Čeka se antonjski rog

Najboji pusni tanci va regije: Evo što su sve Kastavci spremili za ovaj pust

Biljana Savić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

 I ove godine Kastav postaje centar maškaranih zabava u kojemu će se šest subota, od 19. siječnja do 23. veljače nastupati Koktelsi, Brevis Bend, Decibeli, Mauro Staraj & La Banda, D`Beni Band, Alen Vitasović, Brevis Band, Proleteri, Koktelsi, Šajeta & Band, Night Express



KASTAV – Puhanjem u Antonjski rog 17. siječnja najavljuju se pusne nemotarije, dok će se na središnjem gradskom trgu okupiti članovi svih kastavskih pusneh kumpanij. Pusne kumpanije iz Rubeša, Jurčića, Spinčića i Trinajstića predstavit će svoj maškarani program i Pusta, kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu.


Tom će prilikom Kastavci dobiti i novu gradonačelnicu- Sandru Srdoč iz Pusnog odbora Jurčići, koja će preuzeti ključ grada na brege. Temeljem Pusnog statuta bit će uručene diplome Zlatna broskva najboljim maškarama u 2018. godini te zaslužnim pojedincima, a Udruge Belica za sve posjetitelje priprema kuhano vino. Pust djece dječjega vrtića »Vladimir Nazor« iz Kastva nosi ime Virus Pocuranko.


U uvodnom dijelu nastupiti će Spinčićeva muzika, a Program Antonjskog roga vodit će Nina Dukić – Srok. Najavljeni su i gosti iz Slovenije – Škoromati iz Podgrada i Kulturno-turistično društvo Topolc iz Topolca.




Već prve subote, 19. siječnja, zainteresirani će moći uživati u jubilarnom desetom maškaranom rallyu šarenih prometala ”Halubje – Liburnija”. No, biti će tu još puno događanja poput tradicionalnih dočeka Frlanskih zvončara u Rubešima, Jurčićima i Trinajstićima te Mučićevih zvončara u Rubešima i Spinčićima.


Na središnjem gradskom trgu tradicionalno se dočekuju Halubajski zvončari u svojim stoljetnim pohodima Kastva i Kastavštine, a posljednjih godina Kastav redovito pohode i Grobnički dondolaši. U Guitar caffeu biti će postavljena i izložba „Halubajske zvončarske užanci“ koju će biti moguće razgledati do kraja Pusta. Svakako ne bi trebalo propustiti 21. „Ribarsku feštu pul Trinajstić“


Kako su najavili organizatori, i ove godine Kastav postaje centar maškaranih zabava u kojemu će se šest subota, od 19. siječnja do 23. veljače od 21 do 04: sata održavati »najboji pusni tanci va regije«. Maškarani centar Kastav nalazi se kraj Školske sportske dvorane, u velikom grijanom šatoru, sa čuvanim parkingom, popustima za grupe i gratis pićem uz ulaznicu, nagradama za najbolje maske, uz domaće specijalitete te uz najbolje bandove. Sve započinje već ove subote nastupom Koktelsa, Brevis Banda i Decibela, a drugih subota biti će tu Mauro Staraj & La Banda, D`Beni Band, Alen Vitasović, Brevis Band, Proleteri, Koktelsi, Šajeta & Band, Night Express.


Da djeca ne budu zakinuta, Maškarani tanac Dječjega vrtića »Vladimir Nazor« bit će održani u istom prostoru, 21. veljače od 17:30 do 19:30 sati. Za male i velike, ove će se godine u Idičinoj peknjici održati i dvije pusne radionice: Kako se delaju pusne slašćice – ulenjaki i Kako se delaju pusne rožice za krabujosnice koju će održati Sonja Vlah.


Završnica maškara odnosno spaljivanje pusta rezervirano je za Pusnu sredu tj. Pepelnicu. Krivac za sve prošlogodišnje nevolje spaljuje se uz obrazloženje presude koja se naziva pusna napoved, i to Mići pust u izvedbi Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« Kastav te konačno paljenje krivca’ u Rubešima i Jurčićima.


Za svo vrijeme Pusta, posjetitelji će moći uživati u posebnoj ponudi kastafskih ugostitelja.