Obljetnica

Luben počeo s pet, a danas ima – 400 barki

Ljiljana Hlača

Snimio:Silvano Ježina

Snimio:Silvano Ježina

Luben ima više od tisuću članova, u Mrtvom kanalu privezano je 400 barki. Godišnja vezarina iznosi 250 kuna, te među članovima više ne postoje neplatiše, kao nekad. Ona je glavni prihod Kluba



RIJEKA Svečanom sjednicom Športsko ribolovno društvo Luben obilježilo je 70. obljetnicu svojeg djelovanja. Bila je to prilika da se Društvo prigodnim plaketama zahvali organizacijama s kojima dobro surađuje te da predsjednik Lubena Rajko Katnić sve uzvanike upozna s poviješću i radom ovog sportskog udruženja, za kojeg se slobodno može reći da je jedno od najstarijih na ovom području.


Sigurna luka


Luben je osnovan 9. siječnja 1948. godine, a prva osnivačka skupština održana je u tadašnjim prostorijama koje su bile na adresi Matije Gupca 7. Već neko vrijeme udruženje djeluje na adresi Wenzelova 4, u centru grada – kod riječkog kazališta, a od mnogobrojnih ribarskih kućica po Kvarneru ostala mu je na korištenje ona u Uvali Torkul, na otoku Krku.


U samim počecima Luben je imao više članova nego barki koje se bile privezane u Mrtvom kanalu (svega pet barki op.a), nad kojim Društvo ima koncesiju i za kojeg se veli da je jedna od najsigurnijih lučica na ovom dijelu Kvarnera. – No, već 60-ih godina prošlog stoljeća to se polako mijenja, a tada smo krenuli i s ribarskim natjecanjem u čast našeg člana Ive Jurjevića. S time ćemo nastaviti, unatoč financijskim teškoćama. Upravo zbog novaca nadam se da nećemo postati samo »parkiralište za barke«, rekao je tom prilikom Rajko Katnić.


Predsjednik ŠRD-a Luben Rajko Katnić otkriva nam novi trend koji će zasigurno promijeniti vizuru centra grada. Riječ je o tome da plastične barke počinju dominirati nad drvenima u Kanalu.




– A da – to je tako: sve je manje drvenih plovila, zbog održavanja. Stariji članovi umiru, a s njima i drvene barke. Mladi ljudi nemaju vremena za to. Neke kasnije zbog neodržavanja jednostavno proguta Kanal i tako se oslobađa mjesto za novo plovilo. I to je naš ciklus, rekao nam je predsjednik.



Rad za grad


Danas Luben ima više od tisuću članova, dok je u Mrtvom kanalu privezano 400 barki. Godišnja vezarina u Kanalu iznosi 250 kuna, te među članovima više ne postoje neplatiše, kao nekad. Ona je glavni prihod Kluba te pokriva koncesiju nad Kanalom, plaću tajniku te nešto ostane i za ribolovna natjecanja. Osim sportskih susreta, Luben organizira i edukaciju mladih kroz malu školu ribolova.


Na upit hoće li se ikad riješiti priča oko pokretnog mosta na ulazu u Mrtvi kanal koji je oštetio brod Branco 1972. godine, predsjednik nam je rekao da vjerojatno – nikad neće. Iako je zbog toga Luben dosta izgubio – jer u Kanalu se od tada mogu privezati samo barke koje mogu proći ispod mosta.


– To je jednim dijelom i dobro jer bi već na Kanal oko bacio netko drugi i izbacio nas, dodaje Katnić koji smatra da će ovaj Klub opstati jer je riječ o »žilavoj i poštenoj organizaciji, koja je uvijek vodila brigu o svojim članovima i bila dio zajednice koja je bila spremna raditi za svoj grad«.