Gro Alps Bike Marathon

Kroz Grobničke Alpe vozilo stotinu biciklista

Sanja Gašpert

Brdsko biciklistički maraton kroz grobnišćinu zasigurno ima budućnost / Snimio Roni BRMALJ

Brdsko biciklistički maraton kroz grobnišćinu zasigurno ima budućnost / Snimio Roni BRMALJ

Organizatori su pripremili tri zanimljive rute kroz Grobnišćinu, ali i šire, do Klane, pa i Gorskog kotara, duge 29, 47 i 82 kilometra, s 450, 1250 i 2200 metara visinske razlike



ČAVLE Više od stotinu biciklista iz Hrvatske, Slovenije i Italije okupilo se na prvom izdanju Gro Alps Bike Marathona, rekreativnog brdsko-biciklističkog maratona održanog na Grobniku, u organizaciji  Biciklističkog kluba Grobnik, pod pokroviteljstvom općina Čavle i Jelenje, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a jedan od suradnika u organizaciji bio je i Padobranski klub Krila Kvarnera.


Za sudionike maratona organizatori su pripremili tri zanimljive rute kroz Grobnišćinu, ali i šire, do Klane, pa i Gorskog kotara, duge 29, 47 i 82 kilometra, s 450, 1250 i 2200 metara visinske razlike.


Najkraća ruta, ona duga 29 kilometara bila je namijenjena početnicima, druga, duga 47 kilometara, rekreativcima te treća, ujedno i najduža i najzahtjevnija, od 82 kilometra, profesionalcima.





–  Jako smo zadovoljni organizacijom i odazivom biciklista na ovaj prvi maraton i već sa sigurnošću možemo najaviti i drugi, za sljedeću godinu. Naš poziv ljubiteljima biciklizma i prirode, bez obzira jesu li profesionalci ili rekreativci, da odvoze maraton koji prolazi prelijepim pejsažima, predivnim singletrackovima te širokim šumskim putevima, prihvatilo je više od stotinu sudionika. Ovaj maraton je dokaz da Grobnik, posebice Grobničke Alpe, imaju potencijala za ovakvu vrstu sportskog turizma. Posebno veseli što su nam se priključila i neka od poznatijih imena u svijetu biciklizma – Peter Vesel i Alež Boban iz Slovenije te Andrea Kiršić i Pavao Roset iz Hrvatske, kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Grobnik Hrvoje Brnelić, ujedno organizator i direktor utrke.


Dodao je kako je najbrojnija utrka ona za rekretivce, duga 47 kilometara.



Razvoj cikloturizma


Početak utrke došli su popratiti i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, kao i zamjenik načelnika Općine Jelenje Dino Piljić, koji, također, nisu krili zadovoljstvo velikim odazivom na prvi brdsko-biciklistički maraton.



Šesto izdanje rekreativne biciklijade Bakar bike okupilo je u subotu stotinjak sudionika, koji su iz Bakra krenuli u obilazak okolnih frankopanskih posjeda. Ovogodišnje je izdanje, koje su organizirali Turistička zajednica Grada Bakra i Promotiv Travel Outdoor, uz tehničku podršku BBK Team Rodeo, imalo turističko-edukativni predznak, jer je ruta posvećena obitelji Frankopan, povodom 900 godina od prvog spomena imena jedne od najmoćnijih plemićkih obitelji u Hrvatskoj. Ruta Frankopana duga je 33 kilometra te obuhvaća tri značajna frankopanska kaštela. Iz Bakra su biciklisti krenuli prema Kraljevici, gdje su razgledali dvorac Frankopan, a potom su posjetili i drevnu Hreljinsku gradinu. Sudionici su se zaustavili i na Bakarskim prezidima, gdje su, uz predivni pogled, uživali u degustaciji Bakarske vodice. Cilj ovogodišnje biciklijade bio je kod frankopanskog kaštela u Bakru, gdje su najuspješnijima dodijeljene nagrade. Za kraljicu i kralja ovogodišnjeg Bakar bikea izabrani su Sanja Kauzlarić i Viktor Lenac.



– Veseli me što je ovo već treća biciklistička utrka za redom u posljednjih mjesec dana na našoj Grobnišćini, što je znak da se biciklizam kao sport ubrzano razvija, ali i pokazatelj da sve naše buduće projekte u turizmu promišljamo i kroz razvoj cikloturizma, kazala je Ivana Cvitan Polić, dok je Dino Piljić istaknuo kako očekuje da će u budućnosti, kroz cikloturizam, grobnički kraj posjećivati što više gostiju te kako se ova manifestacija odlično uklapa u spoj turizma i zaštite prirode, što je značajno za održivi razvoj.



Popratni sadržaji


Ivo Broznić iz Čavala, inače član BK Grobnik, prijavio se za najkraću rutu, jer se, kako je kazao, biciklizmom aktivno bavi tek šest mjeseci.


– Odlična organizacija, jako dobro zamišljeno, prekrasno vrijeme, puno biciklista, ma, sve je super. Ovdje sam zbog rekreacije, ali i druženja i zabave, kazao je Broznić.Iz Čavala je na maraton stigao i Zoran Dimitrić, koji se prijavio za srednju, odnosno utrku za rekreativce.

–  Pet godina bavim se biciklizmom i sudionik sam brojnih biciklističkih utrka. Još uvijek je to kod mene rekreativno, a u rezultatima sam najčešće »zlatna sredina«, kazao je Dimitrić.


Kao popratne sadržaje prvog Gro Alps Bike Marathona organizatori su sa svojim suradnicima omogućili dvodnevno testiranje različitih modela bicikala, vrijednih od pet do 50 tisuća kuna, među kojima su najveću pažnju plijenili električni bicikli. Također, za sve sudionike maratona na grobničkom aerodromu u poslijepodnevnim satima organizirana je okrjepa uz palentu kompiricu s jotom.