Od 6. do 10. svibnja

NOVA PRAVILA UPISA Prijave su moguće u sva tri rijeka dječja vrtića istodobno

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

ok su dosad potvrdu o sistematskom zdravstvenom pregledu kojim se provjerava uredno cijepljenje morali dostaviti roditelji samo novoupisane djece, sada tu potvrdu moraju dostaviti roditelji sve djece, što znači da svi upisani u vrtić moraju biti redovno cijepljeni, a izuzetak su samo djeca kod koje postoji zdravstvena kontraindikacija



RIJEKA Od 11. do 17. travnja riječki dječji vrtići zaprimat će zahtjeve roditelja za nastavak korištenja usluga, dok će se prijave za upis nove djece u riječke predškolske ustanove zaprimati od 6. do 10. svibnja, a prema najavama ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka, Davorke Guštin, roditelje dosadašnjih i budućih korisnika očekuju novosti.


Naime, s prvim danom ove godine Dječji vrtić Rijeka podijeljen je na tri ustanove pa uz dosadašnju predškolsku ustanovu egzistiraju i dječji vrtići More te Sušak, a prema novim upisnim pravilima roditelji mogu predati prijave u sve tri predškolske ustanove istovremeno.


– Također došlo je do promjena i vezano za prijave unutar same ustanove Dječji vrtić Rijeka, jer roditelji mogu predati prijave u dva centra predškolskog odgoja, dok su do sada mogli aplicirati samo na jedno mjesto. Ukoliko dijete bude primljeno u dva vrtića onda će dužnost roditelja biti izvijestiti upisno povjerenstvo o odabranom vrtiću i to nakon objave privremenih rezultata upisa 28. svibnja. Rok za odabir vrtića bit će do 31. svibnja, najavljuje Guštin.




Roditelji djece koja su već upisana u vrtić mogu podnijeti zahtjev za premještaj djeteta u neki drugi objekt, a postoji i mogućnost premještanja djece između tri predškolske ustanove. Ukupni kapacitet sve tri ustanove je 3.200 mjesta, a i nakon razdiobe ustanove i dalje je najveći Dječji vrtić Rijeka koji raspolaže s 2.200 upisnih mjesta, dok vrtići More i Sušak raspolažu s petstotinjak upisnih mjesta. Međutim, većina tih mjesta bit će popunjena već u travanjskom terminu, jer prema procjenama za novoupisanu djecu bit će na raspolaganju 800 mjesta.



Postupak prijava u svim se vrtićima provodi od 12 do 18 sati, a kada je u pitanju Dječji vrtić Rijeka prijave se vrše u centrima predškolskog odgoja i to na način da se u CPO Potok prijavljuju zainteresirani za podcentre Potok, Mlaka, Topolino, Podmurvice, Zvonimir Cviić, u CPO Turnić zainteresirani za podcentre:


Mavrica, Gardelin, Turnić, Krnjevo, Pehlin, Radost, u CPO Maestral zainteresirani za podcentre: Maestral, Gabbiano, Belveder, Drenova, Rastočine, a u CPO Zamet zainteresirani za podcentre: Zamet, Srdoči, Oblačić, Krijesnica, Mirta. Za Dječji vrtić Sušak prijava djece provodi se u PPO Morčić i to za podcentre: Morčić, Galeb, Vežica, Veseljko i Pčelice, a za Dječji vrtić More koji u svom sastavu ima podcentre: Đurđice, Bulevard, Kvarner, Delfin i Vidrice prijave se vrše u Đurđicama.



e-upisi


– Kao i svake godine oko 800 djece odlazi u školu što znači da će se toliko mjesta osloboditi za novu djecu, kaže ravnateljica.


Novosti ima i u vezi dokumentacije potrebne za upis, jer dok su do sada potvrdu o obavljenom sistematskom zdravstvenom pregledu kojim se provjerava uredno cijepljenje morali dostaviti roditelji samo novoupisane djece, od ove godine tu potvrdu moraju dostaviti roditelji sve djece.


– Sva djeca koja su upisana u vrtić moraju biti redovno cijepljenja, a izuzetak su samo djeca kod koje postoji zdravstvena kontraindikacija zbog koje ne mogu biti cijepljenja, napominje Guštin.


Treću godinu provodi se i postupak e-upisa putem informacijskog servisa Grada Rijeke, a svi podaci o upisima nalaze se na web stranicama sva tri vrtića. Uz obrazac prijave za upis, ugovor o pružanju usluga, potreban je i dokaz o prebivalištu za koji će vrtići sami tražiti ovjeru u PU Rijeka, a za novoupisanu djecu potreban je i izvod iz matice rođenih.


Novi programi


– Novost je i da su roditelji do sada morali imati potvrdu poslodavca, a sada je dovoljan elektronički zapis o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji HZMO-a, a ukoliko je roditelj suglasan da će plaćati najvišu cijenu vrtića, odnosno 720 kuna, onda potvrda proslodavca o prosjeku plaće za posljednja tri mjeseca nije potrebna, pojašnjava ravnateljica.


U riječkom predškolskom sustavu ima novosti i u programskom području, jer su novoosnovane ustanove obogatile svoju ponudu. Tako će se sportski program ponuditi kao i do sada u vrtićima Zamet, Krnjevo, Galeb, Mavrica i Drenova te po prvi put u vrtićima Đurđice i Morčić, dok se program obogaćen katoličkim vjerskim odgojem provodi u podcentrima Potok, Rastočine i Gardelin, a u podcentru Bulevard nastavit će se provoditi program s elementima waldorfske pedagogije.



Prednost pri upisu djeca ostvaruju prema redu prvenstva i to: djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja i djeca uzeta na uzdržavanje, djeca zaposlenih roditelja, djeca u godini prije polaska u osnovnu školu, djeca iz obitelji s troje ili više djece te djeca roditelja koji primaju dječji doplatak.


Sudjelovanje roditelja u cijeni dječjeg vrtića iduće se godine neće mijenjati i ovisno o prihodima roditelja iznosit će, kao i do sada, 550, 600 ili 720 kuna.



U podcentrima Krijesnica, Kvarner, Vežica i Potok te Đurđice provodit će se program ranog učenja engleskoga jezika, a rano učenje talijanskoga jezika bit će u podcentrima Podmurvice i Morčić, a cjelodnevni jaslički program za djecu od navršenih šest mjeseci provodi se u podcentru Turnić, dok se cjelodnevni smjenski jaslički i vrtićki program provodi u podcentru Potok. Program za djecu s teškoćama u razvoju provodi se u podcentrima Krnjevo, Maestral i Veseljko, a konačni rezultati upisa bit će objavljeni na oglasnim pločama svih podcentara 14. lipnja.