Press PGŽ

Na Platak već stigle prve škole skijanja, najavljene brojne novosti i novi sadržaji

Barbara Čalušić

Kvalitetnim umjetnim snijegom pokriveno 80 posto staze Radeševo

Kvalitetnim umjetnim snijegom pokriveno 80 posto staze Radeševo

U ovoj godini ŽUC nastavlja s uređenjem ceste do Platka za što je planirano 2,8 milijuna kuna, a dodatnih 15 milijuna kuna u županijskom proračunu namijenjeno je pripremi projekta izgradnje nove četverosedežnice



RIJEKA – Iako nema prirodnog snijega, na Platku je zahvaljujući novom sustavu zasnježenja moguće skijati uz pokretnu traku na donjem dijelu Radeševa. Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić na susretu s novinarima istaknuo je kako je u ovom trenutku kvalitetnim umjetnim snijegom pokriveno 80 posto staze Radeševo za što je potrošeno oko petine ukupnih kapaciteta vode iz novog akumulacijskog jezera.


– U ovom trenutku na Platku se nalaze škole skijanja iz Slovenije, točnije Ilirske Bistrice, a tijekom tjedna najavljen je i dolazak veće grupe djece iz osnovne škole u Jelšanama, istaknuo je Boras Mandić.


Nove investicije


Pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan najavio je i nastavak investicija na području Platka. U ovoj godini tako ŽUC nastavlja s uređenjem ceste do Platka za što je planirano 2,8 milijuna kuna, a dodatnih 15 milijuna kuna u županijskom proračunu namijenjeno je pripremi projekta izgradnje nove četverosedežnice.




– Osim zimskih sadržaja na Platku moramo razmišljati i o ljetnim. Uz dodatne sadržaje oko samog jezera koji su vezani za dogradnju sportskih i turističkih rekvizita, planiramo i dodatne aktivnosti u pripremi dječjih igrališta i sprava za djecu, a tu je i priprema dodatne dokumentacije za sadržaje koji će se moći financirati sredstvima Europske unije.


Jedan od tih sadržaja je i roller coaster, što je zapravo bob na šinama koji omogućava da se ljubitelji adrenalinskih sportova spuštaju od vrha prema dnu. To smo vidjeli na nekoliko lokacija u Sloveniji, nastojat ćemo to imovinski i projektno pripremiti te očekujemo da s 2021. godino to možemo financirati bespovratnim sredstvima. U planu je i jedan zip-line uz baby lift, a tu su i piknik zone, ukratko sve ono što smo u komunikaciji s građanima čuli da bi oni željeli tamo vidjeti, rekao je Krpan.


Državni interes


Istaknuo je i kako je cijela zona Radešava prostor od državnog interesa pa cijela je dinamika imovinske pripreme za izgradnju četverosedežnice unaprijeđena te u Županiji uskoro očekuju potvrdu resornog ministarstva za pravo građenja za izgradnju nove četverosedežnice na Platku.



Županija je raspisala četiri natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga civilnog društva s ukupno predviđenih za raspodjelu 3,25 milijuna kuna. Pročelnik Ureda županije Goran Petrc očekuje da će kroz ove natječaje županija financirati oko 400 projekata. Natječaji su otovreni do kraja mjeseca izuzev natječaja za pokroviteljstvo županije na koji se moguće prijaviti do kraja ožujka.