Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Članica Depaula

Louise Casey u Rijeci: 'U Hrvatskoj se može puno učiniti za ljude koji žive na ulici'

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2018. u 14:08 2018-12-04T14:08:38+01:00

Predsjednica Instituta za globalno beskućništvo istaknula je da  joj je drago da Institut surađuje s Rijekom i PGŽ-om te da se ta suradnja može istaknuti kao primjer u iskorjenjivanju beskućništva

RIJEKA U radnom posjetu Rijeci jučer je boravila Louise Casey, predsjednica Instituta za globalno beskućništvo, utemeljenog s ciljem rješavanja problema beskućništva na globalnoj razini i članica upravnog odbora međunarodne karitativne organizacije Depaul.

Tom je prilikom posjetila Udrugu Depaul Hrvatska; u Vijećnici Grada Rijeke održala je izlaganje o problematici beskućništva iz globalne i lokalne perspektive te se u sjedištu PGŽ-a u pratnji s. Veronike Mile Popić, predsjednice hrvatskog Depaula susrela s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i Dragicom Marač, pročelnicom za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a.

Uspjeh u Engleskoj

– Iznimno je važno da je ovdašnja regionalna samouprava odlučno uključena u borbu protiv beskućništva i u suradnji s mnogima traži načine da se beskućnicima pomogne i beskućništvo iskorjenjuje. U svijetu je beskućništvo u porastu, cijelu situaciju pogoršava i problem izbjeglica, ali neki gradovi i regije s kojima surađujemo, uspješno ljudima pomažu iz beskućništva izaći.

Puno se može učiniti. I u Hrvatskoj se može puno učiniti za ljude koji žive na ulici, sami i bez nade. Važno je što Institut za globalno beskućništvo surađuje s Rijekom i PGŽ-om, i da tu suradnju istaknemo kao primjer koji u iskorjenjivanju beskućništva mogu slijediti ne samo ostali u Hrvatskoj nego i diljem Europe. Ne treba očajavati, treba odlučnost, poručila je među ostalim Casey koja je svojim zauzimanjem – otkrivajući razloge koji su ljude odveli u beskućništvo i identificirajući posebno ranjive skupine te uspješnom strategijom u suradnji s vladom – uspjela postići da se u Engleskoj, u razdoblju tri godine, broj beskućnika smanji za dvije trećine.

Prvi koraci učinjeni

Na susretu s Casey, kako je objasnio župan Komadina, razgovaralo se o tome kako što više pomoći onima koje je život isključio, prije svega beskućnicima, ali i drugima – kako to institucionalno urediti, povezati civilne udruge, i ljude vratiti u normalan život.

U izjavi za medije, pročelnice Marač i s. Popić, podsjećeno je da je Rijeka, s PGŽ-om, jedan od 12 gradova u svijetu aktivno uključenih u kampanju »Mjesto koje zovemo dom« i da su prvi važni koraci u toj kampanji prilaženja ljudima bez doma i iskorjenjivanja uličnog beskućništva u Rijeci već učinjeni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.