitalni i što znači pojedina riječ.


No, građane Jelenja će više zanimati krucijalne, praktične stvari, pa tako i odluka da su poslovi obavljanje javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te usluga povezanih s javnom uslugom na području Općine Jelenje dodijeljeni su Komunalnom društvu Čistoća d.o.o. u kojemu Općina Jelenje participira u vlasničkim udjelima.


– Na području Općine Jelenje za odvojeno prikupljanje otpada koriste se posebno označeni spremnici u koje se odlažu različite vrste otpada. Spremnici se prazne intenzitetom od jedan do tri puta tjedno, ovisno o vrsti otpada koji se prikuplja te gustoći naseljenosti pojedinih dijelova općine. U pripremi je postupak gradnje reciklažnog dvorišta u Podhumu, a na dvije lokacije će se nalaziti mobilna reciklažna dvorišta, pokretne jedinice koje služe odvojenom prikupljanju i skladištenju manjih količina iskoristivih i problematičnih vrsta otpada iz kućanstva – naglasio je Marčelja, dodavši da je cilj na području Općine Jelenje u budućnosti omogućiti mještanima kvalitetno zbrinjavanje i upravljanje vlastitim otpadom prema količini proizvedenog otpada.