Jedriličarska regata

Najavljena 20. Fiumanka: Evo što su nam sve pripremili za ovo jubilarno izdanje

Portal Novilist.hr

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA Od 6. do 9. lipnja održava se jubilarno, dvadeseto izdanje međunarodne jedriličarske regate Fiumanke koja će ponovo okupiti više od 200 jedrilica i gotovo dvije tisuće jedriličara.


Fiumanka, koja je prerasla u prepoznatljiv riječki sportski i turistički brend, održava se pod motom „Imaš barku, imaš jedro, prijavi se!“, a njen centralni događaj započet će u subotu, 8. lipnja od 12 sati kada će na regatnom polju ispred riječkog lukobrana započeti glavna regata, i to uz novi kurs jedrenja, javlja Rijeka.hr.


U programu najave sudjelovao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zajedno s zamjenicom primorsko-goranskog župana Marinom Medarić, direktorom Turističke zajednice grada Rijeke Petrom Škarpom i voditeljem Sektora komercijalnih poslova Lučke uprave Rijeka Rajkom Jurmanom, predstavnicima institucija koji Fiumanku podržavaju od njenog samog početka.




Njima, predstavnicima Županijske komore Rijeka i Lučke kapetanije te sponzorima, organizatori Ljiljana Ivetac i Davor Perović iz agencije Drugo mjesto uručili su priznanja u znak zahvale kao dugogodišnjim pružateljima podrške regati.



Gradonačelnik Obersnel, sudionik svih dosadašnjih Fiumanki, bilo kao natjecatelj ili predstavnik pokrovitelja, čestitao je organizatorima i poželio im još bar 20 uspješnih regata. „Od prve regate koja mi je ostala u lijepom sjećanju do danas, Fiumanka se nastavila s puno jedrilica, dobre volje i pozitivne energije organizatora i natjecatelja te promijenila način na koji Riječani promatraju rivu i Rijeku kao grad na moru“, rekao je Obersnel.


Natjecanje u velikoj 20.-toj Fiumanki otvoreno je za sve, uz osiguran besplatan vez za sve sudionike. Posjetitelji će regatu moći pratiti preko posebnih VR naočala, a najavljen je i live streaming na društvenim mrežama. Proglašenje pobjednika očekuje se oko 20:30 sati, nakon čega slijedi slavljenički vatromet povodom okrugle obljetnice održavanja.


Osim subotnje regate najavljena je i 7. Europska medijska regata (European Media Sailing Race), u petak s početkom u 14 sati, koja će okupiti redakcije brojnih lokalnih, nacionalnih, ali i međunarodnih medijskih kuća iz Austrije, Slovenije i Mađarske. Također, u nedjelju od 11 sati plovit će 10. izdanje humanitarne Rotary Fiumanke.


U četvrtak, 6. lipnja otvorit će se Regatni ured Fiumanke gdje će se zainteresirani moći prijaviti za sudjelovanje, a istog će dana započeti dvodnevni gospodarski susret Adria4Blue u organizaciji HGK – Županijske komore Rijeka s ciljem promocije plavog gospodarstva i održivog razvoja. Popratni program Fiumanke uključuje zabavna događanja i besplatne koncerte na Terminalu i Gatu Karoline Riječke 6. 7. i 8. lipnja.


Fiumanka poziva sve ljubitelje nautike, plovidbe i mora da se prijave i sudjeluju u regati ili da ju prate s riječkog lukobrana, a više informacija o njenom dvadesetom izdanju možete pronaći na web stranici regate.