Ovogodišnji slavodobitnici

Nagrade Zaklade Ileana: Martina Ćirić i Enea Dessardo učenici generacije u Rijeci

Sanja Gašpert

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Jubilarna, 20. obljetnica proglašenja učenika generacije Zaklade Ileana održana je jučer u dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Rijeka, a ovogodišnji su slavodobitnici Martina Ćirić iz Prve riječke hrvatske gimnazije i Enea Dessardo iz Srednje talijanske škole u Rijeci. Nagrada je spojila dvije gimnazije – Prvu riječku hrvatsku gimnaziju i Srednju talijansku školu u Rijeci u brojnim zajedničkim aktivnostima, a prvi put su dvije gimnazije objedinile svoje svečanosti dodjele nagrada i zaokružile suradnju. Na svečanosti je dvoje nagrađenih učenika uručena novčana nagrada donatora od po 1500 eura, a ujedno je predstavljeno jubilarno tiskano izdanje učenika generacije za obje škole »Ileana 20 anni – 20 godina Ileane«.


Generalni konzul Talijanske Republike u Rijeci Paolo Palminteri čestitao je nagrađenima, ali i utemeljiteljima Zaklade Ileana što su na najbolji mogući način iskazali sjećanje na Ileanu.


– Ovo je izvrsna ideja u želji očuvanja uspomene na iznimne ljudske vrline, na način da se pomogne mladim ljudima u ostvarenju njihovih snova, a time je sjećanje na Ileanu ostalo živim sve ove godine – kazao je Palminteri.




Zakladu Ileana osnovala je 1996. godine skupina prijatelja kako bi odala počast Ileani Pieressa. U proteklih dvadeset godina cilj Zaklade bio je nagraditi najboljeg učenika generacije dviju srednjih škola koje djeluju u centru Rijeke.


Ovogodišnja dobitnica nagrade Martina Ćirić iz Prve riječke hrvatske gimnazije izuzetno je ponosna i sretna što je u velikoj i jakoj konkurenciji ipak osvojila nagradu.


– Osjećam se odlično i jako sam sretna. Bili smo izuzetno uspješna generacija pa je time bilo teže osvojiti ovu nagradu, koja će mi dobro doći za daljnje školovanje. Naime, uspjela sam upisati Sciences Po, pariški institut političkih znanosti u Dijonu, gdje se nastavljam dalje obrazovati.Njezin kolega Enea Dessardo, dobitnik nagrade iz Srednje talijanske škole, nije krio iznenađenje što je baš on uspio osvojiti ovako vrijednu nagradu.– Iznenađen sam, ali jako ponosan i sretan. Ova nagrada dobro će mi poslužiti za daljnje školovanje koje nastavljam u Italiji, na fakultetu za međunarodne odnose i diplomaciju u Goriziji.