Rajko Srok restaurira kip

Mlikarica na ‘generalki’: Obnova skulpture na trgu u Dražicama

Sanja Gašpert

Udahnut ćemo mlikarici novi sjaj – kipar Rajko Srok

Udahnut ćemo mlikarici novi sjaj – kipar Rajko Srok

Skulptura od drva izrađena je prije deset godina, no s vremenom je počela pucati i raspadati se pa je obnova bila prijeko potrebna



JELENJE U tijeku je restauracija skulpture mlikarice, koja krasi Trg mlikarice u Dražicama, a radove obavlja autor skulpture Rajko Srok.


Skulptura mlikarice od drva izgrađena je pred gotovo deset godina, kada je zaštićena i premazana dva puta, što joj je uveliko produžilo vijek trajanja.


Kako ističu u Općini Jelenje, u protekle četiri godine skulptura nije održavana i pokazalo se kako je kip počeo pucati i raspadati se.





– Poznato je kako se hrast suši jedan centimetar na godinu, a najveći mu je neprijatelj zrak koji ulazi u pore. Zbog toga je potrebna adekvatna zaštita u obliku raznih premaza. Mi smo sada pristupili pravoj zaštiti i restauraciji. Kompletna skulptura dobro je »ošlajfana« i »pokitana«. Nažalost, naišli smo na kvrgu ili kako bi mi rekli »slepicu« koja je počela truliti. Taj dio smo dobro očistili i zamijenili s adekvatnim drvom, a koristili smo i najbolja ljepila na tržištu. Još imamo nekoliko dana za doradu i naša mlikarica će biti spremna za farbanje. Udahnut ćemo joj novi sjaj, kaže kipar Rajko Srok.


Dodaje kako je, s obzirom da se radi o skulpturi na otvorenom, prema pravilu struke potrebno jednom godišnje napraviti lakiranje.



Obnovljena skulptura u novom će ruhu dočekati tradicionalnu edukativno-zabavnu manifestaciju u spomen na mlikarice – Feral ki j’pušćal sinjal, najavljenu za 21. srpnja. Program je obogaćen izložbom, štandovskom prodajom, glazbom i plesom. U glazbenom dijelu manifestacije nastupit će Mirjana Bobuš i Mladen Grdović.



Prema hitnom nalogu Općine Jelenje naložena je restauracija, kako bi se sačuvalo sjećanje na dio grobničke baštine i tradicije.


– Upravo obnavljamo djelić naše bogate povijesti. Ne smijemo zaboraviti na naše pretke i korijene od kuda smo potekli. Ponosni smo na naše mlikarice – žene koje su u nekadašnja vremena prolazile vrlo težak put kako bi u Rijeci prodavale mlijeko i tako prehranjivale obitelj. Njima u čast, na središnjem trgu u Dražicama, nazvanom upravo po mlikarici, postavljen je i spomenik ženi – simbolu grobničkog kraja i načina života kroz povijest, ističe načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako je obnova kipa u Dražicama bila prijeko potrebna.