Tradicionalno događanje

Maškarana povorka umirovljenika u Bakru: Veselo bez obzira na godine

Sanja Gašpert

BAKAR Osamdesetak umirovljenika okupilo se  na Žalu ribara u Bakru, na 8. Maškaranoj povorci umirovljenika, koju je i ove godine u sklopu maškaranih događanja na bakarskom području organizirala Udruga umirovljenika Grada Bakra sa svojim podružnicama, u suradnji s bakarskom Turističkom zajednicom i pod pokroviteljstvom Grada Bakra. Riječ je o tradicionalnoj povorci osoba treće životne dobi iz svih sedam podružnica bakarske Udruge umirovljenika – Bakra, Škrljeva, Krasice, Hreljina, Praputnjaka, Zlobina i Kukuljanova. Nakon obilaska Bakra, maškarana povorka završila je u Domu kulture Matija Mažić, uz pratnju tamburaša Žažara Zlobin.Bakarska podružnica u povorku se uključila s maskom Valentinovo, krasičarski umirovljenici bili su Vještice, umirovljenici s Kukuljanova odjenuli su masku Džingis Kana, oni sa Zlobina Baby-Boom, Praputnjarci su bili Rožice, umirovljenici sa Škrljeva Indijanci, a s Hreljina Neptun i sirene.

– Ovo je naše tradicionalno događanje koje organiziramo tijekom mesopusta. Cilj je da se družimo, da se zabavimo, maškaramo se i pokažemo kako se i mi znamo zabavljati, bez obzira na godine. Na bakarskom području živi ukupno 1245 umirovljenika, a naša Udruga ima sedam podružnica, koje obuhvaćaju sva bakarska naselja. Grad Bakar sufinancira naše programe u sportu, kulturi i skrbi o članovima, prati nas u našim aktivnostima, a uz maškaranu povorku, jedna od najznačajnijih je i naša penzićijada, čiji će domaćin ove godine biti Zlobin, kazao je predsjednik Udruge umirovljenika Bakar Ivan Dubrović.



Povorci se pridružio i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, koji je istaknuo kako je Grad Bakar ponosan na svoje umirovljenike.– Oni su uvijek jedan od najaktivnijih dijelova naše populacije, unatoč godinama i često govorim kako bi se i oni mlađi mogli poslužiti njihovim primjerom. Grad Bakar osigurao im je prostorije i sredstva za rad, a prati ih financijski sukladno mogućnostima i potrebama. Ova maškarana povorka je posebna i po tome što u njoj sudjeluju umirovljenici svih sedam podružnica i predstavlja primjer jedinstva, sloge i zajedništva, kazao je Klarić.


Predsjednica bakarske podružnice umirovljenika Branka Jalšovec povela je u povorku svoje kolege odjevene u masku Valentinova.– Bliži nam se Valentinovo i odlučili smo se tematski odjenuti, a kostime smo sami šivali. Naša podružnica domaćin je ovogodišnje povorke, koju ćemo završiti u bakarskom domu, gdje sve naše umirovljenike čeka plesna zabava, uz jelo i piće, kazala je Jalšovec. Sami su svoje kostime vještica šivali i krasičarski umirovljenici, po ideji predsjednice njihove podružnice Tatjane Drniš.– Odjenuli smo se u vještice jer nam se to učinlo zanimljivim, ali i praktičnim s obzirom na hladnoću. Sami smo šivali kostime i jako smo zadovoljni. Ova je povorka za nas važna jer nam pruža priliku da se okupimo, družimo, pjevamo i plešemo, da se zabavimo, da izađemo iz kuće, kazala je Drniš.