Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Otvorenje 2021.

Kreće se: Potpisan ugovor o izgradnji nove riječke Gradske knjižnice od 68 milijuna kuna

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2019. u 14:33 2019-08-27T14:33:00+02:00

Novi će objekt postati središnjim mjestom života Gradske knjižnice Rijeka i čitalačke kulture u Rijeci

RIJEKA Danas je stavljen potpis na ugovor Grada Rijeke i tvrtke VG5, izabranog izvođača rekonstrukcije t-objekta u kompleksu Benčić i njegovom pretvaranju u novu riječku gradsku knjižnicu.

Izgradnja nove gradske knjižnice vrijedna je 68,5 milijuna kuna s PDV-om od čega je iz EU fondova, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, osigurano 38.058.443 kuna, dok ostatak iznosa osiguravaju Grad Rijeka i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Ugovor su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te direktori tvrtke VG5 Nejc Hrastnik i Bojan Žvanut.

Središnje mjesto života u Benčiću

Novi će objekt postati središnjim mjestom života Gradske knjižnice Rijeka i čitalačke kulture u Rijeci, ističu u Gradskoj knjižnici Rijeka, u kojoj ovaj trenutak ocjenjuju povijesnim.

- Potpis ugovora s izvođačem je onaj posljednji presudni korak prije same građevinske realizacije koja s time može započeti, a do njega dolazi nakon završetka dugotrajnog i kompleksnog natječajnog postupka, napominju.

Projektant buduće zgrade Gradske knjižnice Rijeka je arhitekt Saša Randić.

- Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka bit će prvi objekt te vrste u riječkoj povijesti koji će na jednom mjestu uspješno spojiti funkcije i usluge središnjih odjela glavne gradske knjižnice.

U najvećem i prema ruševnom stanju godinama prepoznatljivom objektu bivšeg tvorničkog kompleksa Benčić, u potpuno obnovljenom stanju naći će svoje mjesto odjel publicistike i znanosti (danas Palača Modello), književnosti (danas Filodrammatica), Narodna čitaonica (danas u zgradi HRT-a na Korzu), odjel periodike, dio spremišta te službe općih poslova, programa, nabave i obrade, matična služba, služba za odnose s javnošću (...) koji se danas nalaze u prostorima izvan knjižnice.

Kulturni servis za sve generacije

Znatno veći i integriraniji prostor sadržavat će i kutak za književne susrete, programe, druženja, razvoj posebnog odjela za mlade koji danas ni ne postoji, usluge za slijepe i slabovidne…

3815582

Gradska knjižnica Rijeka smatra svojom središnjom zadaćom omogućavanje građanima pristupa knjigama svih vrsta, žanrova i autora te intenzivno poticanje čitanja i upotrebe knjižničnih usluga. Moderne knjižnice, a takva će biti i nova riječka, daju velik doprinos obrazovanju i kvaliteti kulturnog života pojedinca i zajednice.

Takve knjižnice potiču upotrebu novih tehnologija te značajno utječu na kreativno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena stanovnika svih dobi. U t-objektu kompleksa Benčić knjižnica će dobiti adekvatnu površinu, uređenje i funkcionalni dizajn prostora te postati kulturni javni servis za sve generacije, pojašnjavaju u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Uostalom, napominju, knjižnica će cijelom kompleksu koji postaje kulturni kvart donijeti poseban sloj živosti i dinamike. Pritom imaju u vidu da joj već sada gravitira preko 21.000 učlanjenih članova, a za pretpostaviti je da će taj broj s novim objektom i uslugama biti i veći.

-  Nalazeći se u blizini nekih od najprometnijih prometnica i čvorištu grada Rijeke, naslonjena na neposredni centar, Knjižnica će moći biti mjesto susreta i druženja. Posebno je zadovoljstvo što će se time potpuno promijeniti uloga i doživljaj godinama zapuštene gradske točke na Brajdi i Potoku, ističu u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Uz novi objekt za središnje odjele u kompleksu “Benčić” već se nekoliko mjeseci intenzivno radi na izgradnji Dječje kuće u kojoj će svoj dom pronaći Dječji odjel Stribor, kao predvorje ulaska u svijet kulture za najmlađe. Dječja kuća i novi Stribor otvaraju se tijekom ljeta 2020. godine, a finale slijedi u proljeće 2021. godine, otvaranjem nove središnje zgrade riječke Gradske knjižnice.

Šest tisuća kvadrata na tri kata

Nova knjižnica bit će moderan i funkcionalan prostor ukupne bruto površine 5.825,39 m², prilagođen osobama s invaliditetom i s odjelom za slijepe i slabovidne osobe.

gradkri-il

Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane koji vodi u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima nuditi osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi.

Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i spomenuti odjel za slijepe i slabovidne osobe.

Na prvom katu će biti odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, a na drugom odjel stručne literature, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja, sastanke, navodi Moja Rijeka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.