Potpredsjednica Vlade

Martina Dalić: Očekujemo da se Rijeka dobro i kvalitetno pripremi za projekt EPK 2020.

Orjana Antešić

Vojko Obersnel, Zlatko Komadina i Martina Dalić, Foto: S. JEŽINA

Vojko Obersnel, Zlatko Komadina i Martina Dalić, Foto: S. JEŽINA

Prema riječima gradonačelnika Vojka Obersnela jedna od tema sastanka s ministricom Dalić bilo je i prevladavanje »određenih tehničkih problema« oko realizacije sredstava EU fondova s ciljem da svi zacrtani i zamišljeni projekti i planovi za EPK budu gotovi do 2020



RIJEKA Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, sa suradnicima, posjetila je Rijeku i s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom održala radni sastanak iza zatvorenih vrata.


– Bila je ovo dobra prilika za razmjenu informacija, naročito o projektima koji su od važnosti za ovaj grad i Županiju. Za nas su najvažniji oni koji se financiraju iz sredstava Europske unije i drago mi je čuti da na ovom području ima puno poduzetnika koji ih koriste, a i Grad Rijeka u tome je vrlo aktivan.


Ono što očekujemo jest da se Rijeka na kvalitetan i dobar način pripremi za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kazala je nakon sastanka ministrica Dalić.




Zlatko Komadina poručio je kako gospodarstvo Primorsko-goranske županije, istina, bilježi rast, ali i da taj razvoj još uvijek nije dovoljno propulzivan.


Komadina zato smatra kako bi upravo brža i kvalitetnija realizacija projekata od državnog značaja na ovom području pridonijela toj propulzivnosti lokalnog gospodarstva. U tom je kontekstu podsjetio na modernizaciju Inine rafinerije i termoelektrane na Urinju, izgradnju LNG terminala na Krku, željezničku prugu, poslovnu zonu Kukuljanovo, a nije izostavio ni »3. maj« čije je probleme Komadina usporedio s onima koje urinjska rafinerija ima u odnosu sa svojim vlasnikom MOL-om.


Tehnički problemi


Prema riječima gradonačelnika Vojka Obersnela jedna od tema sastanka s ministricom Dalić bilo je i prevladavanje »određenih tehničkih problema« oko realizacije sredstava EU fondova s ciljem da svi zacrtani i zamišljeni projekti i planovi za EPK budu gotovi do 2020. Nizao je Obersnel i druge teme sastanka, od riječkog prometnog pravca, razvoja riječkog aerodroma na Krku, kao i nove poticajne mjere za takozvane brownfield investicije u napuštena industrijska i vojna područja kojima Rijeka obiluje. 


Posjet ministrice Dalić Rijeci i Županiji odvijao se u sklopu prezentacije, road showa akcije koju je pokrenulo ministarstvo i HUP »Sve na jednom mjestu«, u kojoj se poduzetnicima i građanima nastoje približiti instrumenti unutarnjeg tržišta EU za lakše poslovanje, zaštitu potrošača, osnivanje tvrtki, trgovinu… Sve informacije o unutarnjem tržištu Europske unije, u koje spada i hrvatsko tržište, Ministarstvo je objedinilo na internetskom portalu Centar unutarnjeg tržišta (CUT).


Foto: S. JEŽINA


Foto: S. JEŽINA



Sve na jednom mjestu


Ministrica Dalić iznijela je neke konkretne primjere u kojima MINGO može pomoći kroz tu mrežu, od informacije o nacionalnim tehničkim propisima za proizvod u zemljama članicama, informacijama o pravima i poslovnim prilikama na EU tržištu…


Građani mogu saznati, primjerice, kako zaštititi svoja potrošačka prava, ostvariti povrat novca za robu koju su naručili preko interneta, a nisu je dobili. Ministrica Dalić je pritom posebno istaknula važnost servisa uz zaštitu potrošača na kojem je dosad zaprimljeno oko 27.000 upita građana.


U akciji »Sve na jednom mjestu«, koja je startala prije mjesec dana u Zagrebu, sudjeluje i Europska komisija. 


– Europska komisija sudjeluje u ovoj prezentaciji jer je gotovo polovica ovih platformi dio europskih mreža. Drago mi je da hrvatski građani sve više koriste sustav kojeg smo razvili na razini Europske unije, a ubuduće će na stranici Ministarstva gospodarstva moći naći sve te platforme i mreže, a sustav će potom sam isfiltirati i u razumnom roku dati traženi odgovor, poručio je predstavnik EJK za Hrvatsku Branko Baričević u Rijeci.