Slave zaštitnika

Najavljena Matejna: Mate Bulić, Koktelsi i Željko Bebek na najvećoj viškovskoj manifestaciji

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U petak, 20. rujna bit će koncert Mate Bulića, a koncertu će prethoditi nastup grupe Aurora. U subotu, 21. rujna na redu su Koktelsi, a u nedjelju, 22. rujna Željko Bebek i Grooversi.



VIŠKOVO – Jesen u Viškovu u znaku je Matejne – najveće viškovske manifestacije koja slavi svog zaštitnika sv. Mateja čiji je dan 21. rujna. Posjetitelji će moći uživati u mnoštvu kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativnih programa od 15. do 22. rujna, najavile su predsjednica TZ Viškova Marina Jurić, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović i tajnica Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje Laura Vlah.


– Dan sv. Mateja obilježit ćemo svečanošću, a zabavni program, odnosno ulaz na koncerte financiraju naši sponzori i besplatan je za sve posjetitelje, najavila je načelnica. Koncerti? Željko Bebek, Mate Bulić i Koktelsi.


Marina Jurić je, nabrojivši sva događanja – od zabave, kulture, sporta, rekreacije, pa sve do poduzetništva, zdravlja i gastronomije, najavila da ovogodišnja Matejna počinje sedmim Halubajskim krosom na šetnici Plešivac u nedjelju 10 sati, u organizaciji Udruge roditelja »Pokrenimo se« započinje ovogodišnja Matejna. Isti dan, SKUD »Prosvjeta« održat će kulturno-umjetnički program Kulturno bogatstvo u Domu hrvatskih branitelja u 18.sati.




Ponedjeljak i utorak rezervirani su za izložbe umjetničkih radova. Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora upriličit će izložbu umjetničkih radova »Naših prvih 50 godina« ULU Grupe ‘69 iz Zagreba u ponedjeljak 16. rujna. Udruga likovnih umjetnika amatera »Braća Baštijan» priredit će izložbu radova »Kastafski kolori« uz prigodan program u svome altelieru u 18 sati.


U srijedu, 18.rujna, najmlađi će uživati u glazbeno-edukativnoj predstavi za djecu »Mrav, mrav, mrav i cvrčak« u Domu hrvatskih branitelja u 18 sati. Istoga dana u crkvi sv. Mateja započinje trodnevnica koju predvodi vlč. Domagoj Duvnjak, mladomisnik.


– Četvrtak, 19. rujna, donosi nam mnogobrojna zabavna, edukativna i kulturna zbivanja. U šatoru na parkiralištu Milihovo u 11 sati započinje Poduzetnički dan na temu Trendovi u ugostiteljstvu i lokalna gastronomija. Očekuju Vas domaće marende, radionice i zanimljiva predavanja nan kojima posjetitelji mogu saznati kako zdravom prehranom povećati kvalitetu života, kako pravilno postaviti stol i kako napraviti ukusni tatarski biftek.


Ocijenit će se najbolja štrudla i izabrati najljepša konoba, a Duško Jeličić i »Bonaca« pobrinut će se za glazbenu atmosferu, najavila je Laura Vlah. Istoga dana, ispred Doma hrvatskih branitelja i Dječjeg vrtića Viškovo od 10 sati odvijat će se zdravstveno edukativni programi i radionice za djecu predškolske dobi, učenike i mještane u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.


Pod svjetlima disco rasvjete djeca Dječjeg vrtića »Loptica« pokazat će svoje plesne vještine u zabavnim plesnim natjecanjima i koreografijama, a u Domu Marinići u 18 sati bit će disco party! U isto vrijeme u Saršonima, UABA Viškovo otkriva spomenik žrtvama II. Svjetskog rata. Posebna pjesnička večer odvijat će se u Ronjgima s početkom u 19 sati.


– Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov« organizira Večer pul Matetićevega ognjišća posvećenu 100. obljetnicama rođenja tri čakavska barda: Ljube Pavešića, Zorana Kompanjeta i Davida Kabalina.


Dječji vrtić Viškovo u suradnji s Milicom Reinhart Tešankić, umjetnicom i predsjednicom Male akademije umjetnosti Ernestinovo organizira radionicu »Vrtovi boja«. Osnovna škola »Sveti Matej« ugostit će dva sportska natjecanja. Košarkaški klub »Viškovo» organizirat će ženski košarkaški turnir Matejna 2019 u 16 sati, a Šahovski klub u 18 sati organizira šahovsku simultankui još puno toga, i kako je izgledala nekadašnja košnja i žetva, a to će nam prikazati Delavska katedra Ustanove »I. M. Ronjgov« u subotu, 21. rujna na Nuntarovu. Bit će tu još i odbojke, pikada, mažoretkinja, ma svega, folklora i dječjih kolača, najavila je Jurić.


Nedjelja, 22. rujna rezervirana je za sportska i kulturna događanja. Dani vikenda rezervirani su za koncerte poznatih glazbenika. U petak, 20. rujna bit će koncert Mate Bulića, a koncertu će prethoditi nastup grupe Aurora. U subotu, 21. rujna na redu su Koktelsi, a u nedjelju, 22. rujna Željko Bebek i Grooversi.