Cijena ovisi o mjestu prebivališta

Koliko košta produženi boravak u Rijeci i riječkom prstenu?

Ingrid Šestan Kučić

Roditelji bakarskog područja u konačnici za produženi boravak izdvajaju šestotinjak kuna / Snimio Roni BRMALJ

Roditelji bakarskog područja u konačnici za produženi boravak izdvajaju šestotinjak kuna / Snimio Roni BRMALJ

Cijena ovisi o tome koliki dio režijskih troškova, kao i troškova rada učiteljica, pokrivaju jedinice lokalne samouprave te koliko u svemu tome participira roditelj. Na cijenu produženog boravka utječe i cijena toplog obroka koja pak najčešće ovisi o cijeni dobavljača, od 17 do 25 kuna



RIJEKA S početkom nove školske godine u većini škola počinje i program produženog boravka ili pak cjelodnevne nastave, a dio troškova tih programa snose roditelji.


Međutim, cijena koju roditelji plaćaju bitno ovisi o mjestu prebivališta, odnosno o tome koliki dio režijskih troškova, kao i troškova rada učiteljica pokrivaju jedinice lokalne samouprave te koliko u svemu tome participira roditelj.


Na cijenu produženog boravka utječe i cijena toplog obroka koja pak najčešće ovisi o cijeni dobavljača, jer većina škola nema vlastitu kuhinju, već se obroci naručuju izvana pa se tako topli obrok dnevno može plaćati 17, ali i 25 kuna.


Izdatak od 700 kuna




Kako se razlikuju cijene toplog obroka tako variraju i visine participacija roditelja u plaćanju rada učiteljica, a najmanje u tom trošku sudjeluju roditelji u Jelenju, gdje za rad učiteljica imaju mjesečni izdatak od svega 80 kuna. Isti taj rad primjerice u Kostreni roditelji će od ove godine plaćati 350 kuna.


Međutim, nije to najskuplji produženi boravak, jer roditelji učenika OŠ Kostrena ove će godine plaćati sličnu cijenu. Kako kaže ravnateljica te škole Biserka Miškulin od ove školske godine izdvajanje roditelja za režijske troškove i rad učiteljice povećano je s 300 na 350 kuna.



Najveći broj djece programe produženog boravka i cjelodnvene nastave kao i uvijek pohađat će u riječkim školama u kojima će ukupno biti organizirane 62 skupine produženog boravka i 20 razrednih odjela cjelodnevno odgojno-obrazovnog rada za 2.299 učenika, no roditelji svih tih učenika neće plaćati istu cijenu. Naime, roditelji svih prvašića za rad učiteljice svakog će mjeseca plaćati fiksnih 100 kuna, dok će obrok plaćati po cijeni koja ovisi odakle se taj obrok naručuj te ukoliko škola izabere dobavljača s najnižom cijenom roditelji prvašića u Rijeci će mjesečno za produženi boravak izdvajati oko 450 kuna.S rastom djeteta u Rijeci raste i cijena produženog boravka pa tako roditelji učenika drugih, trećih i četvrtih razreda tu uslugu plaćaju ovisno o visini prihoda kućanstva. Ukoliko je dohodak po članu kućanstva do trećine prosječne mjesečne hrvatske neto plaće isplaćene u prošloj godini, što je 6.242 kune, onda će roditelji rad učiteljice plaćati 100 kuna, a ukoliko taj dohodak iznosi od trećine do pola neto plaće po članu kućanstva cijena za rad učiteljice penje se na 180 kuna mjesečno, dok najveći trošak za učiteljicu imaju roditelji čiji dohodak po čanu kućanstva iznosi više od pola neto plaće i oni za rad učiteljice plaćaju 320 kuna. Kada se tim iznosima pridoda cijena toplog obroka riječke roditelje produženi boravak može koštati od 450 do 660 kuna, ukoliko se uzme u računicu najjeftiniji toplo obrok.


– Iz tog iznosa financiraju se redovni režijski troškovi i rad učiteljice. Imamo tri učiteljice u stalnom radnom odnosu i jednu na određeno vrijeme, jer iz godine u godinu se broj djece koja pohađaju produženi boravak mijenja. Lani ih je bilo gotovo 90. Cijena ručka koju roditelj dnevno plaća je 17,50 kuna, kaže ravnateljica.


Trošak petstotinjak kuna


U konačnici roditelji te škole za produženi boravak imaju mjesečni izdatak od 700 kuna. Ti isti troškovi rada učiteljice u Kraljevici roditelje na mjesečnoj razini dođu tek 100 kuna, dok se ostatak troška namiruje iz gradskog proračuna.


U OŠ Kraljevica, kaže ravnatelj Davor Juriša, ručak se dnevno plaća 25 kuna, a učenici jedu u obližnjem hotelu te u konačnici roditelje produženi boravak mjesečno košta oko 600 kuna.


Isti iznos svakog mjeseca izdavaju i roditelji bakarskog područja, jer za učiteljice u školama Bakar, Hreljin, Kukuljanovo i Krasica roditelj plaća mjesečno 200 kuna, dok cijena obroka dnevno iznosi 20 kuna te u konačnici mjesečni trošak iznosi šestotinjak kuna. U OŠ Čavle roditelji su pak lani za rad učiteljice izdvajali 20 kuna više nego u Kraljevici, a topli su obrok plaćali 20 kuna.


Koliko će točno izdvajanje iznositi ove godine ovisit će o broju djece čiji će roditelji iskazati interes za tu uslugu koja je lani koštala petstotinjak kuna.


Najmanji iznos za rad učiteljica izdvajaju roditelji OŠ Jelenje-Dražice, jer taj ih trošak mjesečno košta 80 kuna, dok im je cijena toplog obroka 21 kunu, a kad se sve to zbroji i oni dođu na cijenu od petstotinjak kuna mjesečno. Roditelji OŠ Sveti Matej Viškovo o cijeni produženog boravka ne moraju razmišljati, jer tog programa zbog prostorne podkapacitiranosti škole nema.


Ravnatelj Josip Crnković kaže da o produženom boravku ne mogu razmišljati sve do izgradnje nove školske zgrade, dok u OŠ Klana iako imaju prostora o programu produženog boravka za ovu godinu još uvijek razmišljaju, jer njegova će organizacija ovisiti o broju zainteresiranih roditelja.