Magistra ekonomije iz Matulja

Kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran: ‘Maškare su mi u krvi’

Sanja Gašpert

Veselim se druženju s Meštrom Tonijem, veselim se tom novom svijetu,   novim ljudima, veselim se što ću obići nove krajeve, veselim se putovanjima. Naravno, najviše se veselim Međunarodnoj karnevalskoj povorci



Dvadeset i trećom kraljicom Riječkog karnevala u petak je u Dvorani Mladosti na Trsatu proglašena Iva Ciceran iz karnevalske udruge Vavek parićani, a njezina pobjeda tim je slađa jer je i njezina karnevalska skupina, koja se predstavila s maskom »Despacito«, proglašena najkarnevalskijom, odnosno imala je najbolji scenski nastup i osvojila ukupno 61 bod.


Iste su večeri ključeve Grada i svu vlast u gradu na Rječini preuzele maškare i maškarani gradonačelnik Meštar Toni, koji je otvorio peto godišnje doba.


Nova kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran zgodna je i simpatična  25-godišnjakinja,  pa bi, da se biralo, vjerojatno odnijela i titulu Miss simpatičnosti. Po zanimanju je magistra ekonomije, a trenutno je na stručnom osposobljavanju u Katarina Lineu.




 Kakvi su vaši prvi dojmovi, kako se osjećate u novoj ulozi?


– Joj, mislim da mi nije još »došlo do glave«. Mislim da još sanjam, nisam se još probudila iz sna, još ne vjerujem da se to dogodilo. Vjerojatno ću tek ujutro biti svjesna da sam postala kraljica Riječkog karnevala. Lijep je osjećaj kada te prozovu i proglase kraljicom, sretna sam.
 


I vaša karnevalska skupina »Vavek parićani« odnijela je pobjedu – osvojila je nagradu za najbolji scenski nastup. Time je vaša pobjeda još i veća.


– Svakako, to mi je posebno drago jer je moja karnevalska skupina najviše i zaslužna za moju pobjedu. Sa svojim karnevalistima sam išla na sva maškarana događanja, s njima sam se pripremala za ovo natjecanje i svakako se veselim i radujem što imamo dvostruku pobjedu.


 Jeste li vi prva kraljica Riječkog karnevala iz Matulja?


– Nisam, Matulji su već imali kraljicu, ali ne sjećam se koje je to godine bilo. Naša karnevalska skupina uspješna je svake godine, jer na izboru uvijek osvoji neku nagradu. Prošle smo godine tako imali prvu pratilju kraljice, a udruga je, također, bila osvojila nagradu za najbolji nastup. Imali smo i drugu pratilju jedne godine. Znači da smo dobri, uživamo u maškarama i to publika i žiri valjda osjete i vide.


Pobjeda iz prvog pokušaja


 Zbog čega ste se prijavili na izbor i što za vas znači titula kraljice Riječkog karnevala?


–  Od malena sam u maškarama, usitinu od malih nogu da se i ne sjećam kada sam prvi puta išla na maškarana događanja. Bilo je to, sigurno, prije više od dvadeset godina. Mogu reći da su mojoj obitelji maškare u krvi. Moji roditelji, Edvard i Tamara Ciceran, koji su voditelji naše karnevalske skupine, prenijeli su tu ljubav na mene i brata Jana. Sjećam se maski žapca, pingvina, ali to je najdalje moje sjećanje, kažem, bila sam jako mala kada sam krenula u maškare. Nakon godina i godina maškaranja i sudjelovanja na maškaranim događanjima bilo je, izgleda, logično da pokušam na ovom izboru i, eto, od prve sam uspjela pobijediti. To mi je jako drago.
 



Kakvi su karnevalski običaji u vašem kraju?– Dolazim iz mjesta Kućeli. Naš kraj poznat je po zvončarima, ali i partenjakima, to su neoženjeni mladi iz sela koji idu u povorci. Tu je i naš mini karneval, imamo i povorku u Matuljima. Puno toga je kod nas vezano uz maškare. Tu je i Zvončarska muzejska zbirka u Rukavcu, koja kroz multimedijalnu postavu omogućuje upoznavanje sa svim zvončarskim grupama županije, njihovim pusnim običajima i pohodima. Mogu reći da moj kraj ima dugu tradiciju maškaranja. Moj kraj živi za i s karnevalom. Za nas je peto godišnje doba nešto uistinu posebno.


Sve kandidatkinje za Kraljicu morale su na pozornici dokazati kraljevske kvalitete potrebne za osvajanje Zlatnog plašta, uz ostalo, imaju li karnevalskog duha, poznaju li običaje te imaju li neku plesno-pjevačku ili sličnu vještinu. Što mislite, što je presudilo da vi odnesete pobjedu?


–  Pa, prije svega, mislim da smo imali odličan scenski nastup, što je i žiri prepoznao i dodijelio nam najviše bodova. Svakako da je i nastup moje karnevalske udruge pridonio mojoj pobjedi. Mislim da sam bila prirodna i u svom predstavljanju publici i žiriju. Ovom prigodom zahvalila bih se i svojim brojnim navijačima koji su me svojim glasnim navijanjem bodrili i dali mi samopouzdanje.


Ljubav »na čekanju«


 


Kao Kraljica »vladat« ćete na ovogodišnjem Riječkom karnevalu i cijele godine predstavljati Riječki karneval u Hrvatskoj i inozemstvu. Čemu se najviše veselite?


–  Veselim se druženju s Meštrom Tonijem, veselim se tom novom svijetu, druženju, novim ljudima, veselim se što ću obići nove krajeve, veselim se putovanjima. Naravno, najviše se veselim Međunarodnoj karnevalskoj povorci. Ma, veselim se svemu što ova titula nosi sa sobom, veselim se i druženju s djecom. Raduju me i nove obaveze, mislim da ću ih s radošću obavljati. Iako je ovo sve novo za mene, svake sam godine na brojnim karnevalskim događanjima i znam kako to izgleda. Ipak, prvi puta taj svijet karnevala doživjet ću u novoj ulozi, u ulozi Kraljice. Veselim se tome neizmjerno i nadam se da ću ispuniti očekivanja svih onih koji su vjerovali i vjeruju u mene.



U svojoj prijavi za izbor kraljice Riječkog karnevala napisali ste kako vam je hobi šetnja, kazalište i kino. Kako najradije provodite slobodno vrijeme, imate li vremena za ljubav?


– Kako dosta vremena provodim sjedeći, većinu slobodnog vremena volim šetati, posebice sa svojim psom, ali i s prijateljima i meni dragim ljudima. Volim otići u kazalište ili kino, pogledati neku dobru predstavu ili film. Volim društvo, imam dosta prijatelja i volim provoditi vrijeme družeći se s njima. Naravno, volim maškare i svake sam godine sa svojom skupinom na Riječkom karnevalu koji je za mene najljepši na svijetu. Trenutno sam slobodna. A ljubav? Mislim da će ona sada malo biti »na čekanju«.