Press kolegij

Komadina o Marišćini: Uprava Ekoplusa nema mandat da petlja, nego da riješi problem

Tihana Tomičić

Marišćina je ove subote bila zaključana lokotom, za najavljenog prosvjeda mještana / Foto Sergej Drechsler

Marišćina je ove subote bila zaključana lokotom, za najavljenog prosvjeda mještana / Foto Sergej Drechsler

Marišćina je financirana europskim sredstvima, ali nedopustiv je smrad koji otežava život lokalnom stanovništvu, rekao je župan



RIJEKA Odgovarajući na redovitom press kolegiju na pitanja novinara o Marišćini, o kojoj će ovoga tjedna raspravljati i Županijska skupština na zahtjev županijske oporbe, župan Zlatko Komadina ponovio je da je Županija punomoćnik 35 gradova i općina te da je Marišćina financirana europskim sredstvima, ali i da je nedopustiv smrad koji otežava život lokalnom stanovništvu. 


– Uprava Ekoplusa nema mandat da petlja, nego da to riješi, istaknuo je župan.


Prema najavi županijske pročelnice za socijalnu politiku i mlade Dragice Marač novoosnovani Fond solidarnosti za djecu i mlade čije je osnivanje jednoglasno usvojeno na prošlotjednoj Županijskoj skupštini kao pomoć trećemajcima, počinje funkcionirati krajem ovog ili početkom idućeg tjedna nakon čega će potencijalni korisnici, radnici koji ne primaju plaće, moći aplicirati putem svojih jedinica lokalne samouprave.




Važno je naglasiti, kazala je, da je Fond usmjeren prema djeci i mladima čiji roditelji ne primaju plaće, a nalaze se u radnom odnosu. Sredstva će se isplaćivati direktno na tekući račun korisnika, a za svako dijete ili mladu osobu iznose 1.500 kuna te prosjek po članu obitelji također 1.500 kuna po osobi.


Proračun 900 milijuna


Najavljujući prijedlog proračuna za 2019. godinu, zajedno s pročelnikom za financije Krešimirom Paratom, objavio je da će konsolidirani proračun u narednoj godini iznositi gotovo oko 900 milijuna kuna.


Pročelnik Parat ističe kako proračun za 2019. godinu nominalno iznosi 894 milijuna kuna i u odnosu na usvojen rebalans proračuna manji je za 10 milijuna kuna. Prilikom usporedbe prihoda i primitaka, bez prenesenih sredstava, prihodi i primici za iduću godinu rastu za 37,1 milijun kuna zbog povećanja prihoda od poreza na dohodak i pomoći za EU projekte. U 2019. godini nastavljaju se započeti projekti Putovima Frankopana, energetske obnova zgrada osnovnih škola, sustava za zasnježenje na Platku te Centra za posjetitelje o velikim zvijerima.


Planiraju se i novi projekti, a to su izgradnja Doma zdravlja u Novom Vinodolskom, dogradnja i rekonstrukcija škole Jelenje-Dražice te izgradnja školske sportske dvorane i dogradnja škole Dr. Andrija Mohorovičić u Matuljima.


Osnovan je i poseban Fond za Gorski kotar kojime Županija želi pomoći ovom području posebno pogođenom depopulacijom, a u trogodišnjem razdoblju za Fond je planiran iznos od 10 milijuna kuna. Pročelnik Parat zaključio je da ako se zbroje sve tri godine od 2019. do 2021. godine, Županija zajedno sa svojim proračunskim korisnicima raspolaže s 2,6 milijarde kuna.


Koncesija u Luci Bakar


Pročelnica za promet Nada Milošević informirala je novinare o financijskom planu Županijske uprave za ceste te istaknula kako u 2018. godini ŽUC raspolaže iznosom od 110 milijuna kuna, a prihodi za 2019. godinu kreću se oko iznosa od 94 milijuna kuna. Za redovno održavanje namijenjeno je 40 milijuna kuna, a oko 35 milijuna kuna planirano je za izvanredno održavanje prometnica.


Također, kazala je da se Luka Bakar daje u koncesiju kao sportska luka, sadržavat će do 200 vezova, a koncesionar se obvezuje urediti područje luke. Kako je u isteku koncesija za gospodarsko korištenje akvagana s pratećim sadržajima u uvali Crnika u Općini Lopar, utvrđen je i prijedlog odluke o ponovnom davanju koncesije koji će biti razmotren na idućoj Županijskoj skupštini.


Pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan istaknuo je da nikad nije bilo više novaca iz europskih fondova pa je i Masterplan prometa za funkcionalnu regiju Sjeverni Jadran financiran s 85 posto bespovratnim sredstvima od ukupnih od 8 milijuna kuna.