36. Firentinski polumaraton

Kolijevkom renesanse najbrže trčali Ivana Kinkela i Josip Peranić

P. N.

Foto Torpedo Runners

Foto Torpedo Runners

Starim povijesnim centrom Firence kojega je 1982. godine UNESCO uvrstio na popis svjetske kulturne baštine, među Torpedo Runnersima najbrže su trčali Ivana Kinkela (1:44:24)i Josip Peranić (1:30:10). Ovim rezultatom Kinkela je svoj ostvarila novi osobni rekord, trčeći čak sedam minuta brže, što je, kao što je i sama izjavila, izvan očekivanja



Firentinski polumaraton jedna je od najtraktivnijih utrka koja svake godine okuplja najviše 3.500 sudionika iz brojnih svjetskih zemalja. Posebnom ju čini trasa 21.097 km duge staze koja prolazi srednjovjekovnom starom gradskom jezgrom; kolijevkom talijanske renesanse.


Ovogodišnje, 36. izdanje ove utrke u glavnom gradu pokrajine Toskana na rijeci Arno, kojega zbog njegovog kulturnog značaja često nazivaju i „talijanskom Atenom“, 7. travnja ove godine okupilo je predstavnike trkačke zajednice iz 55 zemalja svijeta, među kojima i više od 20 članova riječke trkačke skupine Torpedo Runners, piše u priopćenju riječke skupine.


Starim povijesnim centrom Firence kojega je 1982. godine UNESCO uvrstio na popis svjetske kulturne baštine, među Torpedo Runnersima najbrže su trčali Ivana Kinkela (1:44:24)i Josip Peranić (1:30:10). Ovim rezultatom Kinkela je svoj ostvarila novi osobni rekord, trčeći čak sedam minuta brže, što je, kao što je i sama izjavila, izvan očekivanja.


Ivana Kinkela, Peranić i Ivekić, Foto Torpedo Runners


Ivana Kinkela, Peranić i Ivekić, Foto Torpedo Runners





„Moram priznati da sam bila pomalo skeptična i da je rezultat izvan očekivanog, tim više jer su ulice i trgovi kojima smo trčali popločani, odnosno neravni. Nije mi se svidjelo ni što trčimo dva identična kruga. Uz sve to, za taj je dan bila najavljena i kiša, tako da zaista nisam očekivala dobar rezultat. No, čim smo startali, sve je bilo drugčije. Mnoštvo ljudi stvaralo je nevjerojatnu, motivirajuću energiju. Bilo je sve, samo ne monotono“, kazala je Kinkela dodavši da firentinska starogradska jezgra pobuđuje određenu dozu strahopoštovanja pred zdanjima i djelima koja su stvarali najveći umjetnici svih vremena.


Kinkela se kao dugogodišnja plivačica, trčanjem intenzivno bavi tri godine. Do sada je istrčala više od deset polumaratona, brojne utrke na 10 km i trailove.


Svoj osobni rekord i to za tri i pol minute poboljšao je i Peranić koji je Firentinski polumaraton istrčao za 1:30:10.


„Kao rekreativci prvenstveno uzivamo u trčanju, ali se uvijek trudimo dati najbolje od sebe; kako na treninzima, tako i na utrkama. Vremenski uvjeti su bili odlični; oblačno i temperatura za poželjeti, kao i atmosfera na stazi i okrijepe. Vrijeme izgubljeno u oštrim zavojima i gužvama po uskim uličicama s početka utrke vraća se u drugom dijelu, budući da staza nema većih uspona“, kazao je Peranić dodavši kako je uživao trčeći kroz grad-muzej, što bi svakako ponovio i preporučio kao izniman sportski doživljaj. Tijekom trogodišnjeg treniranja Peranić je istrčao šest polumaratona te bio potpora prijateljima, pomažući im ostvariti bolji rezultat.


Start utrke bio je uz obalu rijeke Arno, na Lungarno della Zecca Vecchia, odnosno dionici između tornja na trgu Piazza Piave i Nacionalne središnje knjižnice na trgu Piazza dei Cavalleggeri, a cilj ispred Bazilike sv. Križa (Santa Croce), odnosno gotičke crkve koja je izvorno bila franjevačka zaklada u kojoj su pokopani Michelangelo, Galileo Galilei i Machiavelli.


Pobjednici ovogodišnjeg Firentinskog polumaratona i u muškoj i u ženskoj konkurenciji su Kenijci.  Koech Joaš Kipruto ovu je utrku istrčao za 1: 04:27, a njegova sunarodnjakinja Lagat Ivyne Jeruto za 1:10:24, piše u priopćenju Torpedo Runnersa što ga potpisuje Ljiljana Mamić.


Torpedo Runnersi na Firentinskom polumaratonu, Foto Torpedo Runners


Torpedo Runnersi na Firentinskom polumaratonu, Foto Torpedo Runners