Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Dan žena

Noćni marš u Rijeci za Osmi mart: 'Vladajući, preuzmite odgovornost'

kupljanje počinje na Kontu, a nakon uvodnih riječi ruta kreće preko Fiumare i Korza te završava na Jadranskom trgu
kupljanje počinje na Kontu, a nakon uvodnih riječi ruta kreće preko Fiumare i Korza te završava na Jadranskom trgu
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2019. u 14:21 2019-03-06T14:21:07+01:00

Nakon Noćnog marša slijedi glazbeni program Osmi mart - Koncert za Dan žena u Omladinskom kulturnom centru Palach s početkom u 19 sati u organizaciji udruge RiRock

RIJEKA U petak, 8. ožujka, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, udruge SOS Rijeka - Centar za nenasilje i ljudska prava i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u Rijeci organiziraju akciju Noćni marš za 8. mart s početkom u 18 sati.

Okupljanje počinje na Kontu (Titov trg), a nakon uvodnih riječi ruta kreće preko Fiumare i Korza te završava na Jadranskom trgu gdje će organizatorice i gošće održati kraće govore i iznijeti zahtjeve, uz nastup aktivističkog zbora VINS.

- Već preko 100 godina, 8. mart se obilježava kao dan posvećen ženskoj borbi za slobodu, ravnopravnost, jednakost, solidarnost, pravičnost i poštovanje. Ne cvijeću, ne bombonijerama, ne materijalističkim i konzumerističkim romantičnim mazanjem očiju, već ženskoj borbi za to da nas se napokon shvati kao sposobna, autonomna i cjelovita ljudska bića.

Prošle godine svjedočile smo događajima koji pokazuju kako sustav i društvo i dalje tretiraju žene kao drugotne i zanemarene od strane vladajućih, što nam je pokazao odnos zdravstvenog sustava prema ženama i nedostatnost zdravstvene i sustavne brige za dobrobit žena kada postanu žrtve nasilja.

Stoga se osvrćemo na porast nasilja prema ženama, kako u obitelji, tako i od strane zdravstvenog sustava te marširamo kako bi glasno ustale protiv ovakvog tretmana te pozivamo vladajuće na odgovornost za nečinjenje i zanemarivanje rješavanja problema koji bi trebali stajati kao prioriteti. Sustav socijalne skrbi se urušava, što se lomi na leđima najranjivijih - žena i djece. Marširamo za život u slobodi od nasilja, za jednaka prava i mogućnosti za sve, poručuju organizatorice. 

Osim u Rijeci, Noćni marševi će se istovremeno održati u Splitu, Puli, Zadru i Zagrebu.

Nakon Noćnog marša slijedi glazbeni program Osmi mart - Koncert za Dan žena u Omladinskom kulturnom centru Palach s početkom u 19 sati u organizaciji udruge RiRock. Također, u 20 sati će se otvoriti izložba i razgovor Rodom u koprive u organizaciji Galerije SKC, a kojima će se propitati različite uloge žena i muškaraca u današnjem društvu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.