METEOROLOZI NEMAJU BAŠ DOBRE VIJESTI Riječani će u novu godinu ući s kišom i južinom

Sanja Gašpert

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Kiša će u nedjelju, na Staru godinu, padati veći dio dana, ali i navečer, pa i u ponedjeljak. Temperatura zraka bit će ugodna, iznad 10 stupnjeva Celzijevih, čak će i u ponoć, odnosno na prelasku iz stare u novu godinu, temperatura zraka biti oko 10 stupnjeva i puhat će jugo – kaže meteorolog Ivan Novak



RIJEKA Najluđa noć u godini u Rijeci i na širem riječkom području, Opatiji i okolici, sve do Kraljevice, ali i u Gorskom kotaru i Lici, proteći će u znaku kiše i južine, ističe Ivan Novak iz Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka.


S obzirom na vremensku prognozu za posljednje dane godine, Riječani, Opatijci, ali i svi ostali u Istri, na Kvarneru, Gorskom kotaru i u Lici u novu će godinu ući s kišom.


Upozorenje vozačima 


– Kiša će u nedjelju, na Staru godinu, padati veći dio dana, ali i navečer, pa i u ponedjeljak. Neće to biti prevelike količine kiše, ali će ona padati. Temperatura zraka bit će ugodna, iznad 10 stupnjeva Celzijevih, čak će i u ponoć, odnosno na prelasku iz stare u novu godinu, temperatura zraka biti oko 10 stupnjeva i puhat će jugo – kaže Novak. Dodaje kako se danas (petak) tijekom jutra očekuje promjenjivo oblačno vrijeme, u Gorskom kotaru i Lici snijeg, a sredinom dana očekuje se razvedravanje. Bit će hladno, a najviše dnevne temperature na Kvarneru i u Istri kretat će se između četiri i osam stupnjeva Celzijevih.




Nakon vrlo kišne noći, jučer je (četvrtak) u prijepodnevnim satima najavljivana promjena vremena stigla u naše krajeve. Temperatura zraka oko podneva je bila već osjetno niža, a takvo hladnije vrijeme nastavit će se i prema kraju tjedna. Primjerice, jučer u osam sati u Rijeci je izmjereno 9, a u 12 sati tri stupnja Celzijeva. Kiša se oko podneva u riječkom prigradu, ali i u pojedinim rubnim dijelovima Rijeke počela pretvarati u susnježicu i snijeg, a jugo je zamijenila bura. Zabijelila se tako jučer Kraljevica s okolnim naseljima, snijeg je prekrio Čavle i Jurdane, zabijelila je i Drenova, a intenzivno je snijeg padao i u zapadnom dijelu zaleđa. Susnježice i snijega bilo je i drugdje uz more, od Senja do Novog Vinodolskog. Izdano je upozorenje vozačima da je obavezna uporaba zimske opreme u riječkom prstenu – Kraljevici, Bakru, Kastvu, općinama Čavle i Jelenje, Viškovu, Klani, Matuljima te u zaleđu grada Opatije, u Lovranu i Mošćčeničkoj Dragi. Zimski uvjeti su i na cestama u zaleđu Bribira, Brezama, Krmpotama i Alanu. Snijeg je počeo padati i u Lici i Gorskom kotaru, gdje je otežavao vožnju. Zbog loših vremenskih uvjeta jučer je bilo zatvoreno i skijalište Platak, gdje je padao vrlo gust snijeg.


Danas bura 


Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda za područje cijele Hrvatske u većini krajeva danas se očekuje djelomice sunčano vrijeme, u prvom dijelu dana uz povećanu naoblaku. U Dalmaciji još mjestimice može biti kiše, na krajnjem jugu i intenzivnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a u istočnoj Hrvatskoj i Lici ujutro i susnježice i snijega. Vjetar na kopnu bit će većinom slab, u Slavoniji umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita povremeno na udare i olujna bura, a na južnom dijelu jugo. Najniža jutarnja temperatura kretat će se od -2 do 3, na Jadranu od 3 do 8 stupnjeva, a najviša dnevna između 3 i 7, u gorju ponegdje i malo niža, a na Jadranu od 7 do 11 stupnjeva Celzijevih.