Osuda napada na Pupovca i Miloševića

Nikad oštriji istup Željka Jovanovića: Dosta nam je hulja i katolibana. Krepat ma ne molat

Tihana Tomičić

foto: Ivica Tomić

foto: Ivica Tomić

Mi iz Rijeke možemo samo podsjetiti „Krepat, ma ne molat“! Nacionalizam je utočište hulja kojima se u samom začetku moramo najoštrije oduprijeti i boriti se s njima do konačne pobjede, rekao je Jovanović.



Proteklih tjedan ponovno svjedočimo jačanju nazadnjačkih snaga i primitivnih ispada nacionalističkih pojedinaca u hrvatskom društvu koji su kulminirali jučerašnjim primitivnim činom i sramotnim kukavičkim napadom na saborske zastupnike SDSS-a Milorada Pupovca i Borisa Miloševića. Najoštrije osuđujemo takve otvorene manifestacije mržnje i netolerancije prema svim manjinama i svima koji drugačije misle i govore., rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Željko Jovanović iz SDP-a.


I osobno sam, napoemnuo je, “bio u takvim situacijama u kojima su me primitivci, zbog moje stranačke pripadnosti i nacionalnog opredjeljenja, napadali i vrijeđali, ne samo verbalno, ali to mi je dalo dodatnu snagu da im se još jače i odlučnije suprotstavim”.


– I to tražim od svih, od opozicije do Andreja Plenkovića i HDZ-a da, ne samo verbalno, osude nacionalističke ispade te da se vinovnici takvih napada, bez odugovlačenja, otkriju i najstrože sankcioniraju. Mi iz Rijeke možemo samo podsjetiti „Krepat, ma ne molat“! Nacionalizam je utočište hulja kojima se u samom začetku moramo najoštrije oduprijeti i boriti se s njima do konačne pobjede, rekao je Jovanović.




Također, dodao je da “Hrvatska danas nije ni društvo pravde ni društvo jednakih šansi za sve, a diskriminacija manjina po raznim osnovama, bilo po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti ili seksualnoj orijentaciji na primjer, posebno od dijela konzervativnih desničarskih skupina koje štite manjinske ekstremne braniteljske skupine, krajnja desnica HDZ-a umrežena sa paraobavještajnim i parapolitičkim podzemljem „kara-vasinih“ kumova i jastrebovima Hrvatske biskupske konferencija poprima zabrinjavajuće razmjere”.


– S obzirom da postoje vidljivi trendovi radikalizacije mladih vezano uz nacionalni i religijski identitet, u smislu isključivih stavova, te da mladi u Hrvatskoj postaju sve zatvoreniji u uski nacionalni religijski okvir, jedino obrazovanje može pomoći razvoju hrvatskog društva u kojem neće biti diskriminacije. I ovdje prednjači Rijeka s građanskim odgojem – obrazovanjem za građansko društvo i demokraciju svojim školama kao primjer cijeloj Hrvatskoj. Vjeronauk i uplitanje konzervativnih katotalibana u kreiranje nastavnog programa primjerice tome ne doprinosi, dapače odmaže! Vjeronauku nije mjesto u školama, nego u crkvi. Danas je to sve jasnije i očitije! Uostalom, tako je nekad i bilo, pa izbacivanje biologije, povijesti ili geografije iz škola zvuči apsurdno i zabrinjavajuće za buduće generacije i hrvatsko društvo u cjelini. Zbog toga, ali i ogromnih novaca koji se iz proračuna daju Crkvi umjesto da se ulažu u obrazovanje treba pokrenuti što prije postupak revizije Vatikanskih ugovora i reanimaciju kurikularne reforme koja se izgubila u trgovačkim makinacijama i PR oglasima Ivana Vrdoljaka i HNS-a, rekao je Jovanović.


I otkazi novinarima koji slobodno misle i govore, istaknuo je, “dokaz su da konzervativni desničarski desant na Hrvatsku nije spin nego naša realnost. Ako svi šutke budemo sve to promatrali uskoro će paraobavještajno podzemlje preko svojih vozača ministara,“kara-vasinih“ kumova ovladati Hrvatskom”.


– Zar nitko u medijima neće reagirati na potpuno nezakonit otkaz predsjedniku HND-a, novinaru HRT-a Hrvoju Zovku? Zar ćemo svi odšutiti nalog svim novinarima HRT-a „da ne diraju HDZ-e nego da prate i opletu samo po SDP-u“ ili je to nalog i u svim ostalim redakcijama hrvatskih medija, pita Jovanović.


Primitivni napad na kolege, saborske zastupnike Pupovca i Miloševića, otkaz novinaru Hrvoju Zovku, najava novog „braniteljskog“ šatora u Vukovaru, istaknuo je SDP-ovac, dio su iste slike – “slike Hrvatske koju okupiraju filofašisti, rehabilitirane ustaše i korumpirano paraobavještajno i parapolitičko podzemlje”.


– Danas, ovdje u Rijeci, u SDP-u PGŽ-a, stožeru hrvatske socijaldemokracije dižemo glas protiv takve Hrvatske, okupirane Hrvatske u kojoj dileri heroina i kokaina ako su sinovi generala ne idu u zatvor, a zločinci koji su ubijali starce dobivaju počasti ili se brčkaju u toplicama umjesto da izdržavaju zasluženu kaznu u zatvoru. Za ratne zločince nema ni oprosta ni zastare. Zaključno, najoštrije osuđujemo sve oblike političke i medijske kampanje koja se već duže duže vrijeme vodi protiv zastupnika pripadnika nacionalnih manjina, posebno srpske manjine, jer takva kampanja ne samo da potiče ljude na mržnju već sigurno vodi i na nasilje prema njima i institucijama koje predstavljaju manjine, zaključio je Željko Jovanović.