Županijsko državno odvjetništvo

Nekadašnji tim Nade Matošević osumnjičen da je oštetio riječki HNK za milijun kuna

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Županijsko državno odvjetništvo tereti četiri hrvatske državljanke starosti od 38 do 62 godine i dvojicu hrvatskih državljana starosti 48 i 54 godine za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, krivotvorenje službene isprave i prijevaru



RIJEKA Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu nad šest odgovornih osoba u riječkoj ustanovi u kulturi zbog sumnje da su od 2007. do 2014. oštetile tu ustanovu za oko milijun kuna, a neslužbeno se doznaje da se radi o HNK i čelnim osobama Kazališta u vrijeme intendanture Nade Matošević.


Županijsko državno odvjetništvo tereti četiri hrvatske državljanke starosti od 38 do 62 godine i dvojicu hrvatskih državljana starosti 48 i 54 godine za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, krivotvorenje službene isprave i prijevaru.


 Osnovano se sumnja da je prvookrivljenica, kao odgovorna osoba za zakonitost rada ustanove od 2007. do 2013., protivno pravilnicima o radu i o stimulaciji te Kolektivnom ugovoru za zaposlene u ustanovama kulture Grada Rijeke, naložila isplatu stimulacija od 10 posto iznosa uplaćenih sponzorstava dvjema osumnjičenim ženama, na njihov poticaj, iako se radilo o poslovima u opisu njihovih radnih mjesta za koje su primale plaću, stoji u priopćenju. Tako je drugookrivljenica protupravno dobila 205.500 kuna, a šestookrivljenica 68.183 kune. Ustanova je oštećena za bruto iznos od 575.000 kuna.




 Drugookrivljenica ju je, navodi se, poticala i da sklopi aneks ugovora o radu temeljem kojeg joj je ispalćivan stalni mjesečni dodatak na plaću za poslove koji nisu predviđeni sistematizacijom radnih mjesta, nisu stalni poslovi, a nije ih ni obavljala. Tako je zaradila oko 128.000 kuna, a ustanova je oštećena za isplaćenih bruto 225.020 kuna.


 Trećeokrivljeni, ravnatelj unutar ustanove, poticao je prvookrivljenu da mu sklopi ugovor o autorskom radu za to mjesto umjesto ugovora o radu, uz iznos veći nego što bi se mogao isplatiti plaćom po propisanom koeficijentu. U to vrijeme je on bio u stalnom radnom odnosu s punim radnim vremenom u drugoj pravnoj osobi, stoji u priopćenju. Ostvario je najmanje 102.000 kuna nezakonite zarade u razlici između propisane plaće i honorara.


 Prvookrivljena je od drugookrivljene zatražila da joj, kao osoba zadužena za potpisivanje financijske dokumentacije, odobri isplatu više honorara nego što je predviđeno aktima za autorska djela kao dodatne poslove u njenoj struci. Tako je nezakonito dobila 57.000 kuna a ustanova je oštećena za 64.000 kuna.


Prvo, drugo i četvrtoookrivljenica, u svojstvu odgovornih osoba za financijsko poslovanje i vođenje računovodstva, dodatno se terete da su u poslovnoj dokumentaciji za 2013. propustile donijeti propisane interne akte, ustrojiti internu službu za kontrolu financijskog poslovanja te voditi propisane poslovne knjige i uredne evidencije pa je tako onemogućena potpuna revizijska kontrola poslovanja.


 Petookrivljenik se pak tereti da je kao odgovorna osoba za organizaciju tehničke službe dogovorio da, kao vlasnik autoprijevozničkog obrta, obavlja usluge prijevoza za ustanovu po ukupnoj cijeni od 101.000 kuna bez provedenog postupka javne nabave. Uz to, sumnjiči ga se da je u dostavljenim računima za isplatu ustanovi prikazao iznos od 42.000 kuna za vožnje koje nije obavio, izvijestilo je ŽDO u Rijeci.