Uhvati film

Najbolji filmovi posvećeni osobama s invaliditetom večeras u Čavlima

P. N.

S jednog od prijašnjih izdanja Uhvati filma u Art kinu Croatia / Foto Sergej Drechsler

S jednog od prijašnjih izdanja Uhvati filma u Art kinu Croatia / Foto Sergej Drechsler

Ovo nije samo Festival filma ovo je zaista poziv da se "Uhvati film", ali jedan drugi film, onaj koji mijenja stvarnost, najavljuje Denis Pilepić-Pille



ČAVLE Festival Uhvati film, posvećen osobama s invaliditetom i ove će godini biti održan u riječkom Art kinu Croatia, od 2. do 5. studenog. Gledatelje čeka izbor nagrađenih filmova iz cijelog svijeta. Kao svojevrsni uvod, večeras 19 sati, u Domu u Čavlima bit će prikaza izbor najboljih filmova iz ranijih godina. 


– Očekujte zanimljivu predstavu, slične kvalitetne svježine i sadržaja, kao na nedavno prepunim priredbama u Krku i drugim gradovima. Uhvati film je ukupno prezentiran u 50tak gradova, najavljuje Denis Pilepić-Pille iz Udruge Spirit, hrvatskog partnera međunarodnog festivala Uhvati film.


Ulaz je dobrovoljni prilog, a cijeli program potrajat će 120 minuta. Osiguran je ulaz za osobe s invaliditetom.




– Ovo nije samo Festival filma ovo je zaista poziv da se “Uhvati film”, ali jedan drugi film, onaj koji mijenja stvarnost. Motivirajući, edukativni, zanimljivi, provokativni i oni koji mijenjaju granice, samo su neki od opisa koji su pridavani ovim priredbama u pedesetak gradova gdje je predstavljen Fest. Zanimljiv spoj projekcija i interakcije s publikom između kratkih filmova, na čudesno obrađene teme koji nude filmovi pridošli iz cijelog svijeta, ostavljaju gledatelje bez daha, kaže Pilepić.


Koja je specifičnost ovog Festa?


– Osim što filmovi nisu dobri nego odlični, oni su napravljeni od osoba sa invaliditetom kao autora i glumaca. NE – NE pričaju o invaliditetu, nisu patetični i zamorni, životni su i pričaju o različitosti, mogućnosti da budeš drugačiji, i kao takav uspiješ u ovom svijetu koji voli poslušne i jednake. Motivirajući su, mnogi i duhoviti, provokativni, ostavljaju bez daha. Najbolji način da prevedete večer, kaže Pilepić.