Pročelnica za sport

NAPUSTILA MJESTO NESREĆE Riječka oporba traži kaznu za Veru Begić Blečić

Andrej Petrak

Vera Begić Blečić i Vojko Obersnel / snimio S. JEŽINA

Vera Begić Blečić i Vojko Obersnel / snimio S. JEŽINA

Očekujem hitnu reakciju gradonačelnika koji ima dovoljno ovlasti za sankcioniranje konkretnog slučaja, kaže Danko Švorinić. Sramotno je to što se prometna nesreća dogodila još 10. svibnja, a da Obersnel ništa nije poduzeo, rekao je Hrvoje Burić



Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel nema potrebu komentirati prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala gradska pročelnica za sport Vera Begić Blečić i potom napustila mjesto nesreće. Obersnel »nema namjere davati izjave o prometnoj nezgodi bez ozlijeđenih koju je uzrokovala osoba koja niti ne radi u Gradskoj upravi«, poručeno je iz Gradske uprave.


No, ta »osoba koja niti ne radi u Gradskoj upravi« prekršajno je kažnjena s 300 kuna. S druge strane, osobi koja radi u Gradskoj upravi policija je dostavila prekršajni nalog kojim joj prijeti novčana kazna od 2.000 do 5.000 kuna, jer drugom sudioniku u prometnoj nesreći nije ostavila svoje podatke, popunila Europsko izvješće te je napustila mjesto prometne nesreće.


Gradskoj pročelnici prijeti i novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, jer je od trenutka nastanka prometne nesreće dok se nad njom nije proveo postupak ispitivanja uzimala alkoholna pića. Naime, kad je policija punih pet sati nakon nesreće obavila uviđaj, Begić Blečić je napuhala 0,42 promila. Ako ništa drugo, rezultati alkotestiranja definitivno pokazuju da je pročelnica konzumirala alkohol tijekom radnog vremena.


Ivaniš kritičan




Dok riječkom gradonačelniku ponašanje njegove pročelnice očito ne predstavlja nikakav problem, zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš nema dvojbi.


– Apsolutno svaki odlazak s mjesta prometne nesreće, bez da se pričekaju službene osobe, nije u redu. Što je bio motiv za takvo ponašanje, mogu samo nagađati, rekao je Ivaniš, dodavši da je sreća što nitko nije stradao.


Marinko Koljanin sa liste Hrvoja Burića ističe da bi pravila trebala biti ista za sve.


– U ovom slučaju odgovornost je pojačana jer je riječ o javnoj osobi, rekao je Koljanin.


Danko Švorinić iz Liste za Rijeku skreće pozornost na kršenje gradskog Etičkog kodeksa.


– Ukoliko je izvještaj objavljen u medijima vjerodostojan, pročelnica je prekršila kodeks koji propisuje da su službenici i namještenici u obavljanju svojih poslova i zadaća te ponašanjem na javnom mjestu dužni voditi računa da ne umanjuju osobni ugled, ugled Grada i povjerenje građana i pravnih osoba u službu i upravna tijela Grada, kaže Švorinić.


Dodaje da trebamo težiti skandinavskim, a ne balkanskim standardima odgovornosti ljudi na visokim položajima koje plaćamo kao porezni obveznici.


– Zbog toga očekujem hitnu reakciju gradonačelnika koji ima dovoljno ovlasti za sankcioniranje konkretnog slučaja bez skrivanja iza Državnog odvjetništva, jasan je Švorinić.


Briščik užasnut


Andreja Briščika užasava da bi netko pobjegao s mjesta nesreće.


– Moralno i ljudski tako nešto ne treba ni komentirati. Osobno, i kad bih naišao na prometnu nesreću, uvijek bih stao i vidio mogu li pomoći.


Neprimjereno je i konzumirati alkohol za radnog vremena. Građani ne plaćaju gradske službenike da bi pili. Ako su uveli alkotest u Saboru, očito bi trebalo i u Gradsku upravu, stava je Briščik, dodavši da pročelnica i moralno i politički zaslužuje kaznu.


Hrvoju Buriću cijela je situacija sramotna.


– Sramotno je to što se prometna nesreća dogodila još 10. svibnja, a da Obersnel ništa nije poduzeo, iako je znao. Vrlo je vjerojatno da je gradska pročelnica u trenutku nesreće imala više od 0,5 promila alkohola u krvi. Još jednom se pokazuje na djelu bahatost gradske vlasti i opet neće biti posljedica, kaže Burić.


Juraj Bukša bio je kratak.


– Nema se što dodati prekršajnim nalozima koje je gradskoj pročelnici izdala policija. To je jednostavno strašno, rekao je Bukša.


U riječkom HDZ-u poručili su da ne bi htjeli politizirati o nečijim privatnim moralnim postupcima.