Proračun

Kreće najvažniji projekt od osnutka općine Jelenje

Sanja Gašpert

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Dogradnja školske zgrade OŠ Jelenje-Dražice u Dražicama, s pripadajućom sportskom dvoranom i vanjskim igralištem, investicija vrijedna više od 25 milijuna kuna, koju će zajednički financirati PGŽ sa 60 posto učešća ili 15 milijuna kuna i Općina Jelenje s 40 posto, odnosno deset milijuna kuna



JELENJE Sredinom lipnja sljedeće godine počinje realizacija najvažnijeg projekta Općine Jelenje od njezina osnutka – dogradnja školske zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama, s pripadajućom sportskom dvoranom i vanjskim igralištem, investicija vrijedna više od 25 milijuna kuna, koju će zajednički financirati Primorsko-goranska županija s 60 posto učešća ili 15 milijuna kuna i Općina Jelenje s 40 posto, odnosno deset milijuna kuna, najavio je to načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja obrazlažući proračun Općine Jelenje za sljedeću godinu u iznosu od blizu 16 milijuna kuna.


Građevinska dozvola


– Za ovaj kapitalni projekt već je ishodovana građevinska dozvola, radovi će početi završetkom tekuće školske godine, u lipnju, a u potpunosti se planiraju završiti u sljedeće tri godine. Iako se radi o nadogradnji i uređenju postojeće škole, nakon završetka bit će to potpuno nova škola u Dražicama, koja će svojim budućim kapacitetima i uvjetima zadovoljiti najmodernije pedagoške standarde, a sportska dvorana i vanjsko igralište omogućit će razvoj djece, rekreativaca te sportskih i drugih udruga na našem području. Završetkom projekta, također, svi učenici pohađat će nastavu u jednoj smjeni.


Za vrijeme radova, školska nastava u cijelosti će se odvijati u školskoj zgradi u Jelenju, kazao je Marčelja, dodajući kako je za ovaj kapitalni projekt u proračunu za 2018. godinu osigurano 1,7 milijuna kuna, koja se planiraju na prihodovnoj strani povući od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i prebaciti za tu namjenu u županijski proračun. Preostalih blizu 8,7 milijuna kuna bit će potrebno osigurati u sljedećim godinama te će se nastojati sa Županijom postići dogovor o višegodišnjem sufinanciranju od strane Općine Jelenje.




Također, Marčelja je najavio i proširenje i dodatna ulaganja u groblje, za što je u novom proračunu predviđeno 466 tisuća kuna te će se u ovom mandatnom razdoblju nastojati riješiti potrebni imovinsko-pravni odnosi, izraditi projekt proširenja i prići faznoj izgradnji grobnih mjesta. Kao treći kapitalni projekt Marčelja je izdvojio energetsku obnovu zdravstvene stanice u Dražicama, koji će Općina Jelenje prijaviti na natječaj za dobivanje sredstava iz fondova EU. Planirani rashodi za ovaj projekt iznose 600 tisuća kuna, a iz europskih fondova se planira povući 300 tisuća kuna.


Ništa od hospicija


Proračun za 2018. godinu usvojen je većinom glasova jelenjskih vijećnika, a suzdržani su bili vijećnici HDZ-a Ana Marija Vujić i Ivoslav Ban te vijećnici Liste Vande Radetić Tomić – Vilim Žagar i Vanda Radetić Tomić. HDZ-ovac Ivoslav Ban kazao je kako proračun raste zbog pomoći države, a kritizirao je mala izdvajanja za kapitalni projekt dogradnje škole. Ponavljam, kao i na svakoj sjednici – previše se troši, a premalo radi s novcima europskih fondova.


O hospiciju se ne govori, a projekt je to koji bi donio nova zapošljavanja, kazao je Ban, koji je također, uputio kritiku što je materijale za sjednicu dobio 8. prosinca, a, po njemu, to je trebalo biti dan ranije, 7. prosinca te zbog tog jednog dana nije stigao pripremiti amandmane na proračun. Nezavisna Vanda Radetić Tomić kritizirala je rast rashoda za zaposlene, veća izdvajanja za vatrogastvo, promidžbu i dječji vrtić, premalo izdvajanja za dogradnju škole, smanjenje sredstava za sport, kulturu, socijalu, gospodarstvo, turizam i ekologiju.


Na kritike oporbe odgovarali su vijećnici koalicije koja je na vlasti, pa je tako predsjednik Općinskog vijeća Jelenje Luka Zaharija (SDP) odgovorio vijećniku Banu kako je proračun na internet stranici Općine Jelenje od sredine studenog, a materijali su vijećnicima poslani na vrijeme – 8. prosinca, pet dana prije održavanja sjednice.


Također, Zaharija je kazao kako su određeni rashodi, primjerice poput onih za vatrogastvo, zakonska obveza, dodao je kako je za projekt dogradnje škole za sljedeću godinu planirano 1,7 milijuna kuna jer će radovi početi tek sredinom godine. Osvrnuo se i na kritike Ivoslava Bana kako proračun raste zbog pomoći države te kazao kako je riječ o sredstvima koja se akumuliraju od jedinica lokalne samouprave i koja se koriste za kapitalne projekte, u ovom slučaju dogradnju škole.


Zamjenik predsjednika Općinskog vijeća i vijećnik ARS-a Marinko Linić kazao kako je hospicij bio projekt najavljen za vrijeme prethodne vlasti, koja, dodao je, u četiri godine nije uspjela ništa napraviti po tom pitanju.