Obnovljena linija Beograd - Rijeka

NAKON 30 GODINA Prvi avion Air Serbije sletio na Krk

Marinko Glavan

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Zrakoplovi Air Serbije na liniji Beograd - Rijeka i obratno prometovat će dva puta tjedno, utorkom i petkom, i to tijekom cijele godine



RIJEKA Prvi avion Air Serbije na redovitoj liniji Beograd – Rijeka sletio je danas na Krk, nakon gotovo 30 godina, koliko je prošlo otkako je Rijeka izravnom avionskom linijom bila povezana sa srbijanskom metropolom.


Ujedno, riječ je i o prvoj liniji srbijanskog nacionalnog avioprijevoznika prema riječkom aerodromu pa je na Krku priređen svečani doček za avion, posadu i putnike, s vodenim “slavolukom” iz vatrogasnih vozila, uz domaće slastice i nastup folklornog društva.


 Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Prije nego što su prvi putnici izašli iz aviona, svečanu vrpcu je, u društvu Vedrane Čubranić, voditeljice Plana i razvoja Zračne luke Rijeka, prerezao Goran Grozdanić, izvršni direktor za promet Air Serbije, koji je prvim letom na liniji doputovao u Rijeku.


Linija Beograd – Rijeka prometovat će dva puta tjedno, utorkom i petkom, i to, što je posebno zanimljivo, tijekom cijele godine, što će, kako je istaknula Vedrana Čubranić, vrijeme putovanja između dvaju gradova skratiti s dosadašnjih šest sati autocestom na svega sat i dvadeset minuta.


Između Rijeke i Beograda letjet će zrakoplovi tipa ATR 72, koji mogu primiti 66 putnika, a tijekom srpnja i kolovoza, za vrijeme špice turističke sezone, zrakoplovi A319 sa 144 sjedišta.


– Uvođenje linije Rijeka – Beograd, nakon gotovo 30 godina, predstavlja vrlo značajan iskorak za regiju Kvarner, a činjenica da će prometovati tijekom cijele godine, predstavlja temelj daljnjeg razvoja Zračne luke Rijeka, jer se na taj način smanjuje njena sezonalnost, a putnici imaju mogućnost povezivanja s većim središtima zračnog prometa tijekom cijele godine, rekla je Čubranić.


Da ova linija predstavlja značajan potencijal za turizam u regiji, potvrđuju i prve dvije putnice s kojima smo razgovarali, Gordana Kasum i Suzana Tomić, predstavnice dviju velikih turističkih agencija iz Beograda koje su u Rijeku stigle kako bi obišle više hotela u regiji s kojima planiraju turističke aranžmane već u ovogodišnjoj sezoni.


– Stigle smo poslom, da obiđemo hotele s kojima namjeravamo surađivati te se uvjerimo iz prve ruke u uvjete smještaja koje pružaju. Vjerujemo u dobru suradnju i da ćemo već ove godine, kao i u idućim sezonama, dovesti veliki broj gostiju, rekle su nam turističke radnice.


Iz Beograda je stigao i Riječanin Goran, koji je bio na turističkom putovanju.


– Posjetio sam prijatelje, a o letu mogu reći samo sve najbolje. Već sam putovao u Beograd i to je bilo oko šest sati autocestom ili podjednako toliko do zagrebačkog aerodroma i onda avionom do Beograda. Cijene karata su prihvatljive, oko 90 eura, što je približno cijeni autoceste i goriva koje se inače potroši na isti put. Poseban je gušt bio vidjeti naš kraj, ali i dijelove Bosne i Hercegovine iz zraka, kaže Riječanin.


Avionom Air Serbije doputovali su i Konstantin i Anastasia iz Berlina, koji su u Hrvatsku došli prvi put kao turisti.


– U Beogradu smo imali presjedanje za Rijeku. Let je bio vrlo ugodan, a čak su nas i slikali s djetetom za Instagram Air Serbije. Idemo na Rab i nadamo se ugodnom odmoru, rekao nam je berlinski par.


Air Serbia nudi vezane letove iz Rijeke za ukupno 49 destinacija, a u suradnji s Etihad Airwaysom i letove iz Beograda prema odredištima u Aziji, Africi i Australiji.