Opet ga ima

Liječnici i KBC Rijeka obnovili zalihe cjepiva protiv tetanusa

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA Krajem prošle godine došlo je do zastoja u nabavi cjepiva protiv tetanusa zbog čega je dio ordinacija obiteljske medicine, ali i Klinički bolnički centar Rijeka, ostao bez cjepiva koje se nalazi u kalendaru cijepljenja, ali i redovito koristi u primarnoj obradi rana. Nestašica cjepiva povećala je pritisak pacijenata na Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u kojem dr. Dobrica Rončević, voditelj Službe za epidemiologiju, potvrđuje da se može primijetiti više pacijenata koji se dolaze cijepiti protiv tetanusa nego inače.


– S obzirom na to da mi nismo prva linije cjepitelja, mi smo imali nešto zaliha pa stanje nije alarmantno. No, činjenica je da nam dolazi više pacijenata i da na ovaj način obavljamo posao drugih. Bolnice i liječnici obiteljske medicine, dakle svi oni koji su obavezni prvi sanirati ozljede, sami ih nabavljaju te je problem nastao upravo kod nabave cjepiva – kaže dr. Rončević.


Poteškoće u nabavi cjepiva potvrdila nam je dr. Mirjana Krstić Arbanas. Prema njezinim riječima, koncem prošle godine došlo je do zastoja u nabavi cjepiva preko veledrogerija. Također, postojećem cjepivu istjecao je rok upotrebe.




– Radi se o vrlo traženom cjepivu u našim ordinacijama koje gotovo svakodnevno primjenjujemo. Primjerice, i danas sam imala jednog pacijenta koji je trebao primiti tetanus. Kod rana, u slučaju da je prošlo deset godina od posljednjeg cijepljenja protiv tetanusa ili pak ako nemamo podatak o tome, pacijent mora primiti cjepivo i to u okviru tjedan dana od ozljede, inače riskiramo ozbiljne komplikacije. No, kad je o nestašici riječ, mislim da se u ovom trenutku situacija ipak stabilizirala i cjepivo polako stiže u ordinacije, doduše u nešto manjim količinama. U pravilu naručjem desetak doza cjepiva protiv tetanusa za ordinaciju, a posljednja pošiljka koju sam uspjela dobiti bile su tri doze. Kad je pak bila nestašica, kolege su uskakale jedni drugima sa svojim zalihama, objašnjava dr. Krstić Arbanas.


I u KBC-u Rijeka poručuju da su obnovili zalihe cjepiva te da u ovom trenutku raspolažu s oko stotinu doza cjepiva protiv tetanusa.


Kao cjepivo protiv tetanusa u našim se ordinacijama koristi Tetavax Sanofi Pasteura. U veledrogerijama kažu kako na zalihama imaju određene količine cjepiva protiv tetanusa te očekuju da će se stanje na zalihama poboljšati polovicom siječnja. Pritom nije primijećena povećana potražanja za cjepivom protiv tetanusa iz ljekarni gdje u maloprodaji cijena iznosi 51 kunu.