Press kolegij

Komadina: ‘Ako HDZ-ov desant na Rijeku znači nove bolnice i rive, onda su dobrodošli’

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



RIJEKA Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je iskazao zadovoljstvo što je napokon počela izgradnja nove riječke bolnice, kazavši da je taj projekt na vrijeme bio pripremljen te da je prvi korak u njenoj izgradnji učinjen još u vrijeme Vlade Ivice Račana.


Komadina je na redovnoj konferenciji za novinare rekao je da je Račanova Vlada donijela odluku o davanju zemljišta Gradu Rijeci, s namjerom izgradnje kampusa i sveučilišne bolnice, ali da je ipak trebalo je čekati 20 godina da se bolnica počne graditi, novcem građana županije. Napomenuo je da je Primorsko-goranska županija, uz Istarsku, manje povlači iz državnog proračuna, nego što uplaćuje.


Zahvalio je sadašnjem i bivšim ravnateljima riječke bolnice, kazavši da je projekt izgradnje bolnice davno napravljen, ali da nije bila donesena politička odluka o financiranju.




Komadina je apelirao na Vladu radi izgradnje ostatka bolnice, kazavši da bolnica neće biti u punoj funkciji dok se ne izgradi i drugi blok, operacijske sele i sobe za bolesnike. “Na to apeliram, jer su se u Hrvatskoj gradile bolnice u raznim mjestima, bez doktora i bolesnika. Pravda je spora, ali dostižna i došlo je vrijeme da se gradi KBC na Sušaku i objedine svi krovovi riječke bolnice.”


Komadina je nastavio da je važan dio i primarna zdravstvena zaštita, hitna i drugo te da će se time u vezi biti problema. “Radi se o tome da idu izmjene zakona, svjesni smo da su sindikati ispregovarali povećanje plaća i da će ljudi u zdravstvenom sustavu dobiti oko 7 posto veće plaće. No, ako tih 7 posto ne alimentira HZZO kroz povećanje ugovora s našim ustanovama, to će biti gubitak svake naše zdravstvene ustanove, koje imaju zaposlene i primaju plaće,” rekao je.


Apelirao je da se povećaju ugovori s HZZO-om, jer će, smatra, u suprotnom taj gubitak pasti na teret županijskog proračuna, koji će, pak, iduće godine pasti zbog porezne reforme.


Na novinarsko pitanje događa li se, s obzirom na u posljednje vrijeme češće dolaske premijera Andreja Plenkovića i ministra pomorstva Olega Butkovića, HDZ-ov “desant” na Rijeku i Primorsko-goransku županiju, Komadina je odgovorio “ako je ‘desant’ da se grade bolnice i rive, onda je ‘desant’ dobrodošao.”


Pozvao je sve vlade da ne gledaju strukture političkih boja, kao što se, kaže, nažalost u Hrvatskoj gleda, naglasivši da je županija na vrijeme pripremila sve projekte. “Interes je svakog ministarstva povući što više sredstava iz EU fondova, a kada se gleda naše pomorsko dobro i naše lučke uprave, nema mjesta u kojem nije pripremljen projekt za novu rivu, gatove vezove, tako da smo imali čime kandidirati na projekte ministarstva, kao što smo na vrijeme pripremili i projekt bolnice,” kazao je.


Smatra da ne bi trebalo biti politiziranja kada se radi o interesima građana, da ne treba trovati biračko tijelo s političkim podjelama ili političkim financiranjem, a da svaka Vlada treba raditi po prioritetima i interesima građana.


Na opetovano pitanje nije li ipak riječ o poentiranju HDZ-a na SDP-ovom terenu, Komadina je rekao da to takav dojam ostavlja, pogotovo kad se gledaju protokoli te da vjeruje da će građani prepoznati i njegovo i zalaganje županijske uprave, kao i koalicijskih partnera za sve projekte u interesu građana.


Na još jedno pitanje, smatra li to ipak “izravnim, iako suptilnim atakom” HDZ-a, Komadina je odgovorio kako će se o tome suditi na izborima, da “vjeruje u političku opredijeljenost građana županije, koja je od centra prema lijevo, jer ne možemo svi biti u Hrvatskoj biti desni, pa evo, pustimo da PGŽ bude lijeva, uz sve napore HDZ-a da to ne bude.”