Članica Depaula

Louise Casey u Rijeci: ‘U Hrvatskoj se može puno učiniti za ljude koji žive na ulici’

Mirjana Grce

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Predsjednica Instituta za globalno beskućništvo istaknula je da  joj je drago da Institut surađuje s Rijekom i PGŽ-om te da se ta suradnja može istaknuti kao primjer u iskorjenjivanju beskućništva



RIJEKA U radnom posjetu Rijeci jučer je boravila Louise Casey, predsjednica Instituta za globalno beskućništvo, utemeljenog s ciljem rješavanja problema beskućništva na globalnoj razini i članica upravnog odbora međunarodne karitativne organizacije Depaul.


Tom je prilikom posjetila Udrugu Depaul Hrvatska; u Vijećnici Grada Rijeke održala je izlaganje o problematici beskućništva iz globalne i lokalne perspektive te se u sjedištu PGŽ-a u pratnji s. Veronike Mile Popić, predsjednice hrvatskog Depaula susrela s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i Dragicom Marač, pročelnicom za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a.


Uspjeh u Engleskoj


– Iznimno je važno da je ovdašnja regionalna samouprava odlučno uključena u borbu protiv beskućništva i u suradnji s mnogima traži načine da se beskućnicima pomogne i beskućništvo iskorjenjuje. U svijetu je beskućništvo u porastu, cijelu situaciju pogoršava i problem izbjeglica, ali neki gradovi i regije s kojima surađujemo, uspješno ljudima pomažu iz beskućništva izaći.




Puno se može učiniti. I u Hrvatskoj se može puno učiniti za ljude koji žive na ulici, sami i bez nade. Važno je što Institut za globalno beskućništvo surađuje s Rijekom i PGŽ-om, i da tu suradnju istaknemo kao primjer koji u iskorjenjivanju beskućništva mogu slijediti ne samo ostali u Hrvatskoj nego i diljem Europe. Ne treba očajavati, treba odlučnost, poručila je među ostalim Casey koja je svojim zauzimanjem – otkrivajući razloge koji su ljude odveli u beskućništvo i identificirajući posebno ranjive skupine te uspješnom strategijom u suradnji s vladom – uspjela postići da se u Engleskoj, u razdoblju tri godine, broj beskućnika smanji za dvije trećine.


Prvi koraci učinjeni


Na susretu s Casey, kako je objasnio župan Komadina, razgovaralo se o tome kako što više pomoći onima koje je život isključio, prije svega beskućnicima, ali i drugima – kako to institucionalno urediti, povezati civilne udruge, i ljude vratiti u normalan život.


U izjavi za medije, pročelnice Marač i s. Popić, podsjećeno je da je Rijeka, s PGŽ-om, jedan od 12 gradova u svijetu aktivno uključenih u kampanju »Mjesto koje zovemo dom« i da su prvi važni koraci u toj kampanji prilaženja ljudima bez doma i iskorjenjivanja uličnog beskućništva u Rijeci već učinjeni.