Veliki interes vjernika

Molitvom i zvonjavom iz Rijeke ispraćena relikvija sv. Leopolda Mandića

Mirjana Grce

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

U nepunih 24 sata, od 18. rujna do utorka u 14 sati, kada je ispraćen, u crkvi Gospe Lurdske na Žabici njegovu je relikviju pohodilo pedesetak tisuća vjernika, pristiglih izbliza i izdaleka



RIJEKA S molitvom i sa zvonjavom zvona kapucinske crkve Gospe Lurdske, svečano i dostojanstveno je iz Rijeke prema Padovi ispraćena relikvija, neraspadnuto tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića, redovnika kapucina, velikog čuvenog ispovjednika.


Ispunjena je njegova želja da bude »tamo preko mora«, među svojim narodom, i taj ga je narod i u Rijeci – na posljednjoj postaji boravka njegove relikvije u našoj zemlji – neprestano okruživao.


U nepunih 24 sata, od 18. rujna do utorka u 14 sati, kada je ispraćen, u crkvi Gospe Lurdske na Žabici njegovu je relikviju pohodilo pedesetak tisuća vjernika, pristiglih izbliza i izdaleka. Grad u kojem je čeznuo živjeti i djelovati, dočekao ga je, pohodio ga i ispratio s molitvom i sa štovanjem, sa srcem.




Molitveni ispraćaj tijela sv. Leopolda predvodio je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup metropolit u zajedništvu s mons. Ivicom Petanjkom, krčkim biskupom, fra Jurom Šarčevićem, provincijalom hrvatskih kapucina, mnogim svećenicima i redovnicima.


Nadbiskup Devčić je zahvalio Bogu što je hrvatskom narodu, gradu Padovi, kapucinskoj obitelji, Crkvi, cijelom svijetu dao malog, a velikog sv. Leopolda.



Rekao je da je sv. Leopold živio kao živa žrtva za jedinstvo kršćana, posebno Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, da je s ljubavlju prihvaćao svakoga tko je dolazio k njemu na ispovijed.


– Sada, 75 godina od njegove smrti i 34 od svečanog proglašenja svetim, po tajanstvenom naumu, njegovi su posmrtni ostaci, prvi put, posjetili naš grad. Otišao je u Italiju mali Leopold, a posjetio nas kao gorostas svetosti, svjetionik milosrđa, divni primjer poniznosti, rekao je u molitvi, među ostalim, mons. Devčić.