Spontano okupljanje

Miris marihuane prožeo Jadranski trg: Dvjestotinjak Riječana zapalilo za Huanita

Portal Novilist.hr

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Ovo je molba nas sugrađana usmjerena spašavanju Huanitova života. Osuda na 2 godine zatvora, osuda je na električnu stolicu, izjavio je jedan od prisutnih 



RIJEKA Miris marihuane prožeo je cijeli Jadranski trg gdje se održao mirni prosvjed simboličnog naziva “Zapali za Huanita, zapali za pravosuđe” u organizaciji Alternativne agencije za underground realizaciju programa za 2020 Aupičku.


Prosvjed je došao kao odgovor na pravomoćnu presudu Huanitu Luksetiću, koji je osuđen na 2 godine bezuvjetnog zatvora zbog uzgoja marihuane, od koje je proizvodio ulje potrebno za liječenje multiple skleroze.


Na trgu se skupilo dvjestotinjak prosvjednika, svih uzrasta – od male djece do umirovljenika, a gotovo svima je razlog dolaska bio gotovo isti – pružiti podršku osuđenom Huanitu.




– Na prosvjed sam došao kako bih pružio podršku Huanitu i svima koje se proglasilo kriminalcima jer su proizveli i upotrebljavali lijek – marihuanu. Želimo ukazati na apsurd pravosuđa jer lakše bi bilo legalizirati marihuanu u medicinske svrhe, nego slati molbe za pomilovanjem predsjednici – rekao nam je jedan od prosvjednika, Antonio Dražović, inače student Pravnog fakulteta u Rijeci, a nadodao je kako je mišljenja da predsjednica najavom pomilovanja ili skuplja bodove za nadolazeću kampanju ili pak otvoreno priznaje kako marihuanu u medicinske svrhe treba legalizirati.


Neki od okupljenih držali su zapaljen duhan kojeg su “namotali” kako bi izgledao kao džoint, a neki su isti pak i zapalili.



– Ovo je molba nas sugrađana usmjerena spašavanju Huanitova života. Osuda na 2 godine zatvora, osuda je na električnu stolicu – izjavio je jedan od prisutnih dok je u ruci držao zapaljen džoint, pod kako je rekao, punom prekršajnom odgovornošću. Uz to je podsjetio još i na blagodati marihuane, referirajući se na poznata svjetska istraživanja.


– Majka sam djeteta oboljelog od multiple skleroze. Želim pružiti podršku kako bi se nešto promijenilo, kako bi se omogućilo liječenje medicinskom marihuanom koja doista pomaže i poboljšava život oboljelima od raznih bolesti – kazala je jedna od prisutnih koja je u znak podrške ipak zapalila tek cigaretu.




– Ovdje sam jer mi je otac umro od raka prije nekoliko godina i da sam imao mogućnosti, da sam bio bolje upoznat s medicinskom marihuanom, zasigurno bih mu na taj način pokušao ako ne spasiti, onda barem olakšati život – rekao nam je prosvjednik koji u ruci nije držao niti džoint niti cigaretu već svijeću.


Mirni prosvjed policiji nije bio najavljen, a policiju koja bi osiguravala okupljanje nigdje se nije moglo primjetiti. Naposljetku, intervencija nije bila niti potrebna – prosvjed je prošao u mirnom i optimističnom raspoloženju s nadom da će se nešto u pravosudnom sustavu, ili makar samo u Huanitovu slučaju, promijeniti.