Proračun

Kostrena daje tri milijuna kuna za sport i kulturu. Evo kako će biti raspoređen novac

Barbara Čalušić

Razvoj sporta i rekreacije kao i jačanje kulturnog, a posljedično tome i turističkog potencijala, za Kostrenu su podjednako važni, kao i bilo koji drugi aspekt razvoja, jer mjesto ne čine kuće, nego ljudi, smatra načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić



KOSTRENA Općina Kostrena ove je godine za sport i kulturu na svom području izdvojila tri milijuna proračunskih kuna. Kostrenski načelnik Dražen Vranić kaže da Kostrena kao općina s velikim proračunom i tri privredna subjekta koja djeluju na njezinom području i neminovno utječu na kvalitetu života, na taj način Kostrenjanima kompenzira nedostatke života u mjestu okruženom industrijom.


– Stalo nam je da mještanima omogućimo ispunjenje svih njihovih potreba i očekivanja, bilo da se radi o osobnom, sportskom ili poslovnom razvoju, zato smo ove proračunske godine gotovo na svim javnim potrebama povećali sredstva. Posebnu pažnju posvetili smo i izmjenama kriterija u ostvarivanju određenih prava kako bi postigli da pomoć i potporu dobiju oni kojima je ona doista potrebna i da ti kriteriji budu pravedniji, bilo da se radi o dodjeli stipendija ili mjesečnoj pomoći starijim osobama. Razvoj sporta i rekreacije kao i jačanje kulturnog, a posljedično tome i turističkog potencijala, za Kostrenu su podjednako važni, kao i bilo koji drugi aspekt razvoja, jer mjesto ne čine kuće, nego ljudi, smatra Vranić.


Za sport Općina Kostrena u 2018. godini osigurala je ukupno 1. 985.000 kuna čijim većim dijelom raspolaže Sportska zajednica Općine Kostrena. Na području općine djeluje 15 udruga, članica Sportske zajednice Općine Kostrena i sve su obuhvaćene Programom javnih potreba u sportu.


Aktivnosti sportskih udruga




Iznos od 1.675.500 kuna namijenjen je aktivnostima sportskih udruga od čega 400.700 kuna odlazi na troškove korištenja i održavanja sportske infrastrukture. Njemu valja treba pridodati i 57 tisuća kuna namijenjenih za liječničke preglede sportaša te 20 tisuća kuna za osiguranje natjecatelja mlađih uzrasta. Iznosom od 25 tisuća kuna upravlja Općina Kostrena i namijenjen je za pomoć uspješnim sportašima i stipendiranje vrhunskih sportaša sukladno te troškovi organizacije svečane dodjele nagrada sportašima. Za djelovanje sustava sporta izdvaja se 207 tisuća kuna.


Među sportskim udrugama najveću potporu dobio je Nogometni klub Pomorac 1921 čije će djelovanje biti podržano s 395 tisuća kuna. Jedriličarski klub Galeb dobio je 260 tisuća kuna, dok će Odbojkaški klub Kostrena dobiti potporu od 215 tisuća kuna.Klub podvodnih aktivnosti Kostrena dobio je 70 tisuća kuna, a Vaterpolo klub Jadran Kostrena i Rukometni klub Kostrena dobili su po 50 tisuća kuna. Iznos od 44 tisuće kuna pripao je Košarkaškom klubu Kostrena, 35 tisuća potpora je radu ŠRD Kostrena te 20 tisuća kuna za ŠRD Ina Kostrena. Boćarski klub Kostrena dobio 30 tisuća kuna, 24 tisuće kuna Klub podvodnih djelatnosti Ina Kostrena, a po 22 tisuće kuna za svoje aktivnosti dobili su Karate klub Kostrena i Kickboxing klub Bura. Stolnoteniski sportski klub Kostrena dobio je 7 tisuća kuna i Tenis klub Kostrena 2,5 tisuća kuna.

Za organizaciju sportske manifestacije Kostrenska đirada udruga Ekoregija dobila je potporu u iznosu od 12 tisuća kuna, a UDVDR Kostrena 16 tisuća kuna za malonogometni memorijal Ivica Opačak-Pajo.



Općinsku potporu u kulturi dobile su i jedna braniteljska te jedna boračka udruga pri čemu su branitelji dobili više nego dvostruko veću potporu. Udruga UDVDR – ogranak Kostrena za program Promicanja vrijednosti Domovinskog rata dobila je 35.000 kuna, a udruga UABA za program Očuvanje i njegovanje antifašističke tradicije 15.000 kuna.



Programi narodne čitaonice


Za kulturu u Kostreni ove je godine izdvojeno 1.183.000 proračunskih kuna kuna. Od toga je 475.000 kuna namijenjeno programima u kulturi, 300.000 kuna realizaciji projekta Muzej pomorstva i 270.000 kuna za Turističke zajednice Kostrene. Nakon provedenog prvog kruga natječaja za programe u kulturi, dodijeljena su sredstva u iznosu od 384.500 kuna, s naglaskom na programe koji njeguju kulturnu baštinu, pomorsku tradiciju, čakavski govor, izdavačku djelatnost, tradiciju maškara, glazbeno-scensku djelatnost, likovno stvaralaštvo i predstavljaju događaje u cilju povećanja turističke ponude Kostrene. Preostali iznos od 90.500 kuna bit će dodijeljen nakon provedbe drugog i trećeg kruga kruga natječaja.


Među udrugama, najveću je potporu od 115.000 kuna dobila Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji za tri programa: Jesen u Kostreni, Proljeće u Kostreni i obilježavanje Međunarodnog dana žena. Karnevalska grupa Špažićari za svoje je programe Maškarani tanci i Maškare va Kostrene 2018. leta podržana s 78.000 kuna. Katedra Čakavskog sabora Kostrena za izdavanje zbornika »Život kultura i povijest Kostrene«, Čakavske susrete, Dramsku kumpaniju, glazbeni zapis »Kostreno draga« i Ženski vokalni sastav Luštrin podržana je s ukupno 77.000 kuna. Za Godišnji program udruge Veli pinel i Likovnu radionica za djecu izdvojeno je iz javnih potreba 48.000 kuna. Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali za prijavljene programe Morski puti i Na moru i pod morem dobila je 16.500 kuna.