Blagdan Sv. Martina

Na ‘Riječkoj Martinji’ na Srdočima najavljena proizvodnja ‘Riječkog pjenušca’ taman za EPK

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan



MARTINKOVAC – Slavljenje blagdana sv. Martina snažno se širi i primorskim krajem. Prelazak mladog vina u zrelu dob i njegovo simboličko “krštenje” obavljali su se na mnogim mjestima, no kad je Rijeka u pitanju službeno Martinje je ipak bilo ono u organizaciji Udruge vinara, vinogradara i voćara Srdoči.


Domaćini su joj ove godine na Martinkovcu bili Lidija i Branko Srdoč, tim više što je Branko i predsjednik Udruge. Sam pak čin krštenja vina obavili su “biskupski dvojac” Eduard Stermečki te Ivan Matanović u čijoj je pratnji bio i “ministrant” Fabijan Šepić.


Ugodni skup posjetila je većina od sedamdesetak članova Udruge kao i njihovi gosti iz Kastva, čelni ljudi “Belice” Miljenko Host te Ivica Rubeša. S obzirom da je ovo jedina udruga vinara na području Grada Rijeke u posjet su stigli i gradonačelnik Vojko Obersnel te njegov zamjenik Nikola Ivaniš.




Uz tradicionalne elemente “krštenja”, našlo se vremena i za razgovore s Berislavom Srdočem ili pak “vinskim vitezom” Ivicom Nemecom koji su bili jedni od inicijatora proizvodnje “Riječkog pjenušca” s kojim će se najvjerojatnije na simbolički način otvoriti i početak godine Europske prijestolnice kulture.


Koliko je zanimanje javnosti za “Riječku Martinju” pokazali su i novinari od kojih su se oni s Kanala Ri odlučili i za “live” prijenos iz Martinkovca.