Odala počast

Kolinda Grabar-Kitarović položila cvijeće na memorijalnom obilježju poginulim braniteljima na Delti

Portal Novilist.hr

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u Rijeku pred večerašnji ogled Hrvatske i Slovačke što će se igrati na Rujevici.


Prije nego li je stigla na Korzo i pomiješala se s navijačima, koji su hvatali svaki trenutak da se fotografiraju s njom, predsjednica je odala počast na spomeniku poginulim braniteljima, nedavno otkrivenom kod Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Delti.


Položila je cvijeće i zapalila svijeće na memorijalnom obilježju s imenima 206 poginulih branitelja s područja bivše Općine Rijeka.




Predsjednica je na nogama nosila žute “Zenge” čizme, proizvođača Borovo, kakve su tijekom obrane grada nosili vukovarski branitelji.


Na zahtjev udruga i članova obitelji poginulih branitelja da se uz Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata postave i imena poginulih, u suradnji s autorima Mosta, arhitektonskim studijem 3LHD, osmislilo se odgovarajuće rješenje.


Tako su imena istaknuta na položenom pravokutnom bloku, koji čini integralnu cjelinu s postojećim mostom i stupovima visine sedam metara uz njega.


Most hrvatskih branitelja otvoren je 2001. godine, kao spomen obilježje na Delti, mjestu odakle su Riječani odlazili na bojište te gdje su se vraćali, a jučer je kod mosta otvoreno spomenuto memorijalno obilježje, kojeg je sad posjetila predsjednica Republike.