Nastavak suradnje

Komadina i Fabijanić primili novog talijanskog konzula Davidea Bradaninija

Barbara Čalušić

Erik Fabijanić, Davide Bradanini i Zlatko Komadina / Foto: Marko Gracin

Erik Fabijanić, Davide Bradanini i Zlatko Komadina / Foto: Marko Gracin



RIJEKA – Ova je regija od strateške važnosti za Italiju, a motivi naše suradnje su kulturni i povijesni, ali i ekonomsko-trgovinski te turistički. Zato smatram da možemo ići još dalje u razvoju naših odnosa, izjavio je novi generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini.


U sjedištu Primorsko-goranske županije primili su ga župan Zlatko Komadina i predsjednik županijske Skupštine Erik Fabijanić koji su posebno isticali dosadašnju dobru suradnju s Generalnim konzulatom u Rijeci i projekte koje PGŽ realizira s talijanskim partnerima u okviru raznih programa bilateralne i transnacionalne suradnje Europske unije.


– Vjerujem da je dobra suradnja i tradicijski uvjetovana jer su odnosi Italije i Hrvatske dobri, a pogotovo u našoj županiji gdje je jaka talijanska zajednica. Talijanske institucije ovdje imaju svoje važno mjesto, kao i zajednica Talijana koja ima vrlo razvijen rad, a u našem proračunu po financiranju najviše je, uz srpsku, zastupljena i talijanska manjina, poručio je Komadina.




Fabijanić je podsjetio da prema županijskom Statutu talijanska nacionalna manjina ima svog predstavnika u Županijskoj skupštini i to konkretno predsjednika Skupštine u protekla dva mandata, dok je Bradanini izrazio želju za dodatnim jačanjem postojećih odnosa s PGŽ-om kroz mogućnosti koje pruža europska Strategija za jadransko-jonsku regiju.