Privremeni rezultati upisa

NEDOSTATNI KAPACITETI Na listi čekanja za upis u riječke dječje vrtiće 253 djece

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ilustracija / Snimio Damir ŠKOMRLJ

 Iako će se izgradnjom vrtića Morčić i Đurđice na Gornjoj Vežici i Vojaku zadovoljiti potrebe na istočnom dijelu Rijeke, problem nedostatnih kapaciteta Dječjeg vrtića Rijeka na upisima je ponovo došao do izražaja i to posebno smještaj djece jasličke dobi,  njih 125   ostalo je »ispod crte«



RIJEKA  Prema privremenim rezultatima upisa djece u Dječji vrtić Rijeka za iduću pedagošku godinu mjesto u vrtiću nije našlo ukupno 253 djece jasličke i vrtićke dobi, no kako pojašnjava ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, velik dio neupisane djece dolazi iz općina i gradova riječkog okruženja, njih 105. Djece koja ostvaruju prednost pri upisu, odnosno čija oba roditelja imaju prebivalište na području Rijeke te su zaposlena »ispod crte« ostalo je ukupno 148.


– Postojeći kapaciteti nisu bili dostatni za upis 125 djece ranog uzrasta, odnosno jasličke dobi te 23 djece predškolske dobi. Ukupno je upisano 3.250 djece u 180 odgojnih skupina, od čega 774 djece u 55 jasličkih skupina te 2.476 djece u 125 vrtićkih skupina. Po prvi je put ove godine roditeljima omogućen upis u vrtić elektroničkim putem te je na taj način predano 122  zahtjeva za nastavkom korištenja usluga vrtića te 30 prijava za upis nove djece.


Iz općina i gradova u riječkom okruženju zaprimljeno je ukupno 105 prijava, no djeca nisu upisana jer prednost imaju djeca s područja Rijeke. Radi se o 63 djece jasličke dobi i 42 djece vrtićke dobi – navodi ravnateljica.




Dodajući kako će se upisna situacija još mijenjati, jer konačni rezultati upisa bit će objavljeni 26. lipnja, a stvarno stanje upisane djece bit će utvrđeno u mjesecu rujnu, kada roditelji uplatom beskamatnog predujma potvrđuju upis djeteta u jaslice ili vrtić u novoj pedagoškoj godini, Guštin ističe da je ostalo još nekoliko slobodnih mjesta u Centrima Potok i Turnić te roditelji imaju mogućnost upisa u te objekte.


Cjelodnevni programi


– Riječ je uglavnom o upisima u cjelodnevne programe obogaćene određenim specifičnim sadržajima kao što je rano učenje engleskog jezika, katolički vjerski odgoj te sadržaji iz sporta. Ostalo je 17 slobodnih mjesta u Centru Turnić i 18 u Centru Potok pa se roditelji čija djeca nisu upisana mogu javiti. Pored toga izgradnjom dva nova moderna objekta na mjestu dosadašnjih vrtića Morčić i Đurđice, omogućit će se upis 150 do 160 djece više nego što je bio dosadašnji kapacitet. Dugoročno gledano, novi će vrtići udovoljiti potrebama roditelja na istočnoj strani grada te očekujemo da će nakon što budu smještena sva djeca s prvenstvom prava na upis ostati određeni broj slobodnih mjesta. Ta će se mjesta najprije ponuditi roditeljima trenutačno neupisane djece koji imaju riječko prebivalište i zaposleni su, ali žive na nekom drugom dijelu grada. Ako i nakon toga ostane slobodnih mjesta, onda ćemo upisivati i djecu iz obitelji gdje samo jedan roditelj ima prebivalište u Rijeci ili je samo jedan zaposlen – pojašnjava Guštin.


Iako će se izgradnjom dva vrtića na Gornjoj Vežici i Vojaku zadovoljiti potrebe za smještajem djece u predškolsku ustanovu na istočnom dijelu Rijeke, problem nedostatnih kapaciteta Dječjeg vrtića Rijeka na upisima je ponovo došao do izražaja i to posebno kada je u pitanju obuhvat djece jasličke dobi.



Naglašavajući kako se iz godine u godinu prijavljuje sve veći broj djece s  teškoćama koja se uključuju u redovite skupine, odnosno programe, Guštin kaže da to rezultira i smanjenjem ukupnog broja upisane djece u ove odgojne skupine sukladno mjerilima Državnog pedagoškog standarda. Iduće pedagoške godine zbog povećanih potreba za smještaj djece s dijagnosticiranim poremećajima iz spektra autizma, u Centru Sušak će se otvoriti nova skupina za smještaj ove djece te će biti ukupno 5 skupina namijenjenih djeci s teškoćama u razvoju u koje će biti upisano ukupno 22 djece. Prema podacima u Dječjem vrtiću Rijeka povećan je broj upisane djece s teškoćama koja imaju nalaz i mišljenje prvostupanjskog tijela vještačenja sa 60, koliko ih je ove pedagoške godine uključeno u odgojno-obrazovne programe, na 76 koliko ih je na popisu upisane djece za sljedeću pedagošku godinu.



– Ove godine to je posebno došlo do izražaja na području Centra predškolskog odgoja Zamet, gdje je ostalo neupisano 66 djece jasličke dobi s prvenstvom upisa. Prošle je godine ova problematika bila najizraženija na području istočnog dijela grada, odnosno na području koje »pokriva« Centar predškolskog odgoja Sušak. Iako će dugoročno gledano, novi vrtići udovoljiti potrebama roditelja na istočnoj strani grada, potrebna su daljnja kontinuirana ulaganja Grada kako bi se pratile rastuće potrebe roditelja na drugim gradskim područjima. Prema rezultatima ovih upisa trenutačno je to slučaj na području Srdoča, Zameta i Drenove – napominje Guštin.


Talijanski vrtić na Krnjevu


Samo u posljednjih nekoliko godina izgrađeni su novi objekti s ukupno 440 novih mjesta za djecu u što su uložena gotovo 62 milijuna kuna, čemu treba pribrojiti i najnovije ulaganje od 37 milijuna kuna u vrtiće Morčić i Đurđice.


U novoizgrađeni objekt Morčić djeca će useliti već 12. lipnja, a prema najvama Guštin za iduće razdoblje planira se daljnja izgradnja novih vrtića, od kojih bi prvi trebao biti onaj za djecu pripadnike talijanske nacionalne manjine.



Novost od iduće pedagoške godine je još jedna odgojna skupina za djecu u dobi od 6 mjeseci do godinu dana, popularno zvana skupina »bebe«, koja će od sada postojati i na istočnom dijelu grada. Djeca te dobi do sada su bila samo u PPO-u Krijesnica i PPO-u Turnić, a prema riječima ravnateljice zbog većeg interesa roditelja od iduće pedagoške godine povećat će se i broj skupina  u kojima se provodi redoviti program obogaćen specifičnim sportskim sadržajima. – Ovaj će se program od sljedeće pedagoške godine provoditi u još dvije skupine u podcentrima Zamet i Mavrica te će ovih skupina biti ukupno 13. Rano učenje stranog jezika provodit će se i nadalje u 7 odgojnih skupina, smjenski rad u 3 skupine, redoviti program obogaćen sadržajima katoličkog vjerskog odgoja u 3 odgojne skupine. Program za djecu pripadnike talijanske nacionalne manjine i nadalje će se provoditi u 7 odgojnih skupina, a zbog smanjenog interesa roditelja za programom ranog učenja engleskog jezika s elementima informatičke pismenosti, ovaj se program iduće pedagoške godine neće realizirati – kaže Guštin.


– Ovaj će vrtić izgraditi Talijanska unija, a Grad Rijeka je osigurao zemljište za njegovu izgradnju na Krnjevu. Preseljenjem djece pripadnika talijanske nacionalne manjine u taj vrtić oslobodit će se mjesta u ostalim objektima. Pored toga novi će vrtić zamijeniti i stari vrtić na Rastočinama, a početak izgradnje planiran je 2018. godine, a treći vrtić koji se planira graditi je vrtić u sklopu KBC-a Rijeka za djecu njihovih zaposlenika čime bi se oslobodila mjesta u vrtićima na ostalim gradskim područjima. Vjerujemo da će se sve navedeno realizirati u iduće dvije godine, čime bi se značajno povećali postojeći kapaciteti, a Grad približio cilju da svako dijete koje to želi bude upisano u Dječji vrtić Rijeka – zaključuje Guštin.