Press PGŽ-a

Nacionalnim manjinama ove godine 530 tisuća kuna

Sanja Gašpert

Matici umirovljenika PGŽ-a planirane su u 2020. godini 223 tisuće kuna / Snimio Sergej DRECHSLER

Matici umirovljenika PGŽ-a planirane su u 2020. godini 223 tisuće kuna / Snimio Sergej DRECHSLER

Sredstvima će se financirati čak 83 programa koje provode 22 nacionalne manjine. Tu je i 4.000 udruga, a s 450 tisuća kuna sufinancirat će se aktivnosti umirovljenika i braniteljskih udruga



RIJEKA  Raspored sredstava za financiranje redovnih godišnjih aktivnosti županijskih saveza udruga branitelja i stradalnika, kao i umirovljenika, proračunskih sredstava domovima socijalne skrbi, domovima za starije i nemoćne, za provedbu logopedske terapije djece s područja Gorskog kotara, kao i druge aktualnosti, bile su teme redovite konferencije za novinare primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i pročelnika Ureda Županije Gorana Petrca.


Prema riječima župana Komadine, upravo takvi programi podižu kvalitetu i razinu usluga u županijskim ustanovama.


Edukacija djelatnika


– Tu treba navesti primjer financiranja edukacije djelatnika domova za starije osobe, kao i program radno-okupacijske terapije za štićenike kakva se u domovima socijalne skrbi čiji je osnivač Primorsko-goranska županija kontinuirano provodi od 2002. godine. Za takve programe iz županijskog proračuna izdvojit će se u ovoj godini gotovo 300 tisuća kuna, kazao je Komadina.




Dodao je kako je ukupno više od 93 tisuće kuna osigurano Centru za rehabilitaciju Fortica za provedbu programa fizikalne terapije (51.000 kuna) te Domu za starije osobe Marko A. Stuparić Veli Lošinj (42.450 kuna).


Županija nastavlja i sa sufinanciranjem logopeda za djecu s područja Gorskog kotara, koji je započeo s radom početkom 2017. godine, a rehabilitacijom je obuhvaćeno prosječno sedamdesetak djece, kroz individualne ili grupne tretmane.


Prema riječima Komadine, usluga je izuzetno dobro prihvaćena od strane lokalnog stanovništva i osnovnih škola i vrtića, a za ovu je godinu Gradu Delnicama za pružanje usluga logopedske terapije i rehabilitacije djeci s govorno-jezičnim teškoćama s područja Gorskog kotara osigurano 69 tisuća kuna.


Komadina je izvijestio novinare i o odluci o rasporedu proračunskih sredstava Psihijatrijskoj bolnici Rab, u ukupnom iznosu od 342 tisuće kuna, a ta su sredstva, kazao je, namijenjena za financiranje sanitetskog prijevoza pacijenata Bolnice Rab te troškove stanovanja liječnika kako bi se pomoglo Psihijatrijskoj ustanovi da zadrži liječnike i medicinski kadar na otoku.



Na pitanje kako komentira izjavu riječkog pročelnika za kulturu Ivana Šarara, koji nije isključio mogućnost da se na sljedećim lokalnim izborima kandidira za gradonačelnika Rijeke, Zlatko Komadina je rekao da se u to ne bi upuštao, da se svatko ima pravo kandidirati po uvjetima koji su zakonom propisani. Možda je to sve skupa u sklopu jednog EPK programa, zaključio je Komadina.Novinari su pitali Komadinu očekuju li SDP opet velika previranja i borbe o tome tko će biti na listi za parlamentarne izbore, a Komadina je odgovorio da smatra da su u dobroj poziciji, da su izvukli pouke iz podjela iz prijašnjih godina.– Sada smo svjedoci upravo infekcije tim političkim virusom naših protivnika, a to je HDZ, koji je ušao u izborni ciklus poprilično razjedinjen. Mi im želimo naravno sve najbolje i neka ostanu tako razjedinjeni. Što se tiče nas, mi smo potpuno spremni, program je gotov, upućen u javnu raspravu, imenovani su koordinatori, izabran je izborni stožer, kazao je Komadina.


Pročelnik Ureda Županije Goran Petrc kazao je kako će Županija ove godine iz županijskog proračuna s ukupno 450 tisuća kuna sufinancirati aktivnosti braniteljskih udruga i umirovljenika, pa je tako Matici umirovljenika Primorsko-goranske županije planirano 223 tisuće kuna, Savezu antifašističkih boraca i antifašista PGŽ-a 122 tisuće, UDVDR-a Podružnica PGŽ-a 49 tisuća, Zajednici udruga Domovinskog rata PGŽ-a petnaest tisuća, Zajednici udruga HVIDR-a PGŽ-a 29 tisuća, Zajednici udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata PGŽ-a sedam tisuća te Hrvatskom domobranu, Udruzi ratnih veterana Hrvatske – Ogranak Rijeka pet tisuća kuna.


Nacionalne manjine


– Župan će na današnjem kolegiju donijeti odluku i o financiranju nacionalnih manjina, odnosno dodjeli ukupno 530 tisuća kuna za čak 83 programa nacionalnih manjina. Na području naše županije su 22 nacionalne manjine, od kojih su najbrojnije Srbi, Bošnjaci, pa Talijani. Također, naša Županija ima i četiri tisuće udruga, što pokazuje bogatstvo civilnog društva. Godišnje naša Županija izdvaja oko petnaest milijuna kuna za program i projekte udruga civilnog društva, što nas u usporedbi s ostalim županijama svrstava u sam vrh po razini financijske podrške, naglasio je pročelnik Petrc.