Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Rezultati ljetnog upisa

Medicinska škola pravi je hit među učenicima u PGŽ-u, za strukovne opet slab interes

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2019. u 10:33 2019-07-16T10:33:34+02:00

Prema podacima Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Medicinska škola zabilježila čak 1.464 prijave, što je sedam puta više od predviđene upisne kvote te je zbog takvog interesa svrstana na sedmo mjesto po poželjnosti među svim hrvatskim srednjim školama

RIJEKA - U ljetnom upisnom roku primorsko-goranske srednje škole ukupno su u prve razrede upisale 2.470 učenika, što je za 22 učenika više nego lani, a za jesenski rok upisa ostalo je slobodno još 418 upisnih mjesta. Kao i svake godine, jako dobru popunjenost upisne kvote bilježe gimnazijski programi te četverogodišnji i petogodišnji strukovni programi, dok su trogodišnji i dvogodišnji strukovni programi ponovo pokazali kako osmašima nisu pretjerano atraktivni. Tako ponovo ove godine malo njih ili nitko ne želi u krojače, zavarivače, zidare, bravare, automehaničare te proizvođače i montere PVC i aluminijske stolarije, a podbacio je upis i u novi eksperimentalni program soboslikar ličilac dekorater u Graditeljskoj školi za industriju i obrt za koji se prijavio samo jedan učenik.

PODBAČAJ

Malo učenika, ili nitko, ne želi u krojače, zavarivače, zidare, bravare, automehaničare te proizvođače i montere PVC i aluminijske stolarije, a podbacio je upis i u novi eksperimentalni program soboslikar ličilac dekorater u Graditeljskoj školi za industriju i obrt za koji se prijavio samo jedan učenik

Apsolutni hit

Bez učenika su i budući prvi razredi konobara i kuhara Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab, alatničara u Srednjoj školi »Vladimir Nazor« Čabar, stolara u Srednjoj školi Delnice te željezničkih prometnih radnika u Željezničkoj tehničkoj školi Moravice. S druge strane, ukupno je osam škola u potpunosti popunilo upisne kvote, a ono što je ove godine bilo apsolutni hit među osmašima su programi Medicinske škole koja je prema podacima Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje zabilježila čak 1.464 prijave, što je sedam puta više od predviđene upisne kvote te je zbog takvog interesa svrstana na sedmo mjesto po poželjnosti među svim hrvatskim srednjim školama. Među programima te škole, kaže ravnatelj Alen Vukelić, neki su se »klikali« više od drugih, a najviše klikova imaju farmaceutski tehničar i fizioterapeutski tehničar, jer za jedno upisno mjesto u tim programima borilo se čak 10 osmaša.

- Naša škola svake godine bilježi velik interes, no svake godine taj interes i raste. Za neke je programe veći, a za neke nešto manji, kao naprimjer za medicinske sestre gdje se za jedno upisno mjesto prijavilo 6 kandidata. Razlog tako velikoj zainteresiranosti svakako je zapošljivost, jer u zdravstvenom sektoru zapošljivost je dva i pol puta veća nego u drugim sektorima, a značajnu ulogu sigurno imaju prostorni uvjeti škole, kao i kadrovska kapacitiranost, kaže ravnatelj.

Uz Medicinsku školu na popisu škola koja su u ljetnom upisnom roku popunile kvote su i Prva riječka hrvatska gimnazija, Prva sušačka hrvatska gimnazija, Salezijanska klasična gimnazija, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Škola za primijenjenu umjetnost, Pomorska škola Bakar te Hotelijersko-turistička škola Opatija. U potpunosti su popunjeni i gimnazijski programi pri mješovitim školama i to u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi, program Opće gimnazije u Srednjoj talijanskoj školi, kao i gimnazijski programi u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir Krk, Srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab te Srednjoj školi dr. Antuna Barca Crikvenica.

Dio škola ima izrazito dobru popunjeost upisne kvote te će jesenski rok upisa provesti za tek nekoliko slobodnih mjesta, a među tim školama našle su se i dvije gimnazije. Riječ je o Gimnaziji Andrije Mohorovičića koja je popunila 98 posto kvote te Gimnaziji Eugena Kumičića Opatija koja ima popunjenost od 90 posto. Među škole s vrlo dobrom popunjenošću ubraju se i Tehnička škola koja je popunila 99 posto kvote, Prirodoslovna i grafička škola s 98 posto popunjenosti, Obrtnička škola Opatija s 95 posto popunjenosti, Građevinska tehnička škola s 94 posto te Ekonomska škola Mije Mirkovića koja je popunila 91 posto kvote.

Po broju klikova osmaša među prvih sedam škola u Primorsko-goranskoj županiji uz Medicinsku školu redom su se svrstale Prirodoslovna i grafička škola s 871 klikom, Prva hrvatska sušačka hrvatska gimnazija s 845 prijava, Prva riječka hrvatska gimnazija s 844 prijave, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo sa 722 prijave, Gimnazija Andrije Mohorovičića sa 707 klikova te Ekonomska škola sa 688 prijava.

Prijave za jesenji rok od 21. do 27. kolovoza

Prijave za jesenji rok započet će 21. kolovoza i trajat će do 27. kolovoza, dok će objava konačnih ljestvica poretka biti 29. kolovoza. Među 418 slobodnih mjesta u Primorsko-goranskim školama najveći broj, njih 218, nudi se u dvogodišnjim i trogodišnjim strukovnim programima, dok četverogodišnji i petogodišnji strukovni programi raspolažu s 99 slobodnih mjesta, gimnazijski 58, umjetnički 28, a TEŠ programi imaju 15 slobodnih mjesta.

Popunjenost na 85%

Za razliku od tih najpoželjnijih škola dio škola je na ljetnom roku ušao u društvo onih koje su podbacile na upisima, a prema podacima Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje to je Trgovačka i tekstilna škola s 49 posto popunjenom upisnom kvotom, Graditeljska škola za industriju i obrt koja je popunila 38 posto kvote, Srednja škola Delnice s 36 posto popunjene kvote te Srednja škola Čabar koja je popunila svega 28 posto upisne kvote, odnosno upisala je svega 11 učenika, njih 8 u gimnaziju te 3 u automehaničare, a imala je svega 14 klikova.

Izažavajući zadovoljstvo popunjenošću pojedinih programa pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin istaknula je da su gimnazijski programi ove godine upisali 3 posto učenika više nego lani.

- Ukupno je popunjeno 86 posto planirane upisne kvote. Najbolju popunjenost imaju gimnazijski programi koji su popunili 92 posto upisne kvote, dok strukovni programi bilježe 93 posto popunjenosti. Nešto slabije su popunjeni strukovno-obrtnički programi, a očekujemo da će taj postotak nakon jesenjeg upisnog roka biti veći. Ti su programi popunili 63 posto planirane upisne kvote, što je 13 posto manje nego lani, očito je da bez obzira koliko se škole trudile, osiguravale stipendije i bez obzira na činjenicu što je učenicima osigurano radno mjesto nakon završetka obrazovanja ti im programi nisu primamljivi, kaže pročelnica.

Za sada je izvjesno da će među ovogodišnjom generacijom osmaša njih 709 pohađati gimnazije, 1.266 četverogodišnje i petogodišnje strukovne škole, 410 dvogodišnje i trogodišnje strukovne programe, a njih 76 umjetničke programe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze