Zvonimirova ulica

Nova raskrižja lijek za krkljance kod ZTC-a

Marinko Glavan



 –  U narednih mjesec dana pojačano će se pratiti protok vozila iz svih smjerova, posebno kada ZTC počne s radom, jer ćemo tek tada imati pravu prometnu sliku. U skladu s rezultatima praćenja vršit ćemo i eventualne korekcije u režimu rada semafora, pokaže li se za tim potreba, rekao je Daniel Frka, glasnogovornik Rijeka prometa.



   Raskrižja na spoju Ulice Vinka Benca i Zvonimirove, te na spoju Čurbegove, Zvonimirove i Ulice Ivana Matetića Ronjgova uređena su za potrebe ulaza i izlaza vozila iz Zapadnog trgovačkog centra, nakon sveobuhvatne rekonstrukcije petstotinjak metara duge dionice Zvonimirove, dovršene prošle godine. 


   Lijeva skretanja




Oba su raskrižja u cijelosti semaforizirana, a promet njima već sada nesmetano teče. Prema ulazu u ZTC, kao i prema Čurbegovoj nešto dalje u smjeru Opatije, može se skretati iz svih smjerova, objasnio je Josip Lulić iz riječke ispostave Hrvatskih cesta. 


    – Novoizgrađeni izlaz iz Čurbegove spaja se na Zvonimirovu, a iz te će se ulice moći skretati desno u smjeru centra Rijeke, lijevo prema Opatiji ili nastaviti ravno u Ulicu Ivana Matetića Ronjgova. Iz svih navedenih smjerova moći će se i skretati u Čurbegovu, čiji je nekadašnji izlaz na Zvonimirovu sada u funkciji pješačkog prilaza. Ista je situacija s ulazom u ZTC, nešto dalje prema centru Rijeke, odakle će se moći skretati lijevo i desno, kao i nastaviti ravno prema Benčevoj, a iz svih tih smjerova bit će moguć i ulaz u ZTC. Kako bi se omogućila lijeva skretanja iz svih smjerova, Zvonimirova je ulica na dionici pokraj ZTC-a dobila petu kolničku traku, a sve je izvedeno prema važećim zakonima i pravilnicima pa ne očekujemo da će biti problema s protokom prometa na navedenoj dionici. Ukoliko na tehničkom pregledu budu uočeni nedostaci, vjerujemo da će biti otklonjeni do kraja mjeseca, kada će biti uklonjene new jersey pregrade koje trenutno razdvajaju kolničke trake za skretanje, rekao je Lulić. 


   Stalni režim


Semafori na raskrižjima već su u funkciji, u sustavu automatskog upravljanja prometom koji nadzire Rijeka promet, a s privremenog režima rada, na koji je bilo prigovora vozača zbog poteškoća s lijevim skretanjima iz Zvonimirove u Benčevu i Ivana Matetića Ronjgova, prebačeni su na stalni režim rada. 


    Od predstavnika investitora, direktora ZTC-a Mire Medara jučer nije bilo moguće dobiti konkretnije informacije o puštanju raskrižja u promet, već samo potvrdu da su spremna za tehnički pregled. Inače, otvaranje trgovačkog centra već je ranije bilo najavljeno za kraj ovog mjeseca.