Izložba u Dražicama

Njemački ovčari: Nisu ni najbrži, ni najjači, ni najagilniji, ali su najuravnoteženiji

Marinko Glavan

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Uzgajivači za njemačke ovčare kažu kako nisu ni najjači, ni najbrži, ni najagilniji psi na svijetu, ali zato niti jedna druga pasmina nema tako dobro uravnotežene sve te osobine



DRAŽICE » Više od sedamdeset pasa i izlagača nastupilo je na već tradicionalnoj, trinaestoj po redu specijalnoj izložbi njemačkih ovčara, održanoj na igralištu NK Rječina u Dražicama, u organizaciji Udruge uzgajivača njemačkih ovčara Rijeka.


   Najbolje primjerke ove već desetljećima u cijelom svijetu izrazito popularne i cijenjene pasmine radnih pasa izložili su uzgajivači iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije, a ocjenjivao ih je jedan od najpoznatijih svjetskih kinoloških sudaca za tu pasminu i uzgajivača njemačkih ovčara, Hans Peter Rieker.


   Okupljeni uzgajivači, kao i, nažalost, rijetka publika imali su priliku vidjeti najbolje primjerke pasmine iz regije, koji su ocjenjivani u ukupno šest kategorija, podijeljenih po dobi, spolu i položenom radnom ispitu, a zadovoljstvo viđenim izrazio je i sam Rieker.




   – Kvaliteta pasa na izložbi vrlo je dobra. Zadnjih godina uzgoj u Hrvatskoj uvelike je napredovao. Mnogi psi potomci su svjetskih prvaka i nositelja drugih prestižnih kinoloških titula. Rad s pasminom je izvrstan, te je postalo uobičajeno da na najvećim izložbama među dvadeset najbolje ocijenjenih pasa vidimo i barem jednog psa iz Hrvatske. To su izvrsni rezultati, jer primjerice u Njemačkoj imamo šezdeset tisuća članova i svake godine registriramo oko dvanaest tisuća novih štenaca, rekao je Rieker.


   Njemački ovčari desetljećima su među najpopularnijim pasminama pasa, bez obzira na trenutne trendove, što potvrđuje njihovu reputaciju univerzalnog psa za gotovo sve namjene. Često se kao radni psi koriste u policiji, vojsci, službama za traganje i spašavanje, ali jednako su popularni i kao čuvari objekata i osoba, te ponajviše kao odani kućni ljubimci i sportski psi. Uzgajivači za njih često kažu kako nisu ni najjači, ni najbrži, ni najagilniji psi na svijetu, ali zato niti jedna druga pasmina nema tako dobro uravnotežene sve te osobine, što ih čini najsvestranijim psima, čemu svjedoči i njihova brojnost u čitavom svijetu. Na izložbama se ocjenjuje njihov izgled, kretanje, te stabilnost karaktera, a da bi pas dobio najvišu ocjenu odličan, pored zadovoljavanja najviših standarda pasmine, mora imati i položen radni ispit.