Streljački klub Protect bez dozvole

LOKOT Streljana na Drenovi izvan funkcije za civilnu uporabu

Damir Cupać

Lanac, lokot i poruka na portunu Streljane »Vladimir Gortan« na Drenovi / Snimio Roni BRMALJ

Lanac, lokot i poruka na portunu Streljane »Vladimir Gortan« na Drenovi / Snimio Roni BRMALJ

Obavijest o zatvaranju izvješena je na ulazu u streljanu uz pojašnjenje da je do zatvaranja došlo jer je MUP odbio zahtjev za produljenje odobrenja za vođenje civilnog strelišta Streljačkom klubu Protect. A do odbijanja zahtjeva došlo je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa



RIJEKA Streljana »Vladimir Gortan« na Drenovi bit će do daljnjega zatvorena što znači da će 150 ljudi koji su je koristili ostati bez mjesta na koje su dolazili baviti se sportskim streljaštvom.


Obavijest o zatvaranju izvješena je na ulazu i pojašnjenje da je do zatvaranja došlo jer je MUP odbio zahtjev za produljene odobrenja za vođenje civilnog strelišta Streljačkom klubu Protect. A do odbijanja zahtjeva došlo je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.


Odbijen zahtjev


Streljački klub Protect je višegodišnja pravna osoba – voditelj civilnog strelišta i 28. svibnja 2019. godine primio je rješenje Ministarstva unutarnjih poslova, Uprave za upravne i inspekcijske poslove izdano 25. travnja 2019. godine, kojim se odbija zahtjev za produljenje odobrenja za vođenje civilnog strelišta.




Ovaj klub se u proteklih nekoliko godina više puta obraćao Ministarstvu državne imovine sa zahtjevom za davanje prava korištenja čestica kčbr. 3743, 3744, 3745, 3746, 3747, 3748, 3749 koje u naravi čine strelište »Vladimir Gortan« na Drenovi, a od godine 2018. kada je po Zakonu o eksplozivnim tvarima i proizvodnji i prometu oružja obavezan dokument od vlasnika objekta, Republike Hrvatske, taj se dokument trebao priložiti nadležnom tijelu, MUP-u RH, kako bi se djelatnost na strelištu mogla neometano odvijati.



Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poručuje da nema nikakvog razloga za paniku i zabrinutost jer se sve radi da Grad Rijeka dobije od države u vlasništvo objekt strelišta na Drenovi što će omogućiti nesmetano korištenje i za civilne svrhe.– U zadnjih 30 godina u nekoliko smo navrata tražili od raznih vlada da nam se prepusti streljana na Drenovi, ali bezuspješno. U ovom slučaju došlo je do problema zbog izmjene zakonskih propisa kojim se traži potvrda o vlasništvu ili ugovor o pravu korištenja. Budući da te dokumente u ovom trenutku ne možemo dobiti ni mi ni Streljački klub Protect, MUP je odbio zahtjev za odobrenje vođenja civilnog strelišta. Ali prihvaćen je Zakon o gospodarenju državnom imovinom kojim se širom otvaraju vrata da se ovaj problem napokon riješi i da strelište ostane u funkciji sporta. Poslali smo zahtjev Ministarstvu za upravljanje državnom imovinom i optimist sam, poručio je Obersnel.


– Nažalost, od Ministarstva državne imovine nismo dobili nikakav odgovor, a u međuvremenu je stigao i dopis Grada Rijeke od 15. travnja 2019. godine kojim se isti očituje da se naš zahtjev za produljenje aktivnosti odbije, a status strelišta riješi prema zahtjevu Grada Rijeke upisom vlasništva nad spomenutom nekretninom nakon čega bi Grad Rijeka dodijelio strelište na korištenje streljačkim udrugama sukladno svojim općim aktima i važećim propisima RH. Zbog svega toga Streljački klub Protect prestao je voditi civilno strelište od srijede 29. svibnja 2019. godine. Kako na samom strelištu postoje priručna skladišta čiji su korisnici pojedini streljački klubovi koji imaju potrebe odnošenja ili donošenja streljačke opreme, održavanja iste…, bit će osigurano nekoliko termina tjedno za omogućavanje pristupa prostorijama u tu svrhu, naveli su u Streljačkom klubu Protect.


Također, u svrhu osiguranja objekta svi sustavi, kao što su protuprovalni alarmni sustav te videonadzor, ostaju u funkciji »uključeno«, a osigurano je i svakodnevno obilaženje objekta ovlaštenih zaštitara.


Nezadovoljstvo


– S obzirom na kaznene odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima i proizvodnji i prometu oružja Streljački klub Protect, odnosno Voditelj Civilnog strelišta, će Ministarstvu unutarnjih poslova u zakonskom roku dostaviti na uvid i evidencije koje je bio dužan voditi. Također će Policijskoj upravi Primorsko-goranskoj dostaviti i ključeve objekta zbog obavljanja djelatnosti i korištenja od strane policijskih službenika koji nisu obuhvaćeni odredbama ovog zakona. Kao klub sa dugogodišnjom tradicijom u sportskom streljaštvu razumijemo nezadovoljstvo koje nastaje gubitkom funkcije civilnog strelišta, potrebe za treninzima i natjecanjima, provedbe provjere rukovanja vatrenim oružjem za zaštitare, ali podsjećamo da se zakonske odredbe moraju poštovati i koje će ovaj klub bespogovorno i izvršiti. Također, smatramo da je svakako potrebno napomenuti da razlog za prestanak funkcije civilnog strelišta nije niti tehničke niti sigurnosne prirode koje je ovaj klub sve do sada redovito nadograđivao i usuglašavao sa svim mijenama raznih zakona i pravilnika koji su to zahtijevali te uredno dobivao pozitivna rješenja. Razlog je neriješeno imovinsko-pravno pitanje koje će se, nadamo se, brzo riješiti kako bi se kompletirala dokumentacija potrebna za osnivanje i vođenje civilnog strelišta te kako bi neka druga pravna osoba nastavila s vođenjem strelišta. Molimo za strpljenje u tom procesu te također molimo, s obzirom na bezbroj telefonskih poziva do sada upućenih voditelju strelišta, da razumijete da rješenje statusa strelišta ne ovisi o našem klubu, pa tako ne možemo niti odgovoriti na pitanje kada bi bila nastavljena djelatnost, nego o višim sferama odlučivanja, prvenstveno mislimo na Ministarstvo državne imovine RH koje je i vlasnik objekta, naglasili su u Streljačkom klubu Protect.



Predsjednik Streljačkog kluba Protect Rajko Samueli-Kačić pojašnjava da je streljana na Drenovi bila jedino civilno strelište za tri županije, Istarsku, Primorsko-goransku i Ličku. On navodi da je Grad Rijeka u nekoliko navrata izvršio određena ulaganja u objekt na čemu su svi korisnici zahvalni.– Ali, uglavnom smo strelište održavali sami. Bojimo se da se i s Drenovom ne dogodi ono što se dogodilo u Puli, a to je zatvaranje jer državu nije previše briga za to. Organizirali smo svojedobno okrugli stol o toj problematici jer strelišta su i te kako potrebna. Ipak, čini se da se sve prepušta privatnoj inicijativi. Ni zaštitarske tvrtke nisu previše zainteresirane za rješavanje problema. Čekamo određene zakonske pravilnike kako bismo krenuli u utvrđivanje mjesta za vježbe gađanja dok se čeka rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Snalazit ćemo se da izbjegnemo prazan hod, ali se nadamo da će se Drenova brzo riješiti, izjavio je Samueli-Kačić. On je podsjetio da je svojedobno primorsko-goranski župan Zlatko Komadina predlagao da strelište nastavi voditi MUP, ali MUP nije previše zainteresiran jer ionako ima pravo koristiti strelište za svoje potrebe.– Naša je želja da se imamo gdje baviti sportskim streljaštvom. Nekoliko klubova je bilo aktivno na Drenovi u koje je uključeno 150 ljudi. Koristili smo i poligon za dinamičko gađanje, a sada je sve zatvoreno za nas civile. Vjerujemo da će sve strane imati dovoljno razumijevanja da se problem što prije riješi, apelirao je Samueli Kačić.