Izvanredni izbori

Neki ne izlaze na izbore, neki ih ne propuštaju: Riječani zasad u manjem broju izašli na birališta

Andrej Petrak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Povjerenje je, čini se, najlakše izgubiti, a najteže ponovo steći, pogotovo među građanima koji su se dosad već nekoliko puta opekli dajući svoj glas.



RIJEKA – Riječani su do sredine dana prvih izvanrednih parlamentarnih izbora u povijesti moderne Hrvatske u nešto manjem broju izašli na birališta. Među građanima s kojima smo razgovarali našlo se onih koji ni pod koju cijenu sebi ne bi dopustili da ne daju svoj doprinos festivalu demokracije, ali i onih koji su se tijekom prethodnih izbornih ciklusa grdno razočarali u politiku. Izbore zaobilaze u širokom luku, iako neki od njih kažu da su spremni obući najbolje odijelo i izaći na birališta, samo kad bi netko od kandidata, koji su i ovih izbora na različite manje ili više uspješne načine vabili birače da upravo njima daju svoj glas i povjerenje, svojim djelovanjem doista to i zaslužio. Povjerenje je, čini se, najlakše izgubiti, a najteže ponovo steći, pogotovo među građanima koji su se dosad već nekoliko puta opekli dajući svoj glas.


– Na izbore ne izlazim. Mislim da to više nije uopće ni bitno. Razočarao sam se u politiku i političare. Spreman sam ponovo glasovati ako i samo ako netko prije nešto dobro napravi pa da mu se isplati dati povjerenje. Tad ću obući odijelo i krenuti na svoje biralište. Dotad ništa, objašnjava Siniša Godinić, koji je odustao od toga da konzumira svoje pravo glasa.


S njime se slaže Dragan Jukić, kojeg izbori više uopće ne zanimaju.




– Političarima je dobro, nama baš i ne. Dok je tako nema smisla izlaziti na izbore, rekao je Dragan Jukić.


Za razliku od njih dvojice Sena Sjerić izbore ne propušta, bilo da je riječ o onim lokalnim ili parlamentarnim. I ove je izborne nedjelje već u sedam izjutra bila spremna otići na svoje biračko mjesto i ispuniti listić.


– Izlazak na izbore vidim kao svoju građansku dužnost. Nastavit ću izlaziti i glasati, iako me političari i njihovi postupci itekako znaju razočarati. Stalno se prepucavaju, umjesto da s time konačno stanu i počnu nešto konkretno raditi, za boljitak svih nas. Svejedno, i dalje vjerujem da Hrvatska ima šansu da se stvari okrenu nabolje, a dok je tako glasovat ću na izborima. Optimistična sam, svakog dana nadam se da će biti bolje, što nam je drugo preostalo, kaže Sena Sjerić.


Na izbore redovito izlaze Aleksandar Blagojević i Monika Valjan, koje je naša reporterska ekipa srela nedugo nakon što su izašli sa svog biračkog mjesta. Cijela obitelj izašla je na glasovanje, sa sobom su poveli i svoju jednomjesečnu kćerkicu Nicole Blagojević. Aleksandar Blagojević ističe da na budućnost gleda optimističnim očima.


– Izlazim na svake izbore, a očekujem da bi stvari mogle krenuti na bolje. Opcija za koju glasujem redovito ispuni moja očekivanja, rekao je Aleksandar Blagojević.


Nešto drugačije poglede na politiku ima Monika Valjan.


– Za razliku od Aleksandra, ja sam za drastičnije promjene. Imamo različite političke nazore, ali oboje redovito izlazimo na birališta. Drugačijih smo mišljenja, ali zajedno živimo, radimo, surađujemo. Da se oni u politici ugledaju na to, svima bi nam bilo puno bolje, rekla je Monika Valjan.