Sajam rabljene robe

Nova lokacija nakon Preluka i neuspjeha na Kontu: Buvljak svake nedjelje na tržnici Brajda

Damir Cupać

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Sajam će organizirati gradska tvrtka Rijeka plus na sjevernoj i istočnoj strani iza paviljona na tržnici Brajda, svake nedjelje od 7 do 14 sati na 33 drvena štanda, od 30. rujna 2018. Prodavatelji će moći dobiti mjesto za prodaju za 10 kuna

RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel donio je odluku da se riječki buvljak organizira svake nedjelju na sjevernoj i istočnoj strani iza paviljona na tržnici Brajda, a organizirat će ga gradska tvrtka Rijeka plus svake nedjelje od sedam do 14 sati na 33 drvena štanda od 30. rujna 2018. godine.– Nadamo se da će ova lokacija biti prihvatljivo rješenje za buvljak, a želja nam je izaći u susret i prodavačima i kupcima uvođenjem reda u prodaju rabljene robe – izjavio je Obersnel.Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević navela je da će prodavatelji moći dobiti mjesto za prodaju za 10 kuna, a da je inicijativu podržao i Mjesni odbor Brajda.Riječki buvljak organizirala je gradska tvrtka Rijeka plus svake nedjelje na Preluku, a od 4. lipnja ove godine Grad Rijeka više nije u zakupu te lokacije i nema uvjeta za organizaciju i održavanje sajma automobila i rabljenih stvari, a posljednji takav sajam održan je 17. lipnja 2018. godine.

– Budući da su Gradu Rijeci i trgovačkom društvu Rijeka plus pristizali brojni iskazi interesa za organizaciju i održavanje sajma rabljenih stvari, Grad Rijeka je u suradnji s predstavnicima zainteresiranih izlagača pokušao utvrditi novu lokaciju za organizaciju i održavanje sajma rabljenih stvari. Nakon što smo razmotrili nekoliko lokacija, konačno je utvrđeno da buvljak bude na Titovom trgu. Zbog nezadovoljstva izlagača tom lokacijom ipak se od nje odustalo, podsjetila je Miličević. Ona je dodala da je izabrana Brajda, budući da se želi revitalizirati tržnicu, ali i omogućiti rad riječkoga buvljaka.


– Rijeka plus nastoji tržnicu na Brajdi afirmirati kao jedan europski model tržnice, u kojem bi postojeću urbanu cjelinu približili i prilagodili suvremenim ljudskim potrebama. Zahvaljujući arhitektonskom, urbanom i povijesnom značenju, prostor Tržnica Brajda prepoznat je kao jedan od lokaliteta koji je potrebno adekvatno valorizirati u smislu prostora koji će građani grada Rijeke prepoznati kao okupljalište ljudi različitih interesa. Rijeka plus predložilo je da se prostor lokacije Tržnice Brajda oplemeni djelatnošću izlaganja i prodaje rabljenih stvari. Cilj je da tržnica na Brajdi postane omiljeno okupljalište te svojevrsna žila kucavica tog dijela grada za sve one koji kroz takav vid djelatnosti žele realizirati svoje potrebe za preprodajom i kupnjom – pojasnila je pročelnica Miličević.



U Rijeka plusu su predvidjeli opremanje prostora odgovarajućim brojem drvenih štandova, više od 30, kako bi se ponuda robe i mogućnost kupoprodaje održavala u uvjetima modernog uličnog sajma na opće zadovoljstvo svih posjetitelja uz istovremeno osiguravanje svih sigurnosnih kriterija za odvijanje takve djelatnosti.– Konačni cilj ovog projekta je prostor Tržnice Brajde približiti svim građanima grada Rijeke na način da se prostor s vremenom može oplemeniti dodatnim sadržajima različitog spektra i to na način da se u poslijepodevnim satima napravi jedna simbioza zdrave hrane, zabave, glazbe, kreativne kulturne industrije i umjetnosti, ali i prostora gdje će se svakome pružiti mogućnost da valorizira svoj doprinos iz vlastitih aktivnosti. Direkcija za komunalno redarstvo će, sukladno svojoj nadležnosti i u suradnji s djelatnicima Rijeka plusa, voditi računa da se izlaganje ne obavlja izvan štandova i izvan označenog prostora, zatim izvan utvrđenog vremena izlaganja, da izlagači uklone otpad te u slučaju potrebe podnositi prijave nadležnom tijelu za slučaj izlaganja radi prodaje zapakiranih proizvoda i poduzimati druge propisane mjere, kazala je pročelnica Miličević.