Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Potpisani ugovori

NAJVEĆA VODOKOMUNALNA INVESTICIJA U HRVATSKOJ Za zaštitu riječke vode osigurano 1,8 milijarda kuna

Građane zamolili za strpljenje jer će rezultat svega biti najsuvremenija komunalna infrastruktura / Foto Sergej Drechsler
Građane zamolili za strpljenje jer će rezultat svega biti najsuvremenija komunalna infrastruktura / Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2018. u 16:07 2018-07-13T16:07:00+02:00

Izgradit će se novi pročišćivač otpadnih voda, 200 kilometara kanalizacije i oko 100 kilometara vodovodne mreže

RIJEKA – Do 2023. godine potrošit će se oko 1,8 milijarda kuna u projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture koji će omogućiti da se u skladu s europskim standardima zaštiti jedan od riječkih brendova, a to je riječka voda, osigura čistoća mora i podigne komunalni standard građanima Rijeke, Kastva, Viškova, Čavla i Jelenja. Svojim potpisom na ugovore realizaciju projekta omogućili su ministar zaštite okoliša i energetike tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

– Ne znam možemo li i pojmiti kolika je vrijednost ovoga projekta i što će on značiti za Rijeku i cijeli kraj. Projekt se realizira u okviru obveza koje smo preuzeli ulaskom u Europsku uniju u segmentu zaštite okoliša. Izgradit će se novi pročišćivač otpadnih voda, 200 kilometara kanalizacije i oko 100 kilometara vodovodne mreže. Pripreme su počele 2010. godine u suradnji s Hrvatskim vodama. Izdano je preko 100 lokacijskih dozvola i preko 120 građevinskih dozvola. Rijeka je i do sada bila vodeća kada je riječ o realizaciji europskih projekata, a s ovim smo tu ljestvicu još digli.

Gradnja će trajati 66 mjeseci

Realizacija projekta »Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka«, obuhvaća ukupno 120 projekata po podsustavima, i predviđena je u razdoblju od 2019. godine kroz 66 mjeseci. Na području grada Rijeke radovi će se izvoditi u oko 200-tinjak ulica na oko 82 kilometara kanalizacije i oko 31 kilometar vodovoda. Zahvati na vodno-komunalnoj infrastrukturi bit će u gradu Kastvu izvedeni na oko 23 kilometra kanalizacije i devet kilometara vodovoda, u općini Viškovo na oko 41 kilometar kanalizacije i 19 kilometara vodovoda, u općini Čavle na oko 28 kilometara kanalizacije i 17 kilometara vodovoda te u općini Jelenje na oko 44 kilometra kanalizacije i 24 kilometra vodovoda.

Ključ uspjeha je pravovremeno planiranje i ozbiljno pristupanje poslu. sada nas čeka ništa manje zahtijevna realizacija. Molim građane za strpljenje jer će rezultat svega biti najsuvremenija komunalna infrastruktura. I ne manje značajno, osigurat će se posao brojnim tvrtkama. Bez kvalitetne suradnje s Hrvatskim vodama i nadležnim ministarstvom sve ovo ne bi bilo moguće pa se svima zahvaljujem, a zahvaljujem se i svima u našem komunalnom društvu koji su odradili golem posao, izjavio je Obersnel.

Direktor VIK-a Andrej Marochini vidljivo je odahnuo što je priveden kraju dugogodišnji pripremni posao koji je omogućio početak realizacije jedne od najvećih infrastrukturnih investicija u Hrvatskoj koja je dobila status strateškog investicijskog projekta.

Novi pročistač na Delti

Projekt predviđa izgradnju pročišćivača otpadnih voda na Delti, visokog drugog stupnja pročišćavanja s biološkom obradom otpadnih voda prije njihova ispuštanja u more te obradom mulja do sadržaja od minimalno 90 posto suhe tvari. Uređaj ima kapacitet pročišćavanja za opterećenje od 200.000 ekvivalent stanovnika. Financirat će se gradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije i 126 crpnih stanica s istovremenim izvođenjem radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe. Na ovaj način projektom je predviđeno povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje otpadnih voda, optimizacija i poboljšanje funkcioniranja postojećeg sustava javne odvodnje. Tenutna priključenost stanovništva aglomeracije Rijeka na javnu kanalizaciju povećat će se sa 68 posto na oko 92 posto do 2023. godine. U dugoročnom razdoblju do 2028. godine predviđeno je dodatno proširenje sustava odvodnje kojim bi se omogućila priključenost za oko 98 posto stanovništva. Predviđeno je rješavanje problema s priključenjem onih objekata, kako novoizgrađenih tako i postojećih, koji su ispod razine kanalizacijskog kolektora. Za njihovo priključenje na javni sustav odvodnje predviđena je dobava velikog broja, 2.514, malih lokalnih internih crpnih stanica, za što je također predviđeno sufinanciranje iz fondova Europske unije.

– Realizacijom projekta započinje nova era kada je riječ o zaštiti najvrjednijeg resursa, a to je voda. Koja je i jedan od riječkih brendova. Na ovaj način uvodimo europske standarde u vodno-komunalno gospodarstvo. A odradili smo večik i složen posao, primjerice morali smo imovinsko-pravno riješiti gotovo 4.000 građevinskih čestica. Pred nama su novi izazovi i očekujem maksimalnu profesionalnost građevinara i dobavljača. Uvjeren sam da ćemo i taj dio posla odraditi na dosadašnjoj razini, poručio je Marochini.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da ovaj riječki projekt 30. jubilarni i da je najveći u Hrvatskoj.

– Cilj je zaštita Jadranskog mora, izvorišta vode na riječkom području povećanjem priključenosti na kanalizacijsku mrežu i gradnjom novog pročišćivača. Sljedeći tjedan kreće postupak javnog nadmetanja za radove jer su tenderi spremni, najavio je Đuroković.

Ministar Tomislav Ćorić naglasio je da je riječki projekt po vrijednosti odmah iza Pelješkog mosta.

– On je strateški važan i za Rijeku i za Hrvatsku. Pokazali smo da znamo povući europska sredstva znanjem i dobrom suradnjom. Do ovoga ne bi došlo da svi sudionici u realizaciji projekta nisu bili kompatibilni. Cijeli projekt značit će veliki iskorak u poboljšanju kvalitete života građana, zaključio je Ćorić.

Projekt će se sufinancirati sredstvima Europske unije kroz Operativni program »Konkurentnost i kohezija« s 1,26 milijarda kuna što čini 71,33 posto potrebnog iznosa, a uz EU sredstva potrebno je osigurati preostali dio financiranja, odnosno nacionalna sredstva u iznosu od 505 milijuna kn, odnosno 28,67 posto. Njih će osigurati Republika Hrvatska putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode pri čemu svaki od ova dva subjekta izdvaja preko 185 milijuna kuna, dok će preostalih gotovo 135 milijuna kuna nacionalnih sredstava osigurati KD Vodovod i kanalizacija putem dugoročnog financijskog kredita za koji je suglasnost jednoglasno dalo riječko Gradsko vijeće. Projekt će se realizirati na području riječke aglomeracije – u Rijeci, Kastvu, Viškovu, Čavlima i Jelenju.

Osim proširenja i dogradnje, predviđena je i rekonstrukcija postojećeg sustava javne odvodnje. Planiranom rekonstrukcijom će se optimizirati postojeći mješoviti sustavi, spriječiti negativni utjecaji kišnih preljeva, riješiti problem prodora mora u kanalizacijski sustav... Istovremeno s radovima na sustavu javne odvodnje zamijenit će se dijelovi sustava javne vodoopskrbe. Tim zamjenama će se smanjiti gubitci u vodoopskrbnom sustavu za oko osam posto i povećati kvaliteta vodoopskrbe korisnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.