Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 1
Sutra: 30° 30° 1
20. kolovoza 2019.
Slavlje Cvjetnica

foto/video Nadbiskup Devčić: Trudimo se što čvršće povezati s Isusom i s njegovom žrtvom

Foto: I. TOMIĆ
Foto: I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 14. travanj 2019. u 14:38 2019-04-14T14:38:31+02:00

Središnje slavlje Nedjelje Muke Gospodnje u Rijeci je predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup u zajedništvu s više riječkih svećenika, tradicionalno liturgiju započevši blagoslovom maslinovih grančica u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, Veloj crikvi u Starom gradu

RIJEKA – I u riječkim Crkvama svečano se danas slavi Cvjetnica, Nedjelja Muke Gospodnje ili Maslinica kojim se kršćani spominju svečanog Isusovog ulaska u Jeruzalem i započinju Veliki ili Sveti tjedan, najvažnije razdoblje liturgijske godine u kojemu slave Isusovu muku, smrt i uskrsnuće.Središnje slavlje Nedjelje Muke Gospodnje u Rijeci je predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup u zajedništvu s više riječkih svećenika, tradicionalno liturgiju započevši blagoslovom maslinovih grančica u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, Veloj crikvi u Starom gradu.

ri1404ti11
Cvjetnica u Rijeci / Foto: I. TOMIĆ

Vjernici su se u procesiji s maslinovim grančicama iz Vele crikve, predvođeni nadbiskupom i svećenicima, zaputili u katedralu sv. Vida gdje je slavljena blagdanska misa.Muku po Luki je pjevao katedralni zbor, a nadbiskup Devčić je, među ostalim, u propovijedi tumačio kako Cvjetnica anticipira sve što će se u Velikom tjednu dogoditi.– Važno je kako ćemo ove svete dane provesti... Trudimo se što čvršće povezati s Isusom i s njegovom žrtvom koja se kontinuirano održava u povijesti.

Činimo to prihvaćajući svoje križeve i žrtve tako da ih pridružujemo njegovoj žrtvi za spas svijeta. On nam je obećao svoju pomoć i daje nam snagu, ako se otvorimo da primimo njegovu milost, rekao je, među ostalim, nadbiskup Devčić pozvavši vjernike na molitvu da s Isusovom pomoći mržnji suprotstave ljubav, nasilju blagost, osveti oprost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka