Dan osoba s invaliditetom

Na Festivalu rekordnih 400 sudionika; Veselo i u Češkom domu

Siniša Pucić



RIJEKA Raspjevano i rasplesano, kao i prethodnih osam puta bilo je  u HKD-u na Sušaku tijekom cijele subote na devetom Festivalu stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s  invaliditetom. Zbog rekordnih 400 sudionika iz riječkih vrtića, škola,  udruga i ustanova, koji su pokazali sve što znaju i mogu u likovnom  stvaralaštvu, scenskom izričaju, recitaciji, igrokazu i plesu te kroz glazbene i instrumentalne nastupe, Festival je po prvi puta održan u dva  dijela, što je zadalo puno posla organizatorima iz projektnog ureda »Rijeka zdravi grad«.



Okupljeni u međusobnom druženju članovi i prijatelji Društva tjelesnih invalida grada Rijeke su u prostorijama Češkog doma obilježili Međunarodni  dan osoba s invaliditetom. Uz kratki zabavni program pjevača i plesača Češke  besede, članovi Društva posvijestili su svakodnevnu problematiku življenja sve  većeg broja osoba s invaliditetom. Društvo tjelesnih invalida grada Rijeke okuplja više od 600 članova s područja Primorsko-goranske županije. 





 Prvo su prijepodne dvoranu dupkom napunila djeca vrtićke dobi i  prvih razreda odgojno-obrazovnih centara, da bi potom u večernjim  satima nastupili oni nešto stariji.


Na Festivalu su sudjelovali Centar za  odgoj i obrazovanje, OŠ Gornja Vežica, Udruga osoba s cerebralnom i  dječjom paralizom, Centar za autizam – podružnica Rijeka, Dječji vrtić  Rijeka – vrtići Belveder, Pehlin, Zamet, Zvonimir Cvijić; Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Centar za rehabilitaciju Rijeka, Ekonomska  škola Mijo Mirković Rijeka, Centar za rehabilitaciju Fortica, OŠ Kantrida, Dnevni centar za rehabilitaciju Slava Raškaj, Graditeljska škola za  industriju i obrt, Udruga osoba s mišićnom distrofijom PGŽ i Dom za  djecu i mladež Kraljevica – Oštro. Potporu organizatoru i sudionicima  pružili su i ove godine djeca Dječjeg vrtića Rijeka, Dječji zbor Praputnjak, Društvo za kibernetiku psihoterapije, Modna agencija Glamour  Tara, Kino video klub Liburnija film, Škola za primijenjenu umjetnost  te volonteri iz Odbora za socijalnu skrb Gradskog vijeća učenika »Zdravi grad – Rijeka«.


Ovako bogat program bilo je potrebno dobro iskoordinirati, što su i  više no uspješno izveli mlađahni voditelji Nikola Dizdar i Moris Zorica,  uz pomoć Dražena Turine Šajete i Marije Galić. Priredbi je prethodila  prodajna izložba radova udruga i institucija koje sudjeluju u programu  koja je bila postavljena u atriju HKD-a.