Krenulo im

Mala općina broji europske novce: U Klani nikad veći broj EU projekata

Biljana Savić

Nedostatak vlastitih sredstava Općina Klana kompenzira povlačenjem novca iz EU fondova / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Nedostatak vlastitih sredstava Općina Klana kompenzira povlačenjem novca iz EU fondova / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Izgradnja reciklažnog dvorišta, obnova stolarije na kino sali, uvođenje besplatnog bežičnog interneta u javne prostore i zapošljavanje gerontodomaćica projekti su za koje je Općina Klana dobila europske novce



KLANA Općina Klana maksimalno je iskoristila sredstva iz EU fondova. Imamo najveći broj EU projekata od osnutka Općine. Sve prijave na EU fondove su prihvaćene i sredstva su nam odobrena. Otkako sam stupila na mandat, odlučila sam maksimalno poraditi na povlačenju sredstava iz EU fondova. Općina Klana je mala općina koja nema dovoljno vlastitih financijskih sredstava i stoga su EU fondovi najbolji način za provođenje kapitalnih projekata. Osobito sam ponosna što smo uz minimalni broj zaposlenika isključivo trudom i zalaganjem uspjeli ostvariti ovakav uspjeh u EU projektima, kaže načelnica Klane Željka Šarčević Grgić.


Terra Liburna


Najveći projekt je izgradnja reciklažnog dvorišta u Klani. U listopadu 2018. godine Ministarstva zaštite okoliša i energetike donijelo je odluku o financiranju projekta reciklažnog dvorišta u Klani vrijednog 1.821.443,75 kuna od čega će Ministarstvo financirati 85 posto, a Općina Klana 15 posto ukupne vrijednosti projekta.



U sklopu međunarodnog projekta Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum, koji provode Primorsko-goranska županija, Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej u suradnji s međunarodnim partnerima, u Studeni će biti izgrađen interpretacijski centar i u potpunosti obnovljena stara škola.– Za sada je projekt u pripremi dokumentacije, a završetkom glavnog projekta, staru školu moći ćemo prijaviti na europske fondove i nadamo se da će na taj način biti konačno obnovljena. U tu je svrhu održano nekoliko sastanaka na kojima je odlučeno da bi se u prizemlju nalazio interpetacijski centar, a na prvome katu multifunkcionalna dvorana, prostorije za udruge te prostor koji bi mogao poslužiti kao hostel.




Općina Klana se u drugoj polovici 2018. godine prijavila i na natječaj objavljen na mrežnim stranicama Lokalne akcijske grupe »Terra Liburna« čija je svrha poboljšanje životnih uvjeta, doprinos atraktivnosti, te poticanje rasta i društveno ekonomske održivosti putem ulaganja u poboljšanje i proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.


Dodjelom predviđene potpore u iznosu od 388.125 kuna što predstavlja 90 posto planiranog izvora financiranja uz 10 posto vlastitih sredstava, bit će zamijenjena dotrajala stolarija kino sale u naselju Klana, a realizacija projekta osigurat će primjereno mjesto za održavanje raznih manifestacija i osigurati dostupnost dodatnih sadržaja proširenjem edukacijsko zabavne i društvene infrastrukture za lokalno stanovništvo, rad lokalnih udruga, ustanova i svih posjetitelja Općine Klana.


Projekt »Zaželi«


– U prosincu oprošle godine Europska komisija je objavila službene rezultate WiFi4EU natječaja i obaviješteni smo da se nalazimo među 224 jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj koje su dobile vrijednosne kupone. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske Unije, a ukupna vrijednost projekta iznosi 15 tisuća eura. Ovim ćemo projektom na pojedinim punktovima u općini Klana postaviti besplatni bežični internet. Točnije, internet namjeravamo uvesti u sve društvene prostorije na području općine Klana, kao i u prostorije od javnog značaja, poput Doma zdravlja, najavljuje klanjska načelnica i ističe da su u posljednjim danima prosinca doznali da su prošli i na natječaju »Zaželi«.


Željka Šarčević Grgić / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Željka Šarčević Grgić / Snimio Damir ŠKOMRLJ



Ovaj projekt financira se u potpunosti iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 2.715.572,50 kuna. Nositelj projekta je Općina Viškovo dok se u ulozi partnera javlja Općina Klana.


Obvezni partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Rijeka i Centar za socijalnu skrb Rijeka. Riječ je o projektu »Ruke pomažu« kojim je predviđeno zapošljavanje šest žena gerontodomaćica koje će pružati potporu i pomoć za 26 korisnika na području Općine Viškovo, dok će se s područja Općine Klana zaposliti devet žena gerontodomaćica za 37 korisnika.


Edukacija žena


Ciljanu skupinu čine nezaposlene žene prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a i to starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene izašle iz sustava skrbi (domova za djecu), udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i slično, liječene ovisnice o drogama, povratnice s odsluženja zatvorske kazne, pripadnice romske nacionalne manjine i beskućnice s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem.


Projektom je previđeno zapošljavanje i projektnog tima kojeg će činiti voditelj projekta i administrator na projektu. Dodatna vrijednost projekta je edukacija žena uključenih u projekt – osposobljavanje za gerontodomaćicu te upis na početni tečaj informatike.