Pretukli ga zbog parkinga

Napad u Viškovu: ‘Udarali su me šakama u glavu i prsa, psujući mi srpsku majku’

Portal Novilist.hr

Napadnuti Dobrivoje Arsić

Napadnuti Dobrivoje Arsić

Protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog jedino činjenica da je srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tijekom noći te upućivanje prekršajnom sucu, ističe pravni savjetnik SNV-a Milan Eraković



VIŠKOVO Dobrivoje Arsić, srpski povratnik u Viškovo, brutalno je napadnut i pretučen u utorak ispred svog doma. Fizičkom napadu prethodilo je vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, a Arsić je jednog od napadača prepoznao kao stanara susjedne zgrade.


U utorak oko 20 sati 70-godišnji Arsić vraćao se kući kombijem. Želio se parkirati na svom parkirnom mjestu ispred zgrade u kojoj živi. Riječ je o ograđenom parkingu, namijenjenom samo za stanare. Međutim, tamo je već bio parkiran drugi automobil.


Od djece koja su se zatekla ispred zgrade čuo je da je riječ o automobilu prijatelja jednog susjeda, koji je došao u posjet u susjednu zgradu. Još s parkinga zamolio je spomenutog susjeda da pomakne automobil ili da dobaci ključeve pa će on sam preparkirati. No, susjed je to odbio pa je Arsić parkirao ispred automobila i otišao kući.


Udarali u glavu i u prsa




Nije trebalo dugo dok ga nisu počeli vrijeđati na nacionalnoj osnovi, a nastavilo se lupanjem po njegovom kombiju. Arsić je na to nazvao policiju, kaže da je slutio što bi se moglo dogoditi. Spustio se na parkiralište, gdje su ga napadači nastavili vrijeđati, spominjući mu ‘majku srpsku’.


Nisu se zaustavili na tome već su ga udarili više puta šakom u glavu i u prsa pa ga gurnuli uza zid.


– Prepao sam se i uznemirio, posebno zato što sam srčani bolesnik. Ne znam te ljude, ali pretpostavljam da me udarao vlasnik tog automobila. Oni su očito znali tko sam i koje sam nacionalnosti, ispričao je Arsić za Novosti.


Pomaknuo je kombi i ponovo nazvao policiju koja je došla tek u 21 sat. Uzeli su izjavu od njega i najavili mu da će ga privesti zbog narušavanja javnog reda i mira na što ih je upozorio da je prošao operaciju srca i da se osjeća loše. Policija je otišla i kod susjeda kod kojeg se, kako kaže Arsić, zadržala tek koju minutu. Pretučeni je potom otišao kod liječnika koji mu je dijagnosticirao predinfarktno stanje.



Dobrivoje Arsić živio je u Rijeci još od 1969. Godine 1991. izbačen je i stana i izbjegao iz Hrvatske. Vratio se 2000. godine, a u Viškovu je od 2008. godine u zgradi napravljenoj za potrebe stambenog zbrinjavanja.


Napali invalida od 70 godina


Imajući u vidu postupanje policije, koja je njega kao napadnutog htjela privesti, Arsić se za pravnu pomoć obratio Srpskom narodnom vijeću. Njihov pravni savjetnik Milan Eraković ističe da je indikativno da su napadači znali me i prezime povratnika te da je vrijeđanje bilo usmjereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik.


– Kako se dolazak policije odužio došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod svega bio problem parkiranja ispred stambene zgrade to ne može biti opravdanje vrijeđanja na nacionalnoj osnovi te fizički napad osobu od 70 godina koja je još i invalid. Naravno, Srpsko narodno vijeće podnosi kaznenu prijavu u srijedu 21.08.2019. godine uz suglasnost povratnika za kazneno djelo prijetnje, nanošenje tjelesnih povreda te uznemiravanja protiv nepoznatih počinitelja, objašnjava Eraković.


SNV ima neformalna saznanja, dodaje, da je postupanje policajaca, nažalost, etnički obojeno.



– Protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog jedino činjenica da je srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tijekom noći te upućivanje prekršajnom sucu. Iako je gospodin Arsić u četvrtak 22.08. 2019. godine oko podne tražio uvid u spis to mu nije omogućeno nego je traženo od njega da to napravi u pismenoj formi, što je on i učinio. Kako je u međuvremenu stigla kaznene prijave od strane Srpskog narodnog vijeća od prethodnog dana policija hitno poziva gospodina Arsića u oko 14 sati na razgovor povodom prijave koji traje 4 sata iako je Arsić u predinfarktnom stanju, napominje Eraković.


Protiv napadnutog prekršajna prijava


Podsjeća da je Policijska uprava Primorsko-goranska slično postupala još 2015. godine, prilikom održavanja predstave HNK Ivan Zajc.


– Gledatelji i posjetioci verbalno su vrijeđani po nacionalnoj osnovi od strane navodno pripadnika „Armade“ a u stvari članova opskurne Autohtone Hrvatske stranke prava. Fizički napad na jednog od posjetioca od strane osoba koje su vrijeđale i dobacili uvrede gledaocima karakteriziran je kao „remećenje javnog reda i mira“.


Međutim, postupanje djelatnika pokazalo je izrazitu neobjektivnost gdje je napadač „upozoren“ što god to značilo a protiv napadnutog je podignuta prekršajna prijava. Kako je prekršajni sud nakon utvrđivanja dokaza utvrdio da nije bilo govora o bilo kakvom prekršaju od strane gospodina koji je optužen te donosi oslobađajuću presudu na istu PU Primorsko-goranska ulaže žalbu!



Toliko o profesionalnom postupanju djelatnika PU PGŽ te se nadamo da kad je riječ o ovom slučaju obrazac neobjektivnog postupanja neće se ponoviti.


Kod ovakvih dešavanja osuda samo po sebi postaje nedostatna. Kada žrtve napada po nacionalnoj osnovi postaje još jedanput žrtva onih koji bi je trebali zaštiti. Ova država i društvo se treba duboko zamisliti da li su to vrijednosti koje žele njegovati, ističe pravni savjetnik SNV-a Milan Eraković.


U Viškovu osuđuju napad


Napad na Dobrivoja Arsića osuđuju i u Općini Viškovo. Zamjenik načelnice Denis Mladenić i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Goran Janković ističu da je riječ o izoliranom slučaju, te da u Viškovu njeguju multukulturalnost, gdje su svi dobrodošli, neovisno o nacionalnosti.


– Naša zajednica već 11 godina u Viškovu odlično funkcionira, uz veliku potporu Općine. Dosad nije zabilježen niti jedan incident na brojnim događanjima koje smo organizirali. Gospodin Arsić član je našeg pododbora Viškovo SKD Prosvjeta i uključen je u našu zajednicu.


Žao nam je da je do ovakvog napada došlo. Osuđujemo svako nasilje na nacionalnoj osnovi, bez obzira s koje strane dolazilo. Nismo općina slučaj niti ćemo dopustiti da se takve stvari događaju, rekao je Goran Janković.


Denis Mladenić kaže da je riječ o slučaju koji ne predstavlja klimu kakva vlada u Viškovu.


– Osuđujemo napad na gospodina Arsića. Multikulturalna smo sredina, u kojoj su svi dobrodošli. Gradimo suživot sa svim manjinskim zajednicama koje djeluju na našem području, rekao je Denis Mladenić.