Popularna manifestacija

Margaretino leto za sve ukuse i za svaku dob

Sanja Gašpert

Foto: M, GRACIN

Foto: M, GRACIN

Manifestacija raste iz godine u godinu i sve je više prepoznata na brojnim turističkim mapama, a koncepcijski i programski dovoljno šarolika i zanimljiva da privuče brojne posjetitelje i zadovolji ukuse raznih generacija i kulturnih profila



BAKAR Podizanjem zastave Margaretinog leta, što su i ove godine učinili bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić i direktorica Turističke zajednice Grada Bakra Sonja Jelušić, preksinoć je u Bakru započela tradicionalna ljetna, kulturno-zabavna manifestacija, koja će sve do 29. srpnja građanima Bakra i njihovim gostima ponuditi brojna događanja uz poznati moto »Spoj različitosti, za svakoga ponešto«.


Organizatori su i ovaj put Grad Bakar i njegova Turistička zajednica, u suradnji s brojnim udrugama, klubovima, društvima i pojedincima.


– Prije četiri godine otvorili smo vrata našeg staroga grada s programom Šetnja kroz povijest. Naime, Bakar ima bogatu i burnu povijest i priča o ovom našem drevnom gradu nikada neće biti do kraja ispričana.




Želimo našim sugrađanima, ali i našim gostima približiti bogatu bakarsku povijest. Ovom prigodom pozivam sve ljude dobre volje da nas tijekom ljeta posjete i sudjeluju u događanjima našeg Margaretinog leta, a Bakrane pozivam da im budu dobri domaćini, kako su to uvijek i bili, kazao je Klarić proglasivši Margaretino leto otvorenim.


Turistički potencijal


Direktorica bakarske Turističke zajednice Sonja Jelušić istaknula je kako je Margaretino leto kulturno-zabavna manifestacija koja je koncepcijski i programski dovoljno šarolika i zanimljiva da privuče mnogobrojne posjetitelje i zadovolji ukuse raznih generacija i kulturnih profila.



Predstavljene su izložba fotografija »Oltari bakarskih crkava« Miljenka Šegulje, izložba »Turski brod u Turskoj kući«, autora Luciana Kebera, kao i njegova instalacija tradicijskih barki Jadrana »Jedra Jaza«, ali i podvodna izložba slika Nenada Petronija »Parangal u Jazu«, kao novina ovogodišnjeg Leta. Novost ovogodišnjeg Leta je i interpretacija baštine kroz bajke i legende o Bakru, organizirana ispred Turske kuće. U glazbenom programu sudjelovali su klape Reful, Škrljevo i Hreljin, KUD Sloga, KUU Sklad, Franka Vidas, Katja Budimčić Sabljar i Antonio Krištofić.



Najavila je niz događanja, među kojima BIS Fest, Pomorsku bitku, Bakarske susrete, Festival poduzetništva, kvarnersku veslačku regatu, večer klapa, ali i brojne izložbe, koncerte, predstave, predavanja, dječja događanja, plesne večeri. Nakon podizanja zastave, publici su se predstavili mlada pjevačica Franka Vidas i klapa Škrljevo, a potom su koncert održali Katja Budimčić Sabljar i Antonio Krištofić, uz pratnju maestra Vladimira Babina.


Margaretino leto manifestacija je koja nezaustavljivo raste i iz godine u godinu dokazuje kako postaje događaj koji je već sada prepoznat na brojnim turističkim mapama, a koncepcijski i programski dovoljno šarolik i zanimljiv da privuče mnogobrojne posjetitelje i da zadovolji ukuse raznih generacija i kulturnih profila.


Šetnja kroz povijest


I ovogodišnja je manifestacija, već tradicionalno, započela već u poslijepodnevnim satima Šetnjom kroz povijest, u sklopu koje je posjetiteljima predstavljena stara bakarska jezgra. Razne udruge i pojedinci bakarskog kraja kroz prezentacije, radionice, degustacije, izložbe, bajke, legende i glazbene programe predstavili su djelić bogate povijesti Bakra, a posjetitelji su šetnjom starom gradskom jezgrom mogli naučiti ponešto o bogatoj povijesti ovog drevnog grada.



Bilo je to putovanje kroz povijest, u kojem su posjetitelji imali prilike na zanimljiv način upoznti Frankopanski kaštel, Crkvu sv. Andrije ap., Kriptu i katakombe, Crkvu sv. Križa, Biskupiju, Rimsku i Tursku kuću te male trgove i uličice Bakra. Organizirana su i dva stručna vođenja, pa su svi sudionici mogli doživjeti Bakar na drugačiji način.