Trebaju pomoć

LOPAČA NAKON POŽARA Sanacija neće brzo, a zgradu treba hitno zaštititi prije najavljenog nevremena

Barbara Čalušić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Trenutno nam akutni problem predstavlja nevrijeme koje je najavljeno za vikend te radimo na zatvaranju svih otvora na drugom i trećem katu, kao i opasnih dijelova zgrade poput lima kojeg bi mogao odnijeti vjetar, kaže ravnatelj bolnice u Lopači Neven Ivanović, koji računa da bi moglo proći do 30 dana dok ne stigne procjena projektantice i osiguravatelja, a tada treba i u javnu nabavu



RIJEKA Najveća nagrada mi je kad mi pacijent kaže: »Hvala ti što si mi spasio život«, kaže Velner Đelmo, medicinski tehničar iz Psihijatrijske bolnice Lopača koji je u petak, zajedno sa svojim kolegicama i kolegama te vatrogascima, riskirajući vlastiti život, spašavao živote pacijenata iz glavne zgrade bolnice zahvaćene požarom. U razgovoru nam tek ukratko spominje kako mu jezive scene požara neprestano prolaze kroz misli te da četiri noći nakon požara još uvijek ne uspijeva zaspati.


– Situacije su to kojima u milisekundi moraš donijeti ispravnu odluku jer svaka druga može biti fatalna, a ako vatrogasci kažu kako im je ovo bio najteži požar u karijeri, onda možete misliti kako je bilo nama koji se prvi put susrećemo s takvom situacijom i morajamo reagirati. Meni je svaki pacijent bitan i jako mi je žao što smo u ovom požaru izgubili jednog pacijenta – kaže Đelmo koji u Lopači radi 15 godina.


Da je izbio požar u bolesničkoj sobi, Đelma je obavijestio jedan od pacijenata koji su, kako kaže, i sami u početku sudjelovali u gašenju vatre. Požar je izbio u sobi u na drugom katu, drugoj sobi od protupožarnih stepenica, i blokirao izlaz za evakuaciju, a zarobljeni su ostali i svi koji su se nalazili na posljednjem, trećem katu zgrade zajedno s medicinskim sestrama Mihaelom Kajzer Brnetić i Andreom Nasić.




Lopača / Foto M. Aničić


Lopača / Foto M. Aničić



Hrabrost osoblja


Na posljednjem je katu bilo smješteno oko 25 nepokretnih pacijenata koji zbog svog stanja moraju biti fiksirani na bolničkoj postelji, što je dodatno pogoršavalo evakuaciju. – Ulazio sam u sve sobe bez maske, čak i na neka mjesta gdje neki vatrogasci više nisu željeli ići, čak sam ih pitao da mi daju masku da se probam probiti kroz dim kojim je bio ispunjen drugi kat. Vatrogasci su mi u jednom trenutku davali kisik, a sve od sebe u spašavanju pacijenata dali su i njegovateljica Ljiljana Božičević i Petar Tkalčec, medicinski tehničar koji ima svega 20 godina i koji se odlično snašao. U trenutku kad sam shvatio da su na trećem katu zarobljene naše kolegice Mihaela i Andrea, krenuo sam na treći kat spašavati njih, ali sam na kraju spašavao pacijente kad sam vidio kakvo je stanje i da su naše sestre same evakuirale polovicu pacijenata – prisjeća se Đelmo koji, kao i svi zaposleni u bolnici Lopača, nekorektnima smatra spekulacije da je požar u bolnici izazvala zapaljena cigareta.

– Zna se koji su prostori u bolnici predviđeni za pušenje, a u sobama i dvorištu pušenje je zabranjeno. Mogu dati ruku u vatru da požar nije izazvala cigareta, posebno iz razloga jer pacijent kojeg se sumnjiči da je izazvao požar, u zadnje vrijeme uopće ne puši. Nama koji smo riskirali živote spašavajući pacijente takva nagađanja smetaju jer će medicinske sestre i tehničari, umjesto da budu heroji, ispasti kao neki koji ne paze i ne skrbe oko pacijenata u bolnici, što apsolutno nije istina – razočaran je Đelmo. Cigaretu kao uzork strašnog požara ne prihvaća ni ravnatelj bolnice u Lopači Neven Ivanović.


Tragovi požara


– Nemam ni indicija, niti službenih informacija o tome da je cigareta prouzročila ovaj požar. Kod nas je zabranjeno pušenje po sobama i dvorištu, već se puši na za to predviđenim mjestima. Osim cigarete, pojavila su se i nagađanja da je požar prouzročio tranzistor, što također nije isitina. Isto tako, tehnički kvar kao uzrok je isključen – ističe Ivanović.


Lopača / Foto M. Aničić


Lopača / Foto M. Aničić



Premda se pri ulasku u kompleks bolnice u Lopači na prvi pogled ne vide tragovi požara koji je odnio život jednog pacijenta dok se drugi još uvijek bori za život u riječkoj bolnici, pri ulasku u glavnu zgradu u kojoj se u petak odvijala prava borba za život pedesetak pacijenata, još se uvijek osjeti miris dima. U prizemlju gdje se nalazi bolnička uprava po zidovima se vide tragovi vode, no kako kaže Ivanović, prizemlje je u potpunosti u funkciji, a s obzirom na dobro stanje prvog kata, razmišlja se da se ovaj dio čim prije osposobi za rad s pacijentima.No, kakva se drama odvijala u Lopači u petak postaje jasno nakon obilaska drugog kata kojeg su požar, a onda i njegovo gašenje doveli do neprepoznatljivosti. Osim što su neke sobe potpuno izgorjele, razbijeni su prozori i vrata, a ozbiljnu je štetu pretrpjela i međukatna konstrukcija koja ga odvaja od posljednjeg, trećeg kata. – Trenutno nam akutni problem predstavlja nevrijeme koje je najavljeno za vikend te radimo na zatvaranju svih otvora na drugom i trećem katu, kao i opasnih dijelova zgrade poput lima kojeg bi mogao odnijeti vjetar. Inače, prostore je obišla projektantica, a osiguravatelji rade izvide. Računam da bi moglo proći do 30 dana dok pošalju procjenu i kad se troškovi usklade, krenut će se u izradu troškovnika i javnu nabavu, pa možemo zaključiti da drugi i treći kat ove godine najvjerojatnije neće biti u funkciji. Naša bolnica ima kapacitet od 165 postelja, a u trenutku požara radila je na 75 posto svojih kapaciteta. Kapacitet bolnice sada je prepolovljen i kod nas boravi 80 pacijenata pa vjerujem da ćemo se nakon sanacije vratiti barem na 75 posto kapaciteta. Osim Grada Rijeke, isto tako se nadamo da će nam u tome pomoći svi koji su nam ovih dana pomoć obećali, jer će nam pomoć svakako trebati – zaključuje Ivanović. Inače, glavna zgrada u Lopači koja je u petak stradala u požaru, izgrađena je šezdesetih godina prošlog stoljeća, a nadograđena je 2005. godine. Dvije godine kasnije izgrađena je nova kotlovnica, a 2012. renoviran je cijeli suteren.