Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. studenoga 2019.
Bivša intendantica na kratkotrajnom radu u školi

Nada Matošević Orešković zatražila sporazumni raskid ugovora o radu s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2015. u 14:22 2015-10-01T14:22:38+02:00

Zapošljavanje bivše intendantice u nastavi riječka je gimnazija pravdala deficitom tog kadra, međutim prema podacima Područnog ureda Rijeka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno u evidenciji nezaposlenih postoji jedan magistar glazbene pedagogije te jedan magistar muzike

 Iako je Školski odbor Prve riječke hrvatske gimnazije na jučerašnjoj sjednici trebao raspravljati o produljenju ugovora o radu bivšoj intendantici HNK-a Ivana pl. Zajca Nadi Matošević Orešković ta je točka povučena s dnevnog reda iz razloga što je privremena nastavnica glazbene umjetnosti dan ranije zatražila sporazumno raskidanje ugovora o radu.

Matošević Orešković je početkom ove školske godine u riječku gimnaziju primljena na određeno, odnosno sa školom je sklapala ugovore o radu u trajanju od 15 dana, a Školski je odbor na jučerašnjoj sjednici trebao izglasati njeno produljenje ugovora o radu u trajanju od 60 dana.

Zapošljavanje bivše intendantice prošlog je tjedna zainteresiralo i prosvjetnu inspekciju čiji su djelatnici temeljem anonimne prijave pročešljali dokumentaciju Prve riječke hrvatske gimnazije, no iako bivša intendantica nema položen stručni ispit te je anonimna prijava stigla upravo na osnovu nestručno zastupljene nastave, prosvjetna inspekcija nije pronašla nikakve nepravilnosti.

Razlog tome je činjenica da škola sve do dobivanja suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za zapošljavanje novog kadra nema drugu opciju osim sklapanja ugovora na određeno vrijeme, a tek po dobivanju ugovora na neodređeno kandidat u roku od godinu dana mora položiti stručni ispit.

Činjenicu da je produljenje ugovora o radu bivšoj intendantici jučer maknuto s dnevnog reda potvrđuje i članica Školskog odbora Ida Mahmutefendić.

– Na jučerašnjoj sjednici između ostaloga za raspravu i odlučivanje bila je predviđena i točka »Prethodna suglasnost za zapošljavanje nastavnika/ce glazbene umjetnosti«. Ista je povučena s dnevnog reda, s obzirom da nas je ravnateljica škole izvijestila da je s gospođom Nadom Matošević Orešković ugovor o radu prekjučer sporazumno raskinut, iz razloga što se imenovana osjećala nelagodno zbog nedavnih natpisa u novinama o njenom radu u ovoj školi. Drago mi je da je došlo do ovih okolnosti, jer da nije sigurno bih glasala protiv njenog zapošljavanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uvjeta za ovo radno mjesto, ali i zbog uronjenosti u afere o detaljima kojih sam predobro upoznata da bih ih mogla ignorirati, a zbog čega se naposljetku vode i odgovarajući postupci, kaže Mahmutefendić.

Zapošljavanje bivše intendantice u nastavi riječka je gimnazija pravdala deficitom tog kadra, međutim prema podacima Područnog ureda Rijeka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno u evidenciji nezaposlenih postoji jedan magistar glazbene pedagogije te jedan magistar muzike koji su, kaže ravnateljica Područnog ureda Jadranka Tomašić, na raspolaganju za zapošljavanje i oboje s prebivalištem u Rijeci.

– Istina je da se radi o deficitarnom kadru te da je obrazovni program glazbene pedagogije na popisu za preporuke povećanja upisne kvote, kao i stipendiranja, a nalazi se i u preporukama za obrazovne politike, međutim u ovom trenutku imamo dva kandidata te struke koji su nezaposleni. S tim da magistar glazbene pedagogije ima položenu pedagošku grupu predmeta, a magistar muzike nema, zaključuje Tomašić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.